cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. június 13., 18:49

Pozsonyvezekényről Dortmundig a robottal. Kis iskola, szenzációs siker

Komoly sikereket könyvelhet el az elmúlt időszakban a pozsonyvezekényi magyar kisiskola. Az intézmény egy, negyedikes diákokból álló csapata kategóriájában első helyezést ért el az országos robotika versenyen, Kassán. A pozsonyvezekényi diákok alig egy hónapja foglalkoznak a robotikával behatóbban, igyekezetük rögtön a dortmundi Európa Bajnokságig repíti majd a kis csapatot.

Robotika
Galéria
+1 kép a galériában
World Robot Olympiad 2022. Izgulnak a vezekényiek. Vajon jól teljesít a robot?
Fotó: WRO. Facebook

A napokban került megrendezésre az országos robotika verseny (World Robot Olympiad 2022) Kassán. Nagy volt a meglepetés, mikor a pozsonyvezekényi kisiskola csapata, amely a Vechas nevet kapta az Elementary kategória első helyezettje lett. A Nyugat-Szlovákiából érkező csapat ugyanis alig egy hónapja foglalkozik a robotikával behatóbban. Felkészítő tanáruk Karácsony Ildikó pedig nem informatikus, hanem alsó tagozatos tanító néni. Ennek ellenére a befektetett munka és a szívvel-lélekkel zajló gyakorlás meghozta az eredményét.

A mátyusföldi kisiskola nagy sikert ért el, maga mögé parancsolva a rutinosabb csapatokat az egész ország területéről.

Robotika
World Robot Olympiad 2022. Eredményhirdetésen az Elementary kategória
Fotó:  WRO. Facebook

Karácsony Ildikó a verseny után pár nappal még mindig a meghatottság és a nem várt győzelem feletti csodálatban mesél a versenyről. Elárulja, a robotikával Hanesz Angelika előadásán ismerkedtek meg a kora tavaszi hónapok folyamán, Galántán. Akkor megrendelték a kezdő robotika szettet, a diákok pedig elkezdték összeszerelgetni a legókból és a tartozék elemekből az első robotokat. A versenyre való bejelentkezésre szintén Hanesz Angelikától kaptak motivációt, biztatást és kezdő löketet.

A májusi hónap folyamán elkezdték megtanulni a robot programozását, összerakni a versenyhez kiszabott akadálypályákat és irányítani a robotot.

A diákok munkáját Karácsony Ildikó és Serczel Ildikó tanító néni kísérték figyelemmel, az igazgató néni nevetve hozzáteszi, a gyerekek rohamléptekkel hagyták a tanerőt maguk mögött robotika tudásban.

Robotika
World Robot Olympiad 2022. Pontokat számlálva Pozsonyvezekény színeiben. Az izguló kísérőcsapat.
Fotó:  WRO. Facebook

Ildikó tanító néni elmeséli, örültek annak, hogy a verseny zsűrijében volt magyarul beszélő személy, akitől a gyerekek szükség esetén tanácsot vagy információt kérhettek, hiszen a tanáraik és kísérőik csak kintről, a versenypályán kívülről szurkolhattak. Azt már a verseny folyamán sikerült kiszámolniuk, hogy a kis csapat benne lesz az első három helyezettben, holott úgy indultak neki Kassának Pozsonyvezekényről, hogy tapasztalatot szereznek, megnézik, mit alkotnak más

Robotika
World Robot Olympiad 2022. A pozsonyvezekényi diákok nyerték az Elementary kategóriát
Fotó:  WRO. Facebook

iskolák.

Hihetetlen volt a bejelentés, hogy a Vechas csapat első lett az Elementary kategóriában, így kijutott a Dortmundban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságra. Erre novemberben kerül sor A diákok egy balatoni robotika táboron való részvételt is nyertek, szeptemberben mehetnek majd kirándulni és gyakorolni a Balatonhoz.

Pozsonyvezekényt Énekes Liza, Jakócs Sámuel és Čerňánsky Vanesa képviselte az országos versenyen.  

Robotika
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.