Régióvillamos közlekedhet Kelet-Szlovákiában

hirek.sk 2012. január 02., 20:21
KASSA, SZEPSI. Kuriózumnak számít Szlovákiában, hogy a kassai villamosok nyomtávja megegyezik a vasút nyomtávjával. Ez adta az ötletet, hogy a kassai villamosközlekedést regionálissá fejlesszék, s létrehozzák az ún. "régióvillamost".

 A Kassa Megyei Hivatal támogatásával elkészült a régióvillamos terve, ami Brüsszelben is zöld utat kapott, így 2012-ben elkezdődhet az építkezés. Az első megépítendő állomás Szepsiben lesz. A város telket szolgáltat a terminálhoz, ahová befutnak majd a környék autóbuszai, később pedig a régióvillamos is. Az integrált közlekedés eredményeként kevesebb busz jár majd Szepsi felől Kassára, mivel helyettesíti őket az új tömegközlekedési eszköz, a régióvillamos.

  

A napokban szakemberekből álló monitorozó bizottság járt Szepsiben, hogy szemrevételezze az előkészületeket. „Az a cél, hogy javuljon a lakosság közlekedése Kassa irányába. Autóbuszokkal érkeznek az adott terminálig , innen pedig vasúton folytathatják útjukat Kassára, ahol a városi tömegközlekedésre csatlakozik rá ez a villamos-vonat“- magyarázta portálunknak Peter Mach, a közlekedési minisztérium osztályvezetője.

Az elfogadott tervek szerint Kassáról négy irányba közlekedhetnek majd a régióvillamosok. Bővítésre  később is lehetőség lesz, úgy tudni, az Eperjesi kerület is élénken érdeklődik az új közlekedési lehetőség iránt. Prioritása azonban a Kassa - Szepsi vonalnak van. Az első szakaszban a tervek szerint megépül a szepsi terminál, végbemegy a vasút villamosítása, a kassai belső villamoshálózatot pedig rákötik a vasúti hálózatra. Ennek tervezett költsége mintegy 20 millió euró, aminek egy részéből felépülhet a szepsi központi pályaudvar. „Tulajdonképpen mind a két tervre, a terminál építésére és a villamosításra is jóvá van hagyva az európai unió pénzcsomagja" - tudtuk meg Zachariaš Istvántól, Szepsi polgármesterétől.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS