2020. július 19., 13:00

Régmúlt nyáresték hangulata

Különleges, esti tárlatvezetésekkel várják a látogatókat július minden szombatján a betléri Andrássy-kastélyban. A rendezvény iránt nagy az érdeklődés. A múzeum igazgatója jelezte, ha a járványügyi helyzet engedi, augusztusban is gazdag programnak örülhetnek a látogatók.

 

Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A szokatlan időpontban, 20.00 órától kezdődő tárlatvezetésen a régmúlt nyári esték hangulatát igyekeznek feleleveníteni az Andrássy-család egykori vadászkastélyában. A látogatók többé-kevésbé az ismert útvonalat járják be, azonban olyan információkat hallhatnak, amelyeket a szokásos vezetésen nem szokás.

Főleg az arisztokrácia életéről esik szó, arról, hogyan éltek az Andrássyak, mit csináltak a kastélyban, mivel töltötték a szabad idejüket, hogyan fogadták a vendégeiket.

Bemutatják egyebek mellett a családfát, megtudhatjuk, milyen szerepet játszottak a család tagjai a politikai és a gazdasági életben, de arról is szólnak, hogyan alakult a sorsuk a második világháború után. A gyűjtemény érdekesebb darabjaira is felhívják a figyelmet, például a festményekre, a könyvtárban őrzött különleges nyomtatványokra, a külföldi utakról hazahozott emléktárgyakra, vagy a vadásztrófeákra.

_dsc2985.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

– Ez nem olyan jellegű esti tárlatvezetés, mint amilyet például a múzeumok éjszakája alkalmából szoktunk tartani, helyette inkább egy kellemes, nyáresti hangulatot szeretnénk felidézni – mondja Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója. Elmondja, hogy a vendégek ezúttal egy kicsit kevesebb információt kapnak arról, melyik bútor melyik korból származik, vagy melyik képen ki látható, de sokkal többet tudhatnak meg az arisztokrácia életstílusáról.

A cél, hogy a látogatók olyan érzéssel távozzanak, mintha az Andrássyak csak épp távol lennének, mondjuk egy bálban vagy egy vadászaton, és bármely pillanatban visszatérhetnének a kastélyba.

_dsc2966.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

– Szerettünk volna valami különlegeset adni, mivel márciustól sok olyan rendezvényünk elmaradt, amit már nagyon vártunk. Szerettük volna valahogy kárpótolni a látogatókat. Nagyon örülünk, hogy már az első ilyen alkalommal sokan keresték fel a kastélyt – árulja el az igazgató.

Nem állt meg a munka

Bár a járvány hatását Betlérben is erősen megérezték, mégsem állt le a munka. A kastély ugyan három hónapig be volt zárva, de a szakemberek folytatták a kutatómunkát, mondja az igazgató.

_dsc2903.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

– Különösen sokat tudtunk dolgozni a kastélyban, amit olyankor nagyon nehéz, amikor heti hat napon át látogatókkal van tele. Ennek az lesz a gyümölcse, hogy rövidesen megnyitunk egy újabb fürdőszobát.

A kastélyban 16 fürdőszoba van, ebből három látogatható, nemsokára a negyediket is megnyitjuk. Ez a grófi apartmanhoz tartozott, Andrássy Manó használta, majd Géza, aztán az ő fia, II. Manó. Érdekessége, hogy az ajtaja egy háremből származik, amelyet Manó gróf hozott magával az útjairól.

Augusztusban is gazdag program

A különleges szombati tárlatvezetések a tervek szerint augusztusban is folytatódnak, sőt, még érdekesebbek lesznek. A látogatók ugyanis a kastély titkait olyan útvonalakon fedezhetik fel, ahol máskor nem járhatnak, pontosabban évente legfeljebb egy alkalommal, a múzeumok éjszakáján. Az idén augusztusban minden szombaton fognak tartani ilyen vezetést, ha a járványhelyzet megengedi.

_dsc2916.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Ezzel azonban még nem ér véget a tervezett rendezvények sora.

Augusztus 15-én operaestet tartanak Andrássy Géza gróf felesége, Kaunitz Eleonóra tiszteletére, a hónap végén, augusztus 25-én pedig szabadtéri szimfonikus koncertre kerül sor. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/29. számában.             

_dsc2985.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.