2018. június 23., 11:45

Potápi: Mátyás felismerte, hogy csak közép-európai összefogással lehet megmaradni

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg Debrődön a Hunyadi Mátyás életterei című kiállítást, illetve a 11. alkalommal megrendezett Szent László-búcsút, amelynek kezdőnapján a Csík Zenekar és a Beatrice adott koncertet.

img_5581.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Potápi Árpád János a Mátyás király életéről szóló kiállítás megnyitóján – amelyen Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja és Kádár Zoltán kabinetfőnök is részt vett – elmondta, a tavalyelőtti Márton Áron-év és a tavalyi Szent László-év után az emlékévek sorát az idén a Mátyás királynak szentelt emlékév folytatja. Kiemelte, azért is fontos az ő neve, illetve uralkodása, mert Szent Lászlóhoz hasonlóan nemcsak a magyarság nagy uralkodója volt, hanem a környező népeknek, illetve a velük együtt élő nemzetiségeknek is, és mindkét uralkodó „közép-európai léptékben gondolkodott”. Ezért is van az, hogy Mátyás királynak és általában a Hunyadiaknak a képe pozitívan él a szlovákok, a románok, a szerbek vagy a horvátok között is. Olyan uralkodókat látnak bennük, akikre méltán nézhetnek fel – emelte ki.

Fotó:  Fábián Gergő

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette, Mátyás annak idején felismerte azt, hogy csak közép-európai összefogással lehet megmaradni, csak közép-európai összefogással lehet megőrizni nemcsak Magyarországot, amely akkor Közép-Európa szinte felét kitevő államalakulat volt, hanem egész Európát. Mint mondta, Mátyás uralkodása java részét annak szentelte, hogy védelmezze Magyarországot, ezzel védelmezze egész Európát és a keresztény hitet. „Úgy gondolom, ezek a gondolatok máig aktuálisak számunkra. Ezért is állítottuk Mátyás királyt az emlékév középpontjába” – húzta alá.

„A közép-európai összefogás, amelyre Mátyás épített – hiszen katonái között nemcsak magyarok voltak, hanem Magyarország minden nemzetisége képviseltette magát –, ma is élő gondolat kell, hogy legyen, hisz ma Magyarország egyedül nem tudná véghezvinni azokat a feladatokat, amiket az idők sora ránk rótt. Csak a közép-európai összefogás, a V4-ek összefogása lehet az, ami számunkra a közös jövőt tudja biztosítani” – fogalmazott Potápi Árpád János.

Fotó:  Fábián Gergő

A kiállítás középpontjában „nem a reneszánsz fejedelem, az álruhában igazságot tevő király áll, hanem az állandóan utazó uralkodó”. A 16 darabból álló tárlat Mátyás király életét, illetve életének színtereit mutatja be, születési helyétől, Kolozsvártól Bécsig, a lengyelországi Boroszlón keresztül a Délvidékig.

Fergeteges hangulatot teremtett a Csík Zenekar és a Beatrice

A tárlat megnyitását követően koncertekkel vette kezdetét a Debrődi Szent László Búcsú. Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, s kiemelte a nemzetpolitikai államtitkárság segítségét, amely már évek óta támogatja a Szent László Búcsút. Itt azonban még nem ér véget az együttműködés. „A faluban nagy építkezés folyik, egy zarándokszálló épül, amely a tervek szerint október elejére kész is lesz. Ezt is a nemzetpolitikai államtitkárságnak köszönhetjük” – hangsúlyozta.

Fotó:  Fábián Gergő

Potápi Árpád János köszöntőjében rámutatott, a Szent László-búcsú alkalmat teremt a találkozásra, arra, hogy rég nem látott rokonok, ismerősök, jó barátok tudjanak találkozni. „Örömmel támogatjuk ezeket a rendezvényeket, örömmel támogatjuk a Szent László-napot itt, Debrődön, hiszen minden olyan alkalom, ami számunkra találkozásra ad lehetőséget, erősíti bennünk a nemzeti összetartozás élményét, erősíti bennünk azt, hogy egy magyar nemzethez tartozunk, éljünk akár itt, Debrődön, a Felvidéken, Erdélyben, Magyarországon vagy bárhol a világban. Nekünk, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a legfontosabb célunk az, hogy ezt a magyar-magyar kapcsolatrendszert minél erősebbé, minél elszakíthatatlanabbá tudjuk szőni. Az elmúlt években ezért dolgoztam, remélem, hogy ebből esetlegesen önök is éreznek már valamit, és ha ezt el tudtuk érni, akkor úgy gondolom, közös munkánknak volt eredménye” – fogalmazott Potápi Árpád János, egyúttal fontosnak nevezte a polgármester által is említett zarándokházat, illetve magát a Szent László kultuszt, mert számos települést kapcsol össze a Felvidéken, Erdélyben és Magyarországon.

Fotó:  Fábián Gergő

A nem túl ideális, borongós és hűvös időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak a Csík Zenekar, illetve a Beatrice fellépésére, mindkét zenekar fergeteges hangulatot teremtett.

Fotó:  Fábián Gergő

 

img_5581.jpg
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.