2019. szeptember 30., 15:56

Potápi: Külhoni magyarnak lenni ne hátrányt, hanem erőforrást jelentsen!

A MAÉRT 2018-as határozata értelmében az idei esztendő a külhoni magyar gyermekek éve. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága áprilisban két nagy pályázatot hirdetett meg a határon túli magyarság gyermekbarát tevékenységének és programjainak támogatására. A magyar kormány 600 millió forintot hagyott jóvá ezekre a pályázati kiírásokra.

potápi
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egyik pályázat 300 millió forintos nagyságrendben a szomszédos országokban működő vállalkozások gyermekbarát tevékenységének, gyermekbarát szolgáltatásának támogatását szolgálta. A másik, szintén 300 milliós pályázatot pedig az ott bejegyzett és működő civil, valamint egyházi szervezetek hasonló jellegű tevékenységének támogatására hirdették meg.

A pályázati felhívás eredményeiről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szeptember 30-án számolt be Budapesten a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. székházában tartott sajtótájékoztatón.

A pályázati kiírás iránt hatalmas volt az érdeklődés – mondta el Potápi.

Rekordmennyiségű pályázat érkezett be, összesen 1366, melyből 929 volt civil és egyházi, illetve 437 vállalkozói. A nagy érdeklődésre való tekintettel a keretösszeget közel 28 millió forinttal megemelte a nemzetpolitikai államtitkárság. Az államtitkár szerint a számos jó programnak köszönhetően jó úton halad a Kárpát-medencei magyarság ügye, mert egyre inkább az a nézet kerül az előtérbe, hogy külhoni magyarnak lenni már inkább egyfajta erőforrást jelent, mintsem hátrányt.

A megemelt pályázati keretnek köszönhetően 676 nyertes pályázatot tudtak kihirdetni, ami 49,5 %-os eredményességet jelentett.

A nyertesek megoszlása régiók szerint nagyjából megegyezik az egyes régiók nagyságával. Erdély – 782, Felvidék – 247, Kárpátalja – 170, Vajdaság – 154, Horvátország – 7 és Muravidék hat nyertes pályázatot tudhat magáénak. Örömteli a felvidéki pályázók viszonylag magas száma.

A Felvidékről pályázó civil és egyházi szervezetek közül sikeres volt többek között az Érsekújvári Polgári Klub és a komáromi Fészek Családi Kör Polgári Társulás is.

A sajtótájékoztatón kitértek a Miénk a város! programra is, amelyet az államtitkárság már hetedik éve hirdet meg a külhoni magyar óvodások és kisiskolások részére. A játék négy héten át tart, október 4-től november 2-ig, és évek óta nagy népszerűségnek örvend.

Négy fő feladatot kell megoldaniuk a gyerekeknek, a kérdések változatosak, vannak gyakorlati megoldást igénylő feladatok, de vannak, amihez csak papír és ceruza kell. 

A legtöbb pontot elért versenyzők 100 ezer Ft értékben Csodasarkot nyernek osztály- vagy iskolaközösségüknek. Idén a keretet megduplázták, száz nyertes lesz! Tehát nem egyéni győzteseket jutalmaznak, hanem közösségeket, ami a versenyszellemet tovább növeli.

A játékszabály és játék letölthető a www.mienkavaros.hu oldalról!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.