2021. június 28., 12:39

Pozsony kampányt indít a kollektív immunitás eléréséért

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere mai sajtótájékoztatója során a koronavírus elleni védőoltásra hívta fel a lakosság figyelmét, illetve a kollektív immunitás mielőbbi elérésére a fővárosban.

vallo_ra
Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere
Fotó: Matúš Vallo má rád Bratislavu Facebook
A pozsonyi főpolgármesteri hivatal az egész járvány során mindig a szakemberek véleményét helyezte előtérbe. A szakemberek véleménye jelenleg pedig teljesen világos: közeledik a koronavírus-járvány harmadik hulláma”

– kezdte mai sajtótájékoztatóját Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere. Mint elmondta, nem szeretnék védtelen lakosaikat kitenni a járványnak, ezért egy felhívással érkeztek hozzájuk.

Pozsonynak – egyedüliként Szlovákiában – van lehetősége elérni a kollektív immunitást, ezért a városvezetés szeretné megkísérelni ezt. A mai sajtótájékoztató ezért egy kampány is egyben, hogy Pozsony mihamarabb elérje a kollektív védettséget.

A főpolgármester hangsúlyozta, Pozsony esetében ehhez a lakosság 75 százalékos beoltottsága szükséges.

Vallo kiemelte, nem hiszi, hogy a gasztrobiznisz vagy akár maguk a lakosok kibírnának még egy szigorú lezárást (lockdownt). Hogy ez ne ismétlődjön meg, ehhez egyedüli hatásos eszköz csak a védőoltás lehet. Az utóbbi hetekben lazultak a járványügyi intézkedések, így az emberek ismét találkozhattak, részt vehettek különböző rendezvényeken, egyben ismét megtapasztalhatták azt a szabadságot, amely a járvány előtti időket jellemezte. A delta mutáció aktuális számai azonban arra hagynak következtetni, hogy ez az állapot nem biztos, hogy sokáig fog tartani.

Szeretnék személyesen megkérni minden pozsonyi lakost, hogy oltassa be magát a koronavírus ellen. Ma már ugyanis mindez nem csak az egyéni szabadságról vagy egyéni döntésről szól, hanem a biztonságos Pozsony melletti döntésről is. Ha ugyanis beoltatom magamat, ezzel nem csak magamat védem meg, hanem legközelebbi szeretteimet és környezetemet is”

– mondta Vallo.

A védőoltás az egyedüli hatékony védelem a koronavírus ellen. Ezért a főváros vezetősége a koronavírus elleni védőoltásra buzdítja a lakosságot, ami abban segíthet, hogy a jövőben bármiféle aggodalmak nélkül tudjunk tovább működni.

Vallo úgy tájékoztatott, Pozsonyban a lakosság 52,5%-ka kapta már meg a védőoltás első adagját, és 39,9% a második adagot.

A védőoltás első adagjára várakozók száma a rendszerben jelenleg 3700 fő.  A városvezetés azt szeretné elérni, hogy a lakosságból legalább további 100 ezer ember minél hamarább a védőoltás mellett döntsön. A főpolgármester hangsúlyozta, a védőoltás biztonságos és hatékony. Kutatások is bizonyítják, hogy az oltóanyagok a koronavírus új variánsai ellen is védelmet nyújtanak.

Pozsonyban már megtörtént a hajléktalan beoltása, amelyen 200 fő vett részt. Azoknál a hajléktalanoknál, akiknél mellékhatások léptek fel, a városvezetés ellátást biztosított az erre a célja kialakított karanténvárosban a Hradská utcában.

Minél több lakos lesz beoltva Pozsonyban, annál biztonságosabban és szabadabban tudunk majd a városban élni. Biztonságosabb lesz a munkahelyre járni, találkozni ismerőseinkkel – mondta Vallo.

Egyben arra kérte a lakosokat, szólítsák meg azon ismerőseiket, akik a védőoltással kapcsolatban még tétováznak. Egyben felszólította a pozsonyi influenszereket és véleményformálókat, szintén vegyenek részt ebben a kampányban, és hívják fel követőik, ismerőseik figyelmét a védőoltás fontosságára. Ellenkező esetben nemsokára ismét mindent be kell majd zárni, nem fognak működni az éttermek, szünetelnek a kulturális rendezvények és ismét nem lehet még csak a városba se kimenni.

Idén kockázatos lehet külföldre utazni

Alexandra Bražinová epidemiológus gratulált Pozsonynak, hogy Szlovákiában a fővárosban van a lakosság beoltottságának legmagasabb aránya. A kollektív immunitás ugyanis az, amely hatékonyan megvéd bennünket a koronavírus tömeges terjedésétől, a nagyobb gócpontok kialakulásától, avagy egy harmadik hullám eljövetelétől.

Minél magasabb lesz a beoltottak aránya, annál könnyebb lesz az életünk nyáron és főként ősszel, amikor az előrejelzések szerint terjedni fog a koronavírus különösen fertőző delta (indiai) variánsa.

Már most láthatjuk, hogy azokban az országokban, ahol magas a beoltottság aránya, a delta variáns főként a beoltatlanok között terjed. Ezért szükséges elérni a kollektív immunitást, és hogy ne kelljen ismételten iskolákat, éttermeket bezárni – hangsúlyozta a szakember.

Bražinová érintette azokat is, akik mindeddig csak a védőoltás első adagját kapták meg, és valamilyen oknál fogva halogatják a második adagot. Kérte őket, hogy ne tétovázzanak, és oltassák be magukat a második adaggal is. Nagy-Britanniában és Portugáliában ugyanis már látni, hogy akik csak a védőoltás első adagját kapták meg, az nem nyújtott számukra elegendő védelmet a delta variáns ellen.

Szintén fontos lenne elérni Pozsonyban, hogy az idős lakosság minél hamarább be legyen oltva, mert esetükben a vírus a legveszélyesebb.

Ugyancsak fontos lenne, hogy a fiatalok is beoltassák magukat, mivel külföldi példák is mutatják, hogy éppen a fiatalok és gyerekek a delta variáns hordozói.

Egyben azok is oltassák be magukat, akik átvészelték a koronavírust, és egy ideig ellenállók lettek a betegséggel szemben, mivel ez a védelem hosszú távra nem elegendő.

Bražinová kockázatosnak nevezte idén a külföldi nyaralást. Ha lehetőségünk van egyedül utazni és biztonságosan eljutni az adott zöld országba, és ott szűk környezetben maradni, ilyen esetben még elfogadható. Ugyanakkor különösen kockázatos minden olyan helyen megfordulni, ahol sok ember találkozik, akik különféle országokból érkeztek. A lakosok tehát a zöld országokat részesítsék előnybe, és hazaérkezésük után mindenképpen teszteltessék le magukat.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.