"Na Slovensku po slovensky!" feliratú plakátokat ragasztgattak ki mátyusföldi településeken szlovák szélsőségesek

ma7 2019. november 05., 13:16

Vasárnapról hétfőre virradóra a mátyusföldi Hidaskürt és Pozsonyvezekény községben "Na Slovensku po slovensky! Szlovákiában szlovákul!" feliratú plakátokat helyeztek ki a Szlovák Ébredés Mozgalma (Slovenské Hnutie Obrody) elnevezésű szélsőséges párt aktivistái. A vezekényi polgármester provokációnak véli az akciót, és azonnal eltávolította a Vezekényben kihelyezett plakátokat.

A szélsőjobboldali párt aktivistái jellemzően kétnyelvű táblák, feliratok mellett vagy közelében, illetve hirdetőtáblákra ragasztgatták ki provokatív céllal a szlovák nyelvű plakátokat.

Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere pontosította korábbi információnkat, a plakátok a helyi polgármesteri hivatal előtti hirdetőblán jelentek meg a közút felőli oldalon.

Hozzátette: érdekes egybeesés, hogy a mátyusföldi falvak a múlt hét folyamán kaptak levelet a kormányhivatalból, amelyben felszólították őket arra, hogy törekedjenek a kétnyelvűségre, legyenek kétnyelvű tájékoztatások, feliratok. Amennyiben ezt nem teszik meg két és fél ezer eurós büntetéssel sújthatják őket. Pozsonyvezekény esetében a kétnyelvű tájékoztatás nem kérdéses.

Zupko Tamás véleménye szerint mivel a provokatív plakátok vasárnap éjszaka jelentek meg a falvakban, a választások időpontját pedig a hétfői nap folyamán tették közzé, akár törvénysértésről is szó lehet, mivel a párt logója is rajta volt a hirdetményeken.

Én ezt provokációként értékelem”

– jelentette ki a faluvezető, aki azonnal eltávolította a plakátokat, szerinte azoknak semmi keresnivalójuk egy olyan faluban, ahol nyolcvan százalékos a magyarság aránya. A polgármester szerint a plakátokat szándékosan olyan helyre ragasztották, ahol kétnyelvű feliratok, vagy magyar nyelvű hirdetmények vannak.

A falukban pontosan szabályozva van, hogy kampányidőszak alatt hova ragaszthatják a pártok a plakátaikat. A jelöltlistákat december másodikáig kell leadni, addig zajlik a falukban a hirdetőtáblák előkészítése.

Képgalériánk:

1 HOZZÁSZÓLÁS