Pozsonyi körgyűrű - Poèiatek egyelőre nem írta alá a szerződést

hirek.sk 2016. március 10., 20:28
POZSONY. A kormány döntése alapján a D4-es autópálya pozsonyi körgyűrűje PPP projekt keretében való megépítését előirányzó koncessziós szerződést február 17-én, a Dunaszerdahely felé vezető R7-es gyorsforgalmi út megépítésére szólót pedig március 4-én kellett volna megkötni. Egyelőre egyik szerződés sem lépett életbe.

A Pravda napilap értesülése szerint a közlekedési minisztérium további információkat kért a független építési felügyelettel kapcsolatosan, ugyanakkor a projekt aláírása és pénzügyi lezárása előtt folyamatosan pontosítja az építkezési ütemtervet is. "A szerződést a miniszter fogja aláírni, aki a tárgyalások lezárását követően is felelős lesz a tárca működéséért" - nyilatkozta Martin Kóòa, a közlekedési tárca szóvivője.

Poèiatek az új kormány megalakulása előtt is aláírhatja a szerződést, miközben az időpontok nem betartása nem lehet akadály. "A közlekedési minisztérium a kormány által meghatározott időpontnál korábban is aláírhatja a szerződést. A határozat a folyamat formai része, mely a kormány bizonyos megtárgyalt ügyekkel kapcsolatos döntését tartalmazza" - nyilatkozta Andrej Leontiev, a Taylor Wessing ügyvédi irodából. Az ügyvéd véleménye szerint, ha a kormányfő nem hosszabbítaná meg a határidőt, az még nem jelentené azt, hogy a szerződést ne lehessen aláírni. "Ha aláírásra is kerülne a szerződés, az érvénytelenítésre akkor sem lenne semmiféle indok" - állítja Leontiev.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a választások előtt azt kérte, hogy mindkét építkezés, a D4 és a D7 esetében is, az új kormány írja alá a koncessziós szerződést, ezzel szemben a Most-Híd a szerződés mielőbbi, még a jelenlegi kormány alatt történő megkötése mellett volt.

A Nový æas napilap szerint az R7-es autóúttal szomszédos községek polgármesterei egyre idegesebbek. Milan Bombala, Csölle (Rovinka) polgármestere abban bízik, hogy a miniszter mihamarabb aláírja a szerződést. Nyugtalanítónak találom, semmi közelebbi információm nincs, miért nem történt már meg. Tartok tőle, ugyanakkor remélem, hogy a jó dolgok nem mehetnek csődbe" - jelentette ki Bombala.

Dénesd (Duajská Lužná) polgármestere is elveszítette béketűrését, ugyanis ez egy nagyon fontos közlekedési útvonal a főváros környékén lévő falvak lakossága számára. "Az R7-es út megépítésének meggyorsítását követelő petíciós bizottság tagja vagyok. Februárban volt egy találkozónk, ahol száz százalékos ígéretet kaptunk, hogy a szerződést február végéig aláírják. Tudom, a kormány már jóváhagyta, nem értem, a miniszter miért halogatja. Rossz dolognak tartom" - nyilatkozta Jurèík. A főváros Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) városrészének  polgármestere, Ožvald Erzsébet szintén a szerződés aláírását várja. "Ha mégsem történik meg, még él a petíciónk, de nemcsak petícióval tiltakozunk, leállítjuk a forgalmat is. Megmutatjuk, hogy a körgyűrűre és az R7-esre is szükségünk van" - nyilatkozta.

A pozsonyi körgyűrű,  Horvátjárfalu (Jarovce) - Récse (Raèa) és az R7-es Pozsony, Főrév (Prievoz) - Egyházgelle (Holice) közti 57 kilométer hosszúságú útszakasz megépítésére kiírt versenytárgyalást - beleértve a tervezést, az építkezést, finanszírozást, üzemeltetést és karbantartást - egy nemzetközi konzorcium nyerte meg, élén a Cintra Infraestructuras Internacional (Cintra) spanyol társasággal. A győztes konzorcium tagjai: az osztrák Porr építkezési vállalat és az ausztrál Macquarie Capital Group befektetői csoport.

A versenytárgyalást a négy pályázó közül a legalacsonyabb, évi 56,72 millió eurós törlesztőrészlettel végül a nevezett konzorcium nyerte meg, ami a korábban megbecsült 139 milliós összegtől jóval alacsonyabb. Ennek alapján az állam harminc év alatt 1,9 milliárd euró köteles megtéríteni a konzorciumnak. A megvalósíthatósági tanulmány a harminc év alatt visszatérítendő összeget eredetileg 4,53 milliárd euróra becsülte.

Forrás: WebNoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS