Remek hangulat és sok ember a Kondorosi Vásárban - Képgalériával

Szabados Kati 2019. október 21., 14:06

Az október 19-én megrendezett Kondorosi Vásár a szervezők és a résztvevők szerint is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nagyon sokan voltak rá kíváncsiak, és mentek el a pósfai kultúrházba, nem csak a gelleiek, de az egész Csallóközből és a Mátyusföldről is jöttek érdeklődők szép számmal.

Fotó: Kovács Tamás

A Kondorosi Vásárt a Pósfa Polgári Társulás, a Regence Egyesület és a Gelle Szék Polgári Társulás szervezte. „Ennek volt egy előzménye, 2010-től 2013-ig négy alkalommal szervezte meg a Regence és a Gelle Szék a Kondoros Hagyományőrző Napot, ami nagyon hasonlított a mostanira” – mondta el Iván Zoltán, a Pósfa zenekar tagja és megjegyezte, hogy a zenekar mind a négy alkalommal muzsikált a rendezvényen.

Fotó: Kovács Tamás

Az embereknek nagyon tetszett, évek múltán is emlegették. Így, mikor megalakult a Pósfa PT, elhatároztuk, hogy felelevenítjük.”

Orsolya napján országszerte volt vásár, az időpontot ehhez igazították a szervezők, akiktől megtudtuk, hogy Kondoros egy dűlő volt a falu határában, oda hajtották ki valamikor a kondát, innen a rendezvény neve. Az volt a céljuk, hogy felidézzék a régi vásári hagyományt.

Fotó: Szabados Kati

Házi készítésű kézműves portékák és egyszerű paraszti ételek voltak a kínálatban, ezzel is régi szokásokat akarták feleleveníteni.

„Sokan jelezték, hogy szívesen tanulnának régi mesterségeket, ezért szerettük volna, ha például hímzést tanítottak volna az idősebb asszonyok, de sajnos idén még ezt nem tudtuk bebiztosítani. Reméljük, jövőre ez is sikerül majd, ahogy más mesterségek kipróbálása is” – mondták a szervezők.

Könyvsarok is volt a vásárban, ahol a régi könyvek gazdát cserélhettek. Bárki hozhatott, illetve vihetett onnan ingyen könyvet. "Nem kell újonnan megvásárolni és a régit pedig nem kell kidobni" – jegyezte meg Iván Zoltán és hozzátette, az is a céljuk, hogy rádöbbentsék az embereket, hogy az egyszerű dolgok is szerezhetnek boldogságot, megelégedést, nem kell mindig az újat és a modernt megvásárolni.

Fotó: Szabados Kati

Az egyes falurészekből a "tovapüfögő" (kisvonat) szállította a népet a vásárba, ahol nem csak vásárolhattak, de a gyógykovácshoz vagy a jósnőhöz is benézhettek.

A gyerekek számára alkotói pályázatot írtak ki és egész nap játszhattak a gyereksarokban. Aki pedig valamilyen régi használati tárgyat, például köcsögöt, fületlen kosarat, csorba bögrét vagy bármi mást hozott a régiségek gyűjteményébe,  annak járt egy pohár bor. Lehet, éppen a Pósfai búfelejtőből. De a Gellei kalapemelgetőst vagy a Cséfai csalfacsókost, meg a többi helyi bort is megkóstolhatták a vásárózók.

Fotó: Szabados Kati

A „katlanyokban” pedig rotyogott a jófajta babgulyás, pirult a töpörtyű. A hurka és a kolbász mellett sült vér, mákos pogácsa, krumplikása, kocsonya, palacsinta és felsorolhatatlanul sok egyéb finomság került a tányérokra.

Az egyszerű, de nagyon finom ételek mellé egyszerű, de nagyon színvonalas népzene szólt.

Fotó: Szabados Kati

Élő muzsika, mert egész nap és egész este a Pósfa muzsikált. A kulturális programok is a régi vásári hangulatot idézték. A valamikori vásári mutatványosok mintájára volt színházi előadás is a Kuttyomfitty Társulat jóvoltából. Lőrincz Ákos és Kukucs Eszter, a két néptáncos feladata volt az emberek táncba hívása, a régi táncok tanítása. Ezen kívül a Kis Csallóközi egy tánccal fűszerezett felvidéki viseletbemutatót is tartott. Legény-és leányvásár is helyet kapott a programban, majd táncos mulatsággal záródott a Kondorosi Vásár, ahol a Pósfa zenekarhoz Vontszemű János zenészbarátjuk is csatlakozott.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

0 HOZZÁSZÓLÁS