2022. szeptember 10., 17:02

Pozsonyban koalícióban indul a Szövetség, Szencen önállóan

A megyei és helyhatósági közösen tartott önkormányzati választást október 29-én tartják Szlovákiában. A jelöltlistákat augusztus 30-áig kellett leadni a 2022-es helyhatósági választás esetében is. 

választási plakát - 2022
Fotó: Dunajszky Éva

A leadott listák összesítése szerint Pozsony főpolgármesteri posztjáért kilencen indulnak – nyolc férfi és egy nő. A jelöltek neveit csak a városi választási bizottság általi nyilvántartásbavétel után teszik közzé.

Pozsonyban eddig négy jelölt jelentette be az indulását a médiának is, ezek egyike Matúš Vallo jelenlegi főpolgármester, aki már korábban megalakította a Team Bratislava nevű választási pártot, azt is bejelentette, hogy mindkét őszi választáson az SaS-szel és a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia párttal indul koalícióban, és más pártot nem fogadnak be ebbe a koalícióba fővárosi és megyei szinten sem.

Bejelentette indulását még Martin Mlýnek, az óvárosi önkormányzat elöljárója, aki az OKS, az OĽANO, a NOVA és a Zmena dola pártok támogatásával indul, illetve a Republika párt hajdani elnöke, Miroslav Heredoš is, ő függetlenként szeretne a főpolgármesteri székért megküzdeni. Negyedikként – eddig – Rudolf Kusý, Pozsony-Újváros jelenlegi polgármestere jelentette be az indulását, aki a Dobrá voľba a Umiernení, a Za ľudí, a KDH és a Sme rodina mozgalom jelöltje, és akit a pozsonyi helyhatósági választások során a Szövetség párt is támogatni fog a főpolgármesteri poszton.

Pozsonyban fővárosi szinten lesz koalíció

„Fővárosi szinten az utolsó pillanatban sikerült egy koalíciós szerződésben megállapodnunk a Dobrá voľba, a Za ľudí, a KDH és a Sme rodina pártokkal, ehhez a négyeshez csatlakozott a Szövetség. Fővárosi viszonylatban aláírtunk egy koalíciós szerződést, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyes városrészekben elfogadtak tőlünk is jelöltet a közös listára” – mondta portálunknak Dudás László, a Szövetség pozsonyi MKP-platformjának elnöke, hozzáfűzve, ennek a most már ötös koalíciónak a közös főpolgármestere Rudolf Kusý lesz, akit a Szövetség is támogatni fog.

Rudolf Kusý
Fotó:  Facebook
Rudolf Kusýt támogatja a Szövetség is a pozsonyi főpolgármester-választáson

„A fővárosi képviselőjelölt-listára két városrészből lett jelöltünk, az egyik a károlyfalui választási körzet, itt Palásti Péter került fel a közös választási listára, a másik pedig Ligetfalu, ahol Rubint Hilda jelöltünk szerepel a közös listán” – jelentette ki Dudás László. A Szövetség szeretett volna a közös listán egy helyet az óvárosi választási körzetben is, ez azonban nem sikerült, mivel az óvárosi választási körzetből a koalíciónak csak három helye van a közös listán, és ezek iránt túl nagy volt az érdeklődés a másik négy párt részéről is.

Volt ott egy jelöltünk Nagy Teo személyében, akit szerettünk volna még a fővárosi listán indítani, de ez sajnos nem sikerült. Végül olyan egyezség született, hogy Nagy Teo indulni fog, de nem a fővárosi jelöltlistán, hanem az óvárosin,

ugyanis az óvárosi városrészben is megkötöttük ezt a koalíciót, és a helyi képviselő-testületben indul el képviselőjelöltként Nagy Teo” – fűzte hozzá Dudás László.

Pozsonypüspökiben is koalícióban indul a Szövetség

Nagyon fontos a pozsonyi magyarok számára a pozsonypüspöki választási körzet.

