2023. június 29., 17:46

Pimaszul és magabiztosan: felvette Petőfi nevét a nádszegi alapiskola - KÉPEKKEL, VIDEÓVAL

Névadót ünnepel a nádszegi magyar alapiskola. Az intézmény komoly vállalásokkal vette fel Petőfi Sándor nevét. A névadó táblán található domborművet a neves szobrász, Túri Török Tibor alkotta. Szarka Gyula, Kossuth -díjas művész áldását adta arra, hogy a Petőfi dicsérete című szerzemény legyen az iskola örökös himnusza.

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Galéria
+18 kép a galériában
Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Fotó: Szomolai Andrea

Lélekemelő névadó rendezvényt tartottak a Galántai járásbeli Nádszegen, minekutána az alapiskolának kétéves tervezés és bürokráciai útvesztők során sikerült felvennie Petőfi Sándor nevét.

Komoly vállalás és felelősség ez, amelyet a Mátyusföld legmagyarabb településének kikiáltott Nádszeg biztosan teljesíteni tud.

Petőfi neve egyenlő a vidék, a falu, a természet szeretetével és tiszteletével, ami oly közel áll hozzánk is. Mert nekünk Nádszegen ezek a dolgok a fontosak. Ezekkel tudunk azonosulni. A hazaszeretet, községünk, vidékünk, szabadságunk és függetlenségünk! De van itt még valami. … és ez is olyan nádszegi. A pimasz, már – már szemtelen magabiztosság, amivel ez a fiatalember végigmenetelte az életét a magyar történelem legviharosabb időszakában. Ilyen pimaszul magabiztos egy igazi nádszegi ember is! Ilyen határozottság és furfang kellett évszázadokon keresztül ahhoz, hogy községünket mindahányszor elvitte a víz, újjá tudjuk építeni.

– hangzott e Kacz Éva polgármester köszöntőjében. Nádszegen a cél magabiztos, erős és öntudatos gyerekeket nevelni, akik, ha elhagyják az alma matert tudják hol a helyük a világban.

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Kacz Éva - a pimasz és örök ifjú Nádszeg polgármestere
Fotó:  Szomolai Andrea

Szarka Zsuzsa, az iskola igazgatója szerint Petőfit nem nehéz példaképként állítani a mai fiatalság elé sem, hiszen egyeznek az értékek.

A család és a szülőföld szeretete, a kritikus világnézet, a humor és a mindent elsöprő szenvedély ott él a mai fiatalos eszmerendszerben is. A fiatalok szájából máig igazan szólnak Petőfi versei és gondolatai, és a fiatalos divat, a kitűrt fehér gallér is párhuzamot vonhat a két korszak lázadó fiataljai között.

Mindannyian keresztszülővé válunk, megkeresztelünk egy iskolát. Ígéretet kell tennünk Petőfi Sándornak, hogy érdemesek leszünk a név viselésére. A magyar nyelvünket, a magyar kultúránkat megőrizzük, és diákjainknak a lehető legmagasabb színvonalon oktatjuk. Minden alkalmat megragadunk, hogy tehetséges diákjainkat a magyar nyelvű versenyekre felkészítsük és tehetségük kibontakoztatását elősegítsük”

– hangzott el a felemelő ígéret Szarka Zsuzsa szájából. Évente megszervezik majd a Petőfi pikniket, amelyet értékes kulturális rendezvényekkel töltenek meg. A piknik első évadára éppen a névfelvétel napján, június 29-én kerül sor.

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Szarka Zsuzsa - nagy munkát vállalt magára...
Fotó:  Szomolai Andrea
A nádszegi szabadtéri színpad felavatása kellemesen felborzolta az állóvizeket. Az egyik portálon a települést a Mátyusföld legmagyarabb falujának nevezték, sőt a „kulturális bástya”, a „magyar hagyományok őrzője” jelzőket is megkapta. Hozzáteszem: jogosan. „Erős itt a hagyományőrzés, biztosak a család, a keresztény hit és a magyarság gyökerei

– emelte ki Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke célozva Nádszeg sokszínűségére. Örömmel és tisztelettel adózott a ténynek, hogy a nagyközség alapiskolája beállt azon intézmények sorába, amelyeknek értékrendjét egy kiválóság fémjelezi. Szónoklatának végén egy éljennel köszöntötte a Nádszegi Petőfi Sándor Alapiskolát és Óvodát.

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Fekete Irén éltette az új névvel rendelkező alapiskolát
Fotó:  Szomolai Andrea

A szónokok sorában Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke kiemelten beszélt Petőfi közéleti szerepéről. Kiemelte, hogy az iskola négy alappillére a diák, a szülő, a pedagógsu és az önkormányzat – kiváló szimbiózisban van Nádszegen, és ígéretet tett, hogy Nagyszombat megye mindenben elősegíti a helyi iskola rendezvények sikerét. Agócs Gergely, Királyrév polgármestere, Nagyszombat megye képviselője személyes emlékeket is közölt, hiszen édesapja éppen ebben az iskolában végzett pedagógusi munkát, és azt kívánta Nádszegnek,

a mátyusföldi kulturális bástya mellett legyen oktatásügyi bástya is. Mikor majd a jövő generációja a névfelvétel centenáriumát ünnepli Nádszegen, akkor is szóljon a magyar vers, a magyar dal.

Amatőr videó az ünnepi műsorról

A névfelvétel ünnepségének fényét kiváló és szívet melengető műsorukkal az óvodások és az iskolások emelték, bizonyítva azt, hogy Petőfi magyar gyöngyei szép füzérbe fonhatóak a nagyközségben, és a helyi diákok valóban értékes igazgyöngyként vigyázzák továbbra is a magyar szót és hagyományokat.

A néptáncbetétekből, irodalmi színpadi műsorból és versekből, népmeséből összeállított műsor után leleplezésre került az iskola névadó táblája egy szép Petőfi arcképpel. A domborművet Túri-Török Tibor, neves művész alkotta meg. Kiemelte, igyekezett azt a férfi karaktert megvalósítani, aki a hazájáért tesz.

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Elek László atya megáldja a Petőfi Sándor iskolát
Fotó:  Szomolai Andrea

Az iskola elsősei engedélyt kértek Szarka Gyula, Kossuth-díjas művésztől, hogy az intézmény himnuszául keresztelhessék a zenész Petőfi dicsérete című alkotását, amely a bicentenárium alkalmából született. Szarka Gyula örömmel és hittel adta meg az engedélyt, és az iskola diákjaiból alakított kis kórussal együtt elő is adta a szerzeményt.

az iskola himnusza - Petőfi hangja igéz

A névadó táblát Elek László atya szentelte fel, a jó Isten kegyelmébe ajánlva az alapiskolát.

Az ünnepségről és Szarka Gyula gondolatairól a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak részletesebben. 

Nádszeg Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda névfelvétel
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.