2022. június 21., 14:31

Rendhagyó ízőrző rendezvény Lekenyén - KÉPEKKEL

Hagyományos és rendhagyó ételeink, italaink rejtélyeivel ismerkedtek meg az érdeklődők Lekenyén, a PRO LE-TI polgári társulás égisze alatt működő KézügyesNőkKöre tagjainak köszönhetően.

Lekenye, PRO LE-TI polgári társulás, ízőrző rendezvény, hagyományőrzés
Médialapozó
Fotó: PRO LE-TI

A rendhagyó ízőrző rendezvényen csalánból, zsályából és kakukkfűből szörpöt, valamint helyi, hagyományos módon készülő gulykát főztek és kóstoltak. Közben a kör tagjai következő termékeik előállításához szükséges gyógyfüvek begyűjtését és hozzávalók elkészítését végezték el. Terveik közt a házi levesízesítő keverék, illetve kamillával, kakukkfűvel és levendulával töltött párnácskák készítése szerepel.

A rendezvény hálaadó istentisztelettel vette kezdetét a református templomban. Igét Nagypál Malvina hirdetett, aki imában mondott köszönetet az itt működő közösségért, az együttlétért, a tevékeny foglalkozásokért, az ősi kultúra és hagyományok megőrzéséért és azok átadásáért a következő generációknak.
Lekenye, PRO LE-TI polgári társulás, ízőrző rendezvény, hagyományőrzés
Fotó:  PRO LE-TI

Ezt követően a résztvevők a Családok Házában fogtak neki a termékek előállításának. Elsőként a kakukkfűszörp készült el, amelyet dunsztolni az épületben található helytörténeti szobában, a dunyhák közé „rejtettek el”. Közben néhányan levendulát és fodormentát gyűjtöttek és készítettek elő szárításhoz, míg mások a gulyka hozzávalóit készítették, zajlott a krumpli, hagyma, fokhagyma pucolása.

Lekenye, PRO LE-TI polgári társulás, ízőrző rendezvény, hagyományőrzés
Fotó:  PRO LE-TI

„A tavalyi sikeres pályázatunknak köszönhetően tudtuk bővíteni tevékenységi körünket. A találkozók és bemutatók alkalmával készült termékek, mint a szárított almaszirom, almadzsúsz, almapép, körömvirágkenőcs, pitypangtinktúra és hasonló hasznos és tápláló dolgok nagyon kelendők voltak. Idén tevékenységünket a Bethlen Gábor Alap támogatásával folytatjuk és körünk tagjainak létszámbővítését hirdettük meg. A hölgyek mindegyike valami másban jó, és mindenki szívvel és lélekkel, önként teszi hozzá a közösségünk építéséhez azt, amit tud. Apró lépésekből áll össze az egész kör működése.

A foglalkozásokon sokat nevetünk, és a jókedv hatására beindul az ötletelés, hogy legközelebb mit készítsünk. Mindemellett hasznos információkhoz és tudáshoz jutunk, tanulunk egymástól”

– mondta Beke Beáta, a polgári társulás elnöke.

A KézÜgyesNőkKöre 2019-ben a Felső-Gömörben tevékenykedő PRO LE-TI polgári társulás égisze alatt jött létre, miután Lekenyében PRO LE-TI TÜNDÉRKERT néven megkezdték az őshonos fák megmentését és fűszernövénykertet alakítottak ki. A találkozók alkalmával többek közt kispárnákat varrtak, rongylábtörlőt és pomponokat készítettek, kalácsokat sütöttek különböző rendezvényekre, s a gyümölcstárolással és a fűszernövények felhasználásával kapcsolatos tapasztalat- és receptcsere mellett mélyítik tudásukat a vadnövénygasztronómia és a népi gyógyászatban való felhasználásuk terén is.
Lekenye, PRO LE-TI polgári társulás, ízőrző rendezvény, hagyományőrzés
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.