„A pozsonypüspöki helyzet is érdekesen alakult, még egy héttel a választási listák leadása előtt is úgy nézett ki, hogy Püspökin a Szövetség önállóan fog indulni. Egy héttel a jelöltlisták lezárása előtt azonban született egy megegyezés azzal a nemrégiben alakult új párttal, amelyet néhány pozsonyi városrész polgármestere alapított, a Som Slovenskóval (Községek és városok pártja)” – mondta Dudás, hozzáfűzve, ennek az új pártnak az egyik alapítótagja Pék Zoltán is, aki jelenleg Pozsonypüspöki polgármestere.

A helyi szervezetünk augusztus közepe táján tartott taggyűlése hozott egy olyan határozatot, hogy mivel Püspökin egyetlen magyar polgármesterjelölt indul: Pék Zoltán, aki szeretné folytatni a munkáját a következő választási időszakban is, támogatni fogják az ő polgármesteri jelölését.

És ezt a jelölést nem tették függővé attól sem, hogy a jelölt egy más pártban bejegyzettként indul, amivel a Szövetségből gyakorlatilag kizárta magát” – mondta Dudás. Mivel azonban nem akarták kívülről támogatni Pék Zoltán polgármesteri jelöltségét, a helyi szervezet egy következő ülésén azt a döntést hozta, hogy koalícióra lépnek a Som Slovensko nevezetű párttal, és közös listát állítanak a képviselőjelöltekre Püspökin, tette hozzá a pozsonyi MKP-frakció elnöke.

Mivel a pozsonypüspöki szervezet a városrészhez tartozó lakótelepeken, Homorúszögön és Árokközben sohasem indított jelölteket, ott ugyanis csak kis létszámban élnek magyarok, a falurészben voltak csak magyar jelöltek.

A jelenlegi megegyezés szerint a faluban három jelöltet indítunk: Falanga Wurster Olíviát, aki jelenleg is képviselőnk, Foglszinger Attilát, aki szintén volt már két választási időszakban is képviselőnk és egy fiatal hölgyet, Kovács Orsolyát, aki eddig még nem volt képviselőnk”

– mondta Dudás László. Pozsony többi városrészében a Szövetség nem indít jelölteket, Dudás szerint ugyanis nem volt érdeklődés ez iránt.

A 45 tagú pozsonyi városi testületre összesen 331 jelöltlistát nyújtottak be, ebből 231 a férfi és 100 a női jelölt. A független jelöltek száma 28. Politikai pártok színeiben 303 jelölt pályázik képviselői mandátumra, ebből 137-en önállóan induló pártok jelöltjei, 166-an pedig koalíciós jelöltek.
Szencen nagy valószínűséggel független jelöltet támogat a Szövetség

A szenci polgármesteri posztra négy jelölt pályázik, akik már korábban bejelentették indulásukat – a jelenlegi polgármester Dušan Badinský, Andrea Palcová, Peter Kmeť és Pavol Kvál. Hetvenen pályáznak a városi képviselői mandátumra, ebből 28-an függetlenként kívánnak indulni, 42-en pedig politikai pártok és koalíciók jelöltjei.

Szencen, de jellemzően a környékén is nem annyira a szlovákok és magyarok közt észlelhető megoszlás, hanem inkább a régi szenciek és a betelepültek közt, ami az elmúlt 8-10 évben elég markánsan megjelenik a képviselő-testületben is,

érezhető egy éles törésvonal a két csoport közt, és a négy polgármesterjelöltből is ketten – mondhatni úgy – új szenciek” – nyilatkozta Klenovics Gábor, a Szövetség szenci szervezetének elnöke, hozzáfűzve, az elmúlt időszakban a szervezetük igyekezett főleg a régi szenciekkel együttműködni, mert velük tudtak csak együttműködni a képviselőik is.

szenci Szövetség
Fotó:  Facebook
A Szövetség szenci szervezetének váalsztási programjából

