Pozsony több oltóanyagot kér olyan városokból, ahol felhasználatlanul állnak

2021. április 19., 21:11
Radi Anita

Az Egészségügyi Minisztériumnak több koronavírus elleni oltóanyagot kellene rendelkezésre bocsátania Pozsonynak, mivel a fővárosban jóval magasabb az oltás iránti érdeklődés, mint Szlovákia más részein, ahol a vakcinák felhasználatlanul állnak – jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megye elnöke és Pozsony főpolgármestere Matúš Vallo.

Fotó: Matúš Vallo má rád Bratislavu Facebook

A pozsonyiak közül többen kénytelenek különböző szlovákiai városokba utazni, csak hogy megkaphassák a koronavírus elleni védőoltást. Leginkább Nagyszombatra, Szakolcára, Trencsénbe, Nyitrára de egyesek még akár Losoncra is képesek elutazni, hogy beoltassák magukat.

A megye vezetősége szerint a Pozsonyban kiépített nagykapacitású oltóközpontban sokkal több lakost lehetne beoltani, ha a főváros nem küzdene vakcinahiánnyal. A központban a vasárnapi napon (április 18-án) 3460 személy kapta meg a védőoltást, ugyanakkor akár több mint 5000 személyt is belehetne oltani.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere szerint nagy segítség lenne, ha az egészégügyi minisztérium Pozsony rendelkezésére bocsátaná azokat a vakcinákat, amelyeket az ország olyan részeire osztottak szét, ahol a lakosság körében nincs ilyen érdeklődés a védőoltás iránt, így a vakcinák csak felhasználatlanul állnak.

A főpolgármester szerint méltatlan, feleslegesen költséges, egyben veszélyes is, hogy a pozsonyi lakosok a védőoltások miatt különböző városokba utazgassanak, amikor a szabad vakcinákat Pozsonyba lehetne szállítani.

Vallo hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint éppen Pozsony megyében van a lakosság körében a legnagyobb igény a védőoltásra. Április 13-ig Pozsony megyében a lakosság 26,86 % kapta meg a védőoltást, ami országos viszonylatban a legmagasabb aránynak számít.

A városvezetés szerint a jelenleg Szlovákiában lévő oltóanyagokat a leghatékonyabban kellene elosztani, éspedig azokra a helyekre, ahol a leginkább igénylik a lakosok a védőoltást. Mindez jelentősen felgyorsítaná a szlovákiai lakosság beoltását.

Az, hogy az oltóanyagokat több száz kilométeres távolságra tartják azoktól a lakosoktól, akik ma hajlandóak lennének magukat beoltatni felesleges akadályokat támaszt, és kedvét szegi a lakosoknak az oltástól.  

„A kormányt arra kérjük, minél előbb növelje meg az elérhető oltóanyagok számát és a vakcinák típusát Pozsonyban, ott, ahol a lakosság érdeklődik irántuk. Feleslegesen ne szállítsa őket olyan helyekre, ahol felhasználatlanul állnak” – írja közösségi oldalán Vallo.

A pozsonyi önkormányzat képviselői felszólították a pozsonyiakat, hogy kortól függetlenül jelentkezzenek be a védőoltásra. Vallo ennek kapcsán kifejtette, ő maga is már beregisztrált a váróterembe, a 40 pluszos kategóriába, és vár a kiosztott időpontra. A főpolgármester bízik abban, hogy a kormány mihamarabb segít abban, hogy több oltóanyag legyen elérhető Pozsonyban, és a lakosok minél előbb időpontokat kaphassanak a védőoltásra.

Kövesse facebook oldalunkat is!