2019. február 20., 09:53

Pozsonyvezekényen fontos a magyar hagyományok megtartása

Új Ringató csoport nyílik a Galántai járásbeli Pozsonyvezekényen. Az első foglalkozás keretén belül a szülők találkozhattak az újkeletű Gólya hozza támogatással és a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjával.

vezekeny4.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A mátyusföldi Pozsonyvezekény község is bekapcsolódott a Ringató programba, Deák Erika foglalkozásvezető kéthetente tart majd zenés-játékos órákat babáknak és mamáknak, ezzel bekapcsolva a Cseperedő és Ringató hálózatba a vezekényieket is. Az első foglalkozásra a helyi községháza emeleti termében került sor, ahol szép számmal gyűltek össze szülők és nagyszülők is, hogy együtt énekeljenek és játszanak a legkisebbekkel. Deák Erika több népi hangszert és ritmust is bemutatott az édesanyáknak, akik ölbe véve és ringatva gyermekeiket a magyar népzene és népköltészet hagyományait vigyázzák és táplálják.

A Ringató foglalkozást követően Horváth Judit és Horváth Adrián, a Galánta is Vidéke társulás vezetői mutatták be a szülőknek a Rákóczi Szövetség Gólyahír programját, és minden baba megkapta az Első könyvem című naplót ajándékba. A foglalkozást követően Forró Krisztián, a Gólya hozza program megalapítója, megyei képviselő is köszöntötte az egybegyűlteket és átadta a fél évnél idősebb babák szüleinek a legszebb babának szóló dobozt, amely hasznos információkat tartalmaz a felvidéki magyar szülők számára, valamint ajándékokat a baba részére.

A doboz tartalmának segítségével a szülők informálódhatnak például a köldökzsinór programról, az édesanyák pedig pszichológiai kiadványt is találnak a csomagban, míg a babák horgolt kisállatoknak örülhetnek, amelyeket mátyusföldi ügyeskezű kézművesek készítettek civil összefogás révén a doboz tartalmát bővítve.

Forró Krisztián átadja a Gólya hozza program ajándékdobozát
Forró Krisztián átadja a Gólya hozza program ajándékdobozát
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Forró Krisztián elmondta portálunknak, a Gólya hozza program indulóban van, egyelőre nagyobb mértékben mozgatta meg a nagyszülőket, de bíznak benne, hogy a napokban elkészült szórólapok és a megszólított községi hivatalok segítségével egyre több szülőhöz eljut majd a híre. A Gólya hozza doboz a 0902 822 967 telefonszámon igényelhető szöveges üzenet formájában.

Zupkó Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere elmondta portálunknak a Ringató és Cseperedő program beiktatását nagyon fontosnak tartja a magyar intézményekbe való beíratások szempontjából is. Vezekényen egy magyar kisiskola működik, a polgármester hozzátette, örül annak, hogy az intézmény fejlődik és hosszú küzdelmek után a gyermekek létszáma bővülni látszik.

„Épp ezért próbálok minden olyan programot megragadni, ami Vezekényre hozza és itt tartja a magyar szülőket. Utóbbi időben minden helyi rendezvényen külön gyerekfoglalkozásokat, gyereksarkat alakítunk ki, az a cél, hogy a magyar kultúra és a hagyományok felé irányítsuk őket” – magyarázta a polgármester. Hozzátette, a hasonló programok a falu szociális és kulturális életére is jó hatással vannak, hiszen a fiatalok jobban összekovácsolódnak és nem maradnak magukra.

vezekeny4.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.