Piócázás – a több ezer éves népi gyógymód

Szvorák Emese 2019. szeptember 16., 13:01

A Medvesalja PT kétnapos alkalmazástechnikai képzést szervezett a Völgyben, melynek témája egy mára már kevéssé ismert és használatos népi gyógymód, a piócázás volt.

Fotó: Szvorák Emese

A piócák gyógyászati felhasználása több ezer évre tekint vissza. Kiemelkedő gyógyhatásával a középkor orvosainak is egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze volt. Nagyanyáink idejében még rendszeresen használták.

Ha valaki megbetegedett, elővették a befőttesüvegből, rátették a fájó testrészre, és mire a pióca teleszívta magát, a fájdalom is csökkent, vagy talán el is tűnt.

A kecskeméti Róka Miklós, természetgyógyász, tíz éve foglalkozik piócázással. Mint mondja, Magyarország nagyhatalomnak számított a pióca export terén. A pákászok gyűjtötték, és árusították üzletszerűen ezt a kis élőlényt.

Miután az orvosi piócák eltűntek,  mert egyszerűen levadászták, és nyugatra szállították őket, akkor ez a szakma is megszűnt. A gyógyszeripar megerősödésével, az 50-es években pedig szinte teljesen megszűnt, és nem használták már többet a piócát.

Pedig gyógyító hatása vitathatatlan.

Főként gyulladások, különféle eredetű fájdalmak, trombózis, furunkulusok, övsömör, idegfájdalmak, fülzúgás, depresszió, magas vérnyomás és húgy-ivarrendszeri betegségek kezelésére használatos.

Fotó: Szvorák Emese

A kezelés során a kis élőlényt ráhelyezik a fájó testrészre. Miután rátapad a betegre, hirudint fecskendez az izomrostok közé, majd elkezdi kiszívni a fölösleges, sűrű és rossz vért. Ilyenkor a páciens szúró érzést érez, hasonlót mintha a légy megcsípné.

"Ez percekig tart, utána már kevésbé érezhető, mert a benne lévő nyugtató és fájdalomcsillapító anyag elkezd hatni. A hirudin nyomban a szervezetbe való bekerülését követően kifejti hatását, feloldja az összecsomósodott vért, s így a hajszálerekben újra megindul a vérkeringés. Általában 45 percet dolgozik a pióca, bizonyos esetekben ez lehet másfél óra is, hogyha nagy a munka és nehéz” – avatott be Róka Miklós.  

A péderi Kovács Tamás, a tanfolyam egyik résztvevője azt mondja, öngyógyítás céljából szeretné alkalmazni a piócát. „Tetőépítőként dolgozom, ahol vibráló gépeket használunk, mint a láncfűrész, sarokcsiszoló, szalagcsiszolók. Ezek a gépek ínszalaggyulladást okoznak. Ez sokáig tartó, kellemetlen kézfájdalommal, illetve karfájdalommal jár. Hallottam róla, hogy a piócák ki tudják tisztítani mind a felkar, mind az alkar ínszalagjainak területét, és aztán meg tudják szüntetni ezeket a gyulladásokat” – nyilatkozta.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A Medvesalja polgári társulás tagjai szeretnék, ha a népi gyógyászat, ez az ősi tudás újra a köztudatba kerülne.

Ennek céljából rendszeresen tartanak csontkovács tanfolyamot, gyógynövénygyűjtő túrákat, de szerveztek népi gyógyász tábort is, ahol többek között a köpölyözéssel, az inazással, és különféle akupresszúrás kezelésekkel foglalkoztak.

„A Völgyben megpróbáljuk a szerves egészet meglátni. Tehát, hogyan függnek össze a dolgok, mit mivel lehet, mit mivel érdemes hagyományos módon gyógyítani. Nem eleve elvetve a modern gyógyászat vívmányait, hanem inkább megfelelően, kapcsolt módon kiegészítve” – magyarázta Mede Ferenc, a társulás elnöke, aki maga is csontkovácsol.

Fotó: Szvorák Emese

Úgy véli, a piócázás a csontkovácsolással ötvözve kiválóan alkalmazható, amikor a fájdalmat nem lehet csupán mechanikai helyremozgatással megszüntetni.

A szervezők célja, hogy megmutassák, nem csak a nyugati orvoslás jelenthet gyógyírt a panaszokra, a természet is gyógyító erővel bír.

0 HOZZÁSZÓLÁS