2022. december 17., 11:47

Provizóriummal kezdi az új évet Kassa

Más önkormányzatokhoz hasonlóan Kassa városa is költségvetési provizóriummal kezdi meg a 2023-as évet. A város vezetése ezt azzal indokolja, hogy még nincs elfogadva a jövő évi állami költségvetés, amelytől a településeknek átengedett központi adók nagysága függ.

Kassa, városi képviselő-testület
Fotó: kosice.sk

„Problémás költségvetést összeállítani pénzügyi bizonytalanság idején, miközben kétszámjegyű az infláció és az energiaválság következtében ingadoznak az energiaárak” – közölte a város vezetése hozzátéve, számos kérdés lebeg a levegőben, ezek közé tartoznak például az adóbónusz kompenzációs mechanizmusának részletei.

Egyúttal rámutatnak, az önkormányzatoknak többmillió eurót kell előteremteniük az új törvénymódosítások miatt adódó többletköltségekre, például a hulladékgazdálkodás kapcsán vagy a közszférában a bérek kötelező valorizációja miatt.

Ami az egyes kassai városrészeket illeti, azok 2023 januárjában a 2022-es költségvetés 1/12-ed részét kapják meg.

„Költségvetési provizórium idején a városnak szoros figyelemmel kell követnie kiadásait, amelyek havonta nem haladhatják meg az előző évre jóváhagyott költségvetés összkiadásainak egy tizenkettedét” – fejtette ki a város.

Az elmúlt két választási időszakban a helyhatósági választást követő évben Kassa mindig költségvetési provizóriumban volt.

Ez 2015-ben, illetve 2019-ben is egy hónapig tartott, aztán februárban megszavazták a költségvetést. Várhatóan ezúttal is hasonló lesz a helyzet, a városi képviselő-testületnek februárban kellene tárgyalnia a 2023-as költségvetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.