„Folynak még jelenleg is tárgyalások, a két „újszenci” polgármesterjelölt közül az egyik, Peter Kmeť például megkeresett bennünket, hogy szeretne találkozni velünk. A kampányülésünkön meg is egyeztünk, hogy meghallgatjuk őt, mert politikailag is így tartjuk korrektnek. Többé-kevésbé tudjuk azonban, hogy kit fogunk a polgármester-választáson támogatni. Van egy független csoportosulás, a 90301-es – Szenc irányítószámáról kapták a nevüket,

négy évvel ezelőtt egy fiatal csapat ezzel a néven indult függetlenekként, akikkel a jelenlegi képviselő-testületben is jól együttműködnek a képviselőink,

az ülések előtt mindig találkoznak, megbeszélik az előterjesztett anyagokat, és amennyire lehet, igyekeznek együtt szavazni” – mondta Klenovics Gábor, hozzátéve, nagy valószínűséggel az ő jelöltjüket fogják támogatni a polgármesteri posztra, az édesapja a múltban károm választási időszakon keresztül is polgármester volt Szencen, így ismeri a problémakört, tudja, hogy mivel jár ez.

szenci Szövetség
Fotó:  Facebook
A Szövetség szenci szervezetének választási programjából

„Négy évvel ezelőtt a jelenlegi polgármester Badinskýt támogattuk, őt támogatták a 90301-esek is, gyakorlatilag az ő jelöltjük volt. Február táján azonban Badinský kijelentette, hogy nem kér sem a 90301-esek, sem pedig a magyarok támogatásából, vagyis gyakorlatilag ő maga zárta el ezt az utat” – mondta Klenovics hozzáfűzve, nem beszélve arról, hogy látni kell azt is, a város az elmúlt négy évben nem fejlődött, stagnált, vagy akár azt is mondhatni, hogy rosszabbodott a helyzet. „Nem történik semmi, problémák vannak, a városban rendetlenség van, így már az elején megegyezünk abban, ha csak nem áll fel rendkívüli helyzet, akkor nem a jelenlegi polgármestert fogjuk támogatni” – mondta hozzáfűzve, ezért döntöttek úgy, hogy valószínűleg a 90301-esek jelöltjét: Pavol Kvált támogatják majd, bár még nem mondták ki a végső szót.

Általában két héttel a választások előtt összehívunk egy taggyűlést, és ott születik meg a végső döntés, ezen az ülésen általában bemutatkoznak az ez iránt érdeklődést mutató polgármesterjelöltek is”

– mondta Klenovics.

A Szövetség Szencen összesen 10 képviselőjelöltet indít, a Progresszív Szlovákia után így a Szövetség itt a második legtöbb képviselőjelöltet indító párt.

„Szencen az új szerint három választási körzet van, mivel a város lakosságának száma átlépte a 20 ezres határt. Szenc magva, azaz a belváros adja az első és második körzetet, a perem, ahol legfőképpen az új betelepülők élnek, a hármas körzetet. Mi a hármasban nem is indítottunk jelölteket, mert ott nagyon kevés a magyar, ott megegyeztünk a 90301-esekkel, hogy az ő jelöltjeiket fogjuk támogatni, cserébe a mi körzeteinkben kérnénk az ő támogatásukat” – mondta Klenovics hozzáfűzve, a Szövetség 10 képviselőjelöltet indít, a 90301-esek összesen 12-őt, tehát egyikük sem indít teljes listát, így próbálnak egymást támogatva minél jobb eredményt elérni.

szenci Szövetség
Fotó:  Facebook
A Szövetség szenci szervezetének választási programjából

 

 „Jelenleg három képviselőjelöltünk van a testületben, mind a hárman indulnak újra: Bárdos Gyula, Németh Gabriella és Galambos Rudolf is”

– mondta. A tíz képviselőjelölt közül a Híd platformnak három jelölte van, az Összefogásnak egy, az MKP-platformnak pedig hat. Vannak köztük idősebbek és fiatalabbak is, a legfiatalabb jelölt egy 25 éves diák.

„Meglepő módon jelenleg „csak” 28 a független képviselőjelölt, pedig a múltban nem ez volt a tendencia. Ez talán annak is köszönhető, hogy a függetlenként indulóknak 500 aláírást össze kellett gyűjteniük, ami nem olyan egyszerű” – tette még hozzá Klenovics Gábor.

A Szövetség szenci szervezete az elkövetkező napokban mutatja be a választási programjának főbb pontjait és a szakterületekért felelős jelölteket.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.