2019. október 8., 17:25

Petzval-körverseny: másodszor győzött a komáromi Helios Fotóklub

Idén is megnyerte a szlovákiai fotóklubok Petzval Józsefről elnevezett országos körversenyét Komárom egyik legrégebben működő kulturális csoportosulása, a 60 éves Helios Fotóklub. E viadal történetében egyedi teljesítményt nyújtott a jubiláns, amely egymás után kétszer lett az ország legjobbja.

Helios
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Sedliak Pál
A hazai fotóklubok pontoztak

„A Limes Galéria hajójában október 4-én megnyílt kiállításon a hazai fotóklubok tagjainak azon 225 képe látható, amelyeket beneveztek a 24. alkalommal megrendezett országos „Petzval-körversenybe“. Kezdettől fogva rendszeres résztvevői vagyunk e megmérettetésnek, amelyen az elmúlt időszakban már többször végeztünk előkelő helyen. Négy éven át folyamatosan a 2. helyezettek voltunk, azonban az 1. helyet először tavaly, majd most is sikerült megszereznünk, s ennek nagyon örülünk” - tájékoztatta portálunkat Holop Ferenc, a Helios Fotóklub elnöke újabb sikerükről, amihez olvasóink nevében is gratulálunk.

A 15 benevezett fotóklub mindegyike 15-15 fotót küldhetett be, így összesen 225 alkotást kellett értékelni. Körversenyről lévén szó valamennyi fotó az előre megegyezett sorrendben, minden klubba eljutott. Miután azokat az adott klub tagjai 1 és 10 közti pontszámmal illették, tovább küldték a következő klubba. Az egész évben zajló verseny kiértékelésére minden év végén más-más városban kerül sor.

Fotó:  Sedliak Pál

Az idei főszervező szerepét vállaló Helios Fotóklub a kiállítás-megnyitóval egybekötött komáromi díjkiosztón vehette át a fölényes pontgyőzelemmel megszerzett I. díjat, ami trófeából, oklevélből és virágcsokorból állt. Az érintett fotóklubok Szlovákia több szegletéből Komáromba érkezett tagjait Jana Mačicová, a társszervezőként közreműködő Komáromi Regionális Népművelési Központ (KRNK) munkatársa és a Helios Fotókub alelnöke, továbbá az esemény fővédnöki szerepét vállaló Keszegh Béla, Komárom polgármestere, valamint Viera Vlčková, az KRNK igazgatója köszöntötte.

Holop Ferenc az eseményt szervező klub jelenlegi elnökeként annak korábban elhunyt tagjairól is megemlékezett. Örömét fejezte ki amiatt, hogy 17 év után ismét Komárom adhat otthont e díjátadó ünnepségnek és a szebbnél szebb művekből nyílt kiállításnak. Közreműködött Szabó Julcsi, a tehetséges naszvadi kis pacsirta és a Dunajka folklóregyüttes.

Életműdíjat kapott Varga Tibor és Krűger Viktor

Az ünnepség keretében, a KRNK felterjesztése alapján, a pozsonyi székhelyű Nemzeti Népművelési Központ (NNK) életműdíjat – díszoklevelet adott át két régi tagunknak. Egyikük a perbetei Varga Tibor, AFIAP fotóművész, aki tavaly nyáron Rózsahegyen vehette át a Szlovák Fotószövetség által kiírt fotópályázat győztesének járó oklevelet. A másikuk pedig a komáromi Krűger Viktor, aki négy évtizede köteleződött el a fotózás mellett. Egyúttal az emeleti Dúdor István-teremben megnyílt a Varga Tibor által régi technikákkal készített, archaikus képeket bemutató tárlat, amelyