2023. január 22., 16:19

Rácz Olivérre emlékeztek Kassán

A magyar kultúra napjának alkalmából Rácz Olivér, költő, író, műfordító, tanárra emlékeztek Kassán, megkoszorúzták emléktábláját, majd egy beszélgetés keretében idézték fel életét.

2023-01-21 Kassa, Rácz Olivér, megemlékezés
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A Rácz Olivér születésének 105. évfordulóján tartott megemlékezésen megkoszorúzták a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola épületén található emléktábláját. Ünnepi beszédében Buczkó István, Magyarország kassai főkonzulátusának elsőbeosztott konzulja úgy fogalmazott, ez a város az elmúlt évszázadokban ezer szállal kötődött a magyar kultúrához, fontos történelmi események színhelye volt, műemlékei pedig mind a mai napig a magyar kulturális örökség részét képezik. Jeles személyiségek kötődnek hozzá, akik itt éltek és alkottak, illetve megfordultak itt, ki hosszabb, ki rövidebb ideig, Mátyás királytól Bocskaiig, Kazinczytól Márai Sándorig vagy Salkaházi Sárától Rácz Olivérig.

Manapság – bár fájó ezt kimondani, de tény, hogy – azzal kell szembesülnünk, hogy a város magyar lakossága drámaian lecsökkent az utóbbi évtizedekben. De az is elvitathatatlan tény, hogy továbbra is, ma is élnek közöttünk olyanok, akik a magyar nyelvet és kultúrát művelik: írók és újságírók, művészek és színművészek, történészek és pedagógusok, akik életüket a magyar kultúra építésének, és ezáltal a magyar identitás megőrzésének szentelik. Szélesebb értelemben pedig a kultúra őrzője és továbbadója a szülő, a tágabb család, a helyi közösség”

– mondta Buczkó István. Hozzáfűzte, a magyar kultúra volt az, ami az elmúlt századok megrázkódtatásain és katasztrófáin átsegítette és megőrizte a nemzetet. A kultúra volt az a láthatatlan fegyver, ami legyőzte a hódító népeket, nyelveket és eszméket az elmúlt századokban.

A kultúra múlt, jelen és jövő. Ha a mai napon mi, akik itt állunk most, feltesszük magunknak a kérdést, vajon mi az, ami a mi dolgunk, mit kell tennünk nekünk a kultúránkért, bizonyára sokféle választ adnánk a kérdésre. Pedig a válasz talán nem is olyan nehéz: valószínűleg semmi rendkívülit. Hiszen ugyanaz a mi feladatunk is, mint a szüleinké, nagyszüleinké, dédszüleinké és a többi ősünké volt: továbbadni azt, amit mi is kaptunk, megörököltünk, és ápolni mindezt. Továbbadni a családban, továbbadni az iskolában, továbbadni a közösségben”

– emelte ki a konzul.

2023-01-21 Kassa, Rácz Olivér, megemlékezés
Fotó:  Fábián Gergely

Az író unokája, Rácz Noémi, a Löffler Béla Múzeum igazgatója felidézte a nagyszüleinél töltött nyarakat, a hozzájuk kapcsolódó emlékeit, s mint mondta, jelentős részben nekik köszönheti, hogy azzá vált, akivé. Az emléktábla megkoszorúzása után a megemlékezés a Löffler Béla Múzeumban folytatódott.

Hanesz Angelika, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a magyar kultúra napja jó alkalom arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk helyi értékeinknek is, hiszen az elmúlt századokban Kassa ezer szállal kötődött a magyar művelődéshez és történelemhez.

Kiemelkedő személyiségek gyarapították városunk kulturális örökségét. Közülük ma Rácz Olivér pedagógusra, íróra, közéleti személyiségre emlékezünk, aki szellemiségével és tetteivel szolgálta az itt élő magyarok ügyét a zivataros XX. században”

– mondta.

2023-01-21 Kassa, Rácz Olivér, megemlékezés
Juhász Katalin, Rácz-Loksa Katalin, Salamon Pál és ifj. Rácz Olivér
Fotó:  Fábián Gergely

Ezt követően az író életét idézték fel gyermekei, Rácz-Loksa Katalin és ifj. Rácz Olivér, valamint Salamon Pál, akik a beszélgetés során egyebek mellett érintették Rácz Olivér fiatalkorát, a 2. világháború éveit és azt, hogy saját biztonságát is kockáztatva életeket mentett meg, az ezért kapott Világ Igazai kitüntetést, s számos más témát. A beszélgetést követően Kassai balladák címmel dokumentum- és fotókiállítás nyílt, amely bemutatja Rácz Olivér életútját, munkásságát, illetve néhány részlet verseiből és prózai műveiből.

2023-01-21 Kassa, Rácz Olivér, megemlékezés
+20 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.