2021. július 15., 13:20

Potápi: szakítsunk időt a találkozásra, a nemzeti összetartozás erősítésére

Bárhol is éljünk a nagyvilágban, mi, magyarok szakítsunk időt és energiát arra, hogy találkozzunk egymással, és egymás segítségével erősítsük a nemzeti összetartozást – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az idei Gombaszögi Nyári Tábor ünnepélyes megnyitóján.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, megnyitó, Potápi Árpád János
Fotó: Fábián Gergely

A megnyitón Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője összefoglalta az elmúlt évek eredményeit, fejlesztéseit a völgyben. Megemlítette egyebek mellett, hogy 2015-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából a tábor Krasznahorkaváraljáról visszaköltözhetett eredeti helyére, s azóta sok száz önkéntes sok százezer munkaórája tette szebbé a helyszínt. Az elmúlt években megújult a központi épület, a faházpark, a területet bekerítették, díszkaput készítettek, elkészítették egy, a két helyszínt összekötő drótkötélpálya tervét, fejlődött a föld alatti infrastruktúra, s befejezték az idén 650 éves pálos kolostor ásatását.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, megnyitó, Orosz Örs
Fotó:  Fábián Gergely

„Remélem, egy olyan revitalizált romkert jön létre, amely középkori magyar pálos örökségünknek legméltóbb felvidéki helyszíne lesz” – mondta Orosz Örs hozzátéve, elindult az Andrássy-kúria revitalizációja is, amely egyesültei múzeumnak ad majd otthont. „Bízom benne, hogy egy-két éven belül elkészül a gombaszögi völgy, s egyesületünk, ahogy abba már bele is kezdett, más régiókban is értéket menthet, más régió magyar közösségét is megmozgathatja majd” – fogalmazott.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, megnyitó, Potápi Árpád János, Orosz Örs
Fotó:  Fábián Gergely
Történelmi helyről van szó

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, a Nemzeti újrakezdés évének ez az első nagy nemzetpolitikai tábora, amit ebben az évben siker ül megnyitni, s örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek táborozni. Hangsúlyozta, egy történelmi helyről van szó. „Gombaszög azért is kiemelkedik a magyar kultúrtörténetben, mert közel száz évvel ezelőtt a frissen elcsatolt Felvidék magyar ifjúsága itt indította el azt a nemzeti gondolatot, amelyből számos egyéb más dolog nőtt ki” – mondta, majd felidézte a tábor történetét, hozzátéve, jó döntés volt visszahozni a rendezvényt eredeti helyszínére.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, megnyitó, Potápi Árpád János
Fotó:  Fábián Gergely

Mint mondta, a Nemzeti összetartozás évében és a Nemzeti újrakezdés évének első felében elsősorban nem a rendezvényekre, programokra helyezték a hangsúlyt, hanem a fejlesztésekre, beruházásokra, az építkezésre, hogy felkészülten várhassák, hogy meg lehessen rendezni a programokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben lesz lehetőség a személyes találkozásra, hisz azt az online találkozások nem helyettesíthetik. „Mindig törekedjünk arra, hogy mi, magyarok, bárhol is éljünk a nagyvilágban, szakítsunk időt, energiát az egymással való találkozásra és arra, hogy egymás segítségével a nemzeti összetartozást tudjuk erősíteni” – fogalmazott az államtitkár.

2021-07-14 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 1. nap, megnyitó
Fotó:  Fábián Gergely
Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetője és Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!