2019. augusztus 1., 14:25

Rangos nemzetközi elismerés a komáromi kórház ideggyógyászatának

Az agyérkatasztrófával sújtott betegek kiemelkedően magas szintű orvosi ellátásának biztosítása miatt hosszabb ideje Szlovákia legjobb ideggyógyászati osztályai között tartják számon az AGEL SK Rt-csoporthoz tartozó komáromi kórház neurológiáját. Az újabban a statútuma megtartása mellett már rangos nemzetközi elismeréssel is büszkélkedhet.

Milánói díj
Fotó: AGEL SK Rt.

A nemzetközi ESO Angels Awards értékelése alapján a komáromi ideggyógyászati osztály múlt évi teljesítményét a legkiemelkedőbb arany és platina státusszal, az idei év első negyedében nyújtott kimagasló orvosi eredményeit pedig arany státusszal díjazták a napokban Milánóban megtartott ESOC konferencián (5th European Stroke Organisation Conference) – tájékoztatta portálunkat Alžbeta Sivá, az AGEL SK Rt. marketing-menedzsere.

Az ESO Angels Awards – díjjal azon kórházi osztályok egészségügyi kollektíváit és egyéni munkatársait jutalmazzák, akik áldozatkész, színvonalas munkájukkal és kimagasló szakmai tudásukkal hozzájárultak az agyérkatasztrófán átesett betegek kezeléséhez, illetve növelték gyógyulásuk esélyeit. A versenyben való részvétel előfeltétele az, hogy a kórházaknak nyilvántartásba kell magukat vetetniük a nemzetközi ESO-szervezetben, és a vonatkozó eredményeiket folyamatosan be kell jegyeztetniük az országos s e szervezet által működtetett rendszerbe is. Az eredmények összesítése és kiértékelése alapján negyedévente arany, platina vagy gyémánt státuszt kaphatnak az érintett kollektívák, illetve egyének.

Végtelenül büszkék vagyunk arra, hogy a komáromi kórház neurológiai osztálya, ami csatlakozott e kezdeményezéshez, méltónak bizonyult az ESO ANGELS Awards elismerésre. Szeretnénk köszönetet mondani osztályunk minden alkalmazottjának, valamint a mentő egységeknek, a radiológusoknak és mindenkinek, aki segíti a gyógyító munkánkat, mert jól összehangolt csapatmunka nélkül nem tudtunk volna ilyen eredményeket elérni. Felettébb örvendetes, hogy osztályunk már Európa legsikeresebb neurológiai központjai közé tartozik

– nyilatkozta a neurológiai osztály főorvosa, Eva Hanáčková.

Hangsúlyozta: míg a rendelkezésre álló statisztikák szerint

korábban 30 percbe telt az agyvérzéses betegek CT vizsgálata és a megfelelő gyógyszeres kezelés megkezdése, manapság mindez jóval rövidebb idő alatt, akár 7 percen belül elvégezhető,

amivel az agyi katasztrófát kiváltó ok megszüntethető. Ez a különbség sok esetben azt jelenti, hogy a beteg maradéktalanul meggyógyulhat, és teljes értékű minőségi életet élhet.

„Tavaly osztályunkon 371 agyérkatasztrófával sújtott pácienst kezeltünk, 338 esetben diagnosztizáltunk heveny agyi infarktust – agyi érelzáródást, más esetekben pedig vérzéses kóreredet állt a tünetek hátterében. Idén eddig 242 beteget láttunk el, s 219 alkalommal agyi infarktussal szembesültünk. Mivel az agyi érelzáródást követően gyors ütemben növekszik az elhaló terület, minden esetben azonnal megkezdtük az életmentő kezelést. A betegek 32 százalékánál thrombolysis terápiát alkalmaztunk, ami az összeurópai 19,6 százalékos átlagnál jóval magasabb“- magyarázta Hanáčková doktornő.

„Ez esetben felettébb igaz a mondás, hogy az apró pozitív irányú lépések nagy változáshoz vezethetnek. A mentőegységek és a kórház többi dolgozója közti munka jobb koordinációjának és a folyamatos kommunikációnak köszönhetően ez idő tájt már

havonta átlagosan tíz agyi érkatasztrófán átesett beteg távozhat a saját lábán, vagyis gyógyultan a komáromi kórház neurológiai osztályáról.

Ők már nem szorulnak a hozzátartozóik vagy más személyek egésznapos gondozására. Kijelenthető, hogy ugyanazokkal a munkatársainkkal és eszközeinkkel, csöppet sem drágábban már összehasonlíthatatlanul jobb eredményeket érünk el” – egészítette ki Matej Polák, a komáromi mentőszolgálat igazgatója.

Ez az eredmény azzal is magyarázható, hogy a mentőegységek alkalmazottjai neurológiai továbbképzésen vettek részt azzal a céllal, hogy a tünetek alapján maguk is fel tudják ismerni e súlyos betegséget, s a pácienseket mindjárt a CT- állomásra szállítsák, ahol kivizsgálásuk minden esetben elsőbbséget élvez. Az agyi érelzáródás vagy egyéb indikációk miatt életmentő műtéti kezelésére szorulókat pedig azonnal átszállítják valamelyik hazai kiemelt szintű stroke-centrumba. A sikeres gyógyítás előfeltétele ugyanis a betegség tüneteinek gyors felismerése. Az osztály a Komáromi járás lakosságának hatékony felvilágosítása, illetve a súlyosabb tünetek kialakulásának megelőzése érdekében rendszeresen tart nyitott napokat az érdeklődők számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.