2019. december 17., 11:37

Ragadozókat vet be a rágcsálók ellen a Samsung Slovakia

Egerek és mezei pockok lepték el a Samsung Display Slovakia vedrődi (Voderady) telephelyét Galánta mellett, ám a mérgek és csapdák kihelyezése helyett a cég úgy döntött, ragadozó madarakat vet be. Ehhez a Szlovák Ragadozómadár-védelmi Társaság (ODnS) segítségét kérte.

Fotó: TASR
Már tavasszal kezdődtek a problémák, nyárra pedig ellepték a környéket a rágcsálók, mindenütt csak egérlyukat lehetett látni a telephelyet körülvevő földeken”

- mondta Adela Lukačová, a Samsung Display Slovakia társaság alkalmazottja.

Roman Slobodník madárvédő, az ODnS tagja elmondta, a helyszíni szemlén bebizonyosodott, hogy a telephelyen valóban elképesztő mértékben elszaporodtak a rágcsálók.

Minél hamarabb, még az őszi hónapokban lépni kellett, hogy tavaszra csökkenjen a rágcsálók populációinak reprodukciós képessége”

- jelentette ki Slobodník.

A telephelyen és környékén negyven fészkelőhelyet alakítottak ki sólymok, egerészölyvek és baglyok számára. Mivel a környékén kevés a fa és a szélfogó fasor, egy újító eljárással a villanyoszlopokra is tettek madárházakat, továbbá a telephelyen harminc T-alakú oszlopot helyeztek el, amely pihenőhelyként és vadászlesként szolgál a ragadozó madaraknak.

A várt hatás nem maradt el, rövid időn belül megjelentek a ragadozók.

Reméljük, jól fogják itt érezni magukat a sólymok és az ölyvek, és nemcsak a telepen, hanem a környéken is kevesebb lesz a pocok, ami a környékbeli mezőgazdasági termelőkön is segít”

- mondta Marek Gális, a madárvédő egyesület tagja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.