2021. január 30., 13:57

Pozsonyban a brit mutáció arányát is feltérképezik a tesztelések során

Pozsonyban a hétvégén nem kerül sor az országos tesztelés második fordulójára, ugyanakkor továbbra is zajlanak a tesztelések, amelyek során a koronavírus brit mutációnak arányát is igyekeznek feltérképezni a fővárosban.

Fotó: Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo közösségi oldalán ismertette, a hétvégi tesztelések egyik nagy előnye, hogy ezek segítségével kiderülhet a koronavírus brit mutációjának szerepe a vírus terjedésében.

Senki nem akar annak a bőrében lenni, akinek pozitív lesz az antigén tesztje, ugyanakkor minden ilyen személyt, aki letesztelteti magát az autóbuszokban kialakított mintavételi állomásainkon (kizárólag online rezervációval működik), meghívjuk egy további PCR-tesztre is, amely kimutatja, milyen típusú vírussal lett megfertőzve”

– írja Matúš Vallo, aki szerint az így kapott adatok nagyon fontosak lesznek, mivel sokat elárulhatnak a főváros járványügyi helyzetének további alakulásáról.

Ha a pozitív koronavírus-teszteredménnyel rendelkező személyeknél magas lesz a brit mutáció aránya, akkor nagy valószínűséggel ennek az agresszívebb mutációnak a hatása már részben visszatükröződött a koronavírus-fertőzöttek aktuális görbéjén, és a jelenlegi intézkedések betartása mellett van remény az új esetek előfordulásának további csökkenésére.

vallo.jpg
Fotó:  Matúš Vallo má rád Bratislavu FB

Ha azonban ez az arány alacsony lesz, akkor mindez azt mutatja, hogy a koronavírus ezen agresszívebb formájába még nem mutatta meg erejét, ezért pedig a lehető legóvatosabbnak kell lennünk – írta a főpolgármester.

Vallo felhívta a lakosok figyelmét, hogy mindenki saját- és szerettei érdekében akkor is teszteltesse le magát, ha éppen nincs szüksége a tesztelés negatív eredményéról szóló bizonylatra.

Habár Pozsonyban a tesztelések a hétvégén önkéntes formában zajlanak, a városvezetés a járványügyi helyzetre való tekintettel mindenképpen javasolja a lakosok számára, hogy teszteltessék le magukat.

A covid.bratislava.sk weboldalon egy térképen lehet megtekinteni, hol vannak mintavételi állomások Pozsonyban. Ezen a weboldalon egyben rezerválni is lehet időpontot a tesztelésre. A narancssárgával jelölt mintavételi állomásokon kötelező az előzetes regisztráció.

A narancssárgával jelölt, előzetes regisztrációhoz kötött mintavételi állomások előnye, hogy a mintavétel után nem kell megvárni az eredményt, hanem e-mail vagy sms formájában elküldik.

A térképen azok a tesztelőállomások is láthatók, amelyeket erre a hétvégére nyitottak meg egyes városrészek.

vallo3
Fotó:  covid.bratislava.sk
Mintavételi állomások Pozsonyban. A narancssárga helyek előzetes rezervációhoz kötöttek

A főpolgármester arról is informált, hogy a jövő héttől Pozsonyban az állandó mobil mintavételi állomások száma is megszaporodik,  s ezzel a következő hetekben jelentősen megnő a tesztelési kapacitás a fővárosban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!