2022. augusztus 5., 16:51

Pozsonyba, majd Dunacsúnra, Bősre és Izsára érkezik egy római kori gálya korhű másolata

Péntek délután Pozsonyba érkezik  a római kori, 4. századi Lusoria típusú római kori gálya hiteles másolata, a Danuvina Alacris. A gályát korhű anyagokból, a római technológiai eljárásoknak megfelelően építették meg. A kort idéző ruhába öltözött legénységgel a fedélzetén júliustól novemberig közlekedik a Dunán Németországtól Romániáig. Két éjszakára Pozsonyban köt ki.  

gálya róma
Fotó: MUOP

Az érdeklődők péntek délután a Dévényi várból nézhetik, ahogyan a hajó megérkezik. Devényből kajakosok kísérik a pozsonyi hajógyártól a Károlyfalui Duna-ághoz, ahol éjszakára kiköt. Szombaton (augusztus 6.) ott lesz a fő program, az érdeklődők megnézhetik a gályát. Délután Dunacsúnba, a Danubiana Művészeti Múzeumhoz indul a hajó, szintén kajakosok kíséretében, és éjszakára ott köt ki. Az utolsó napon, vasárnap (augusztus 7.) az Antik Gerulata ókori római katonai táborhoz hajózik a legénység.

A dunacsúni gátat lezárták, ezért a gályát át kell vinni a Dunára. Az érdeklődők nézhetik, ahogyan augusztus 8-án teherautóra rakják.

Csak Bős után teszik vízre újra, mert ott nem tudna áthaladni. A római gálya korhű másolata augusztus 9-én a Komárom melletti Izsára érkezik.

A pozsonyi Városi Műemlékvédelmi Intézet (MÚOP), a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem és a Pozsonyi Városi Múzeum (MMB) közös munkájának eredménye a projekt, melynek keretében egy, a Római Birodalom dunai emlékeit bemutató mobilalkalmazás is készült, amelyet az egyetem a Szlovák Tudományos Akadémia a Nyitrai Múzeummal és Régészeti Intézettel közösen fejlesztette ki.

Az ókori gálya másolatát két évig építették a Living Danube Limes nemzetközi projekt keretében, idén július 15-én a németországi Ingolstadtban bocsátották vízre 30 fős legénységgel. Naponta mintegy 40 kilométert tesz meg, számos történelmi emlékművet érint az útja során. A legénység kéthetente cserélődik.

A Lusoria típusú római gálya 17-21 méter hosszú volt, maximális szélessége 2,5 méter, magassága körülbelül 90 cm. A legénység kizárólag katonákból állt, létszáma 27-35 fő lehetett, ebből 24-32 evezős, két ember kezelte a hajót és a vitorlát, és volt  egy kormányos is, aki valószínűleg a hajó kapitánya is volt egyben.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.