Rékasi Károlyt meghatotta a mátyusföldi magyar csend

Horváth Szomolai Andrea 2019. október 21., 19:42

A mátyusföldi Nádszegen elevenedett meg Wass Albert alakja a népszerű színész, Rékasi Károly előadásában, aki maga is megilletődött, hiszen ahogy ő mondta, az anyaországi határokon túl a nézőtéri csend is másként hat.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Rékasi Károly neve a húsz éve futó Barátok közt című sorozat kapcsán millióknak cseng ismerősen, amelyben Bartha Zsolt rosszfiús karakterét alakítja a színész.  Október 20-án a színész a mátyusföldi Nádszegen lépett színpadra a Szerelmem, Erdély címet viselő Wass Albert estjével.

Wass Albert a második világégés után kényszerült emigrálni imádott Erdélyéből, életének nagyobbik felét messze hazájától töltötte, a színpadon Rékasi Wass Albert lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeit igyekszik bemutatni. Az előadás két síkon fut, az események és a levelekből megidézett alakok és helyek vetített filmen is feltűnnek, közben maga Rékasi tűzdeli meg a filmkockákon látott képeket Wass Albert leveleinek élőszóbeli felolvasásával és katarzist kiváltó előadásmódjával. Az előadás kicsúcsosodása, és legerősebb pontja, amikor a színész az Adjátok vissza a hegyeimet című költeményt szavalja nagy átéléssel, a néző mintha magát a haza elvesztése feletti fájdalommal átitatott írói lelket látná és hallaná megszólalni.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Rékasi az Adjátok vissza a hegyeimet című Koltay Gábor film montázsaira épít rá, miközben megszólalnak azok a levelek, amelyeket Wass Albert írt élete asszonyaihoz. Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva kezdetben kedves hangulatú, majd folyamatosan szigorodó hangnemű leveleket kap. Wass Albert 1952 tavaszán Amerikából elválik tőle, és még ugyanebben az évben házasságot köt Elizabeth McClainnel, a nővel, aki gyermekeivel együtt befogadta őt az Újvilágban. A harmadik nő – feltehetően Wass Albert életének legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebb Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének szólít.

Az előadás folyamatosan húzza fel és tartja rabul a nézői figyelmet, Rékasi elmondta portálunknak, a legszebb az egészben, hogy a néző választhat, a filmet nézi e, vagy a színpadon mozgó színész figuráját és előadását, esetleg mindkettőre párhuzamosan figyel oda. A színész szerint mindig más ezt az előadást az anyaországról erőszakkal leszaggatott területeken játszani, ott még a csend is másként hangzik.

A nádszegi templomharang bizonyítékot adott Rékasi gondolatainak, hiszen éppen akkor szólalt meg, amikor az előadás elérte a végkifejletet. Zárszóként elhangzottak Wass Albert legerősebb hatást kiváltó, a magyarsághoz intézett üzenetei, amelyek a mai összezavarodott helyzetben nagyon is aktuálisak lehetnek.

Wass Albert munkásságára Koltay Gábor hívta fel Rékasi Károly figyelmét, együtt dolgoztak az Adjátok vissza a hegyeimet című dokumentumfilmen, és annak elsöprő sikere után a Szerelmem, Erdély címet viselő irodalmi esten is.

Rékasi Károlyt és háttérben dolgozó partnerét, hangmesterét Tóth Zoltánt a nádszegi közönség álló vastapssal jutalmazta, többen szabad folyást engedtek könnyeiknek, és Rékasi is rendkívül meghatódott, könnyekkel a szemében köszönte meg a felvidéki közönségnek a felemelő magyar csendet.

 A színésszel készített interjúnkat a Magyar7 hetilap 44. számában olvashatják majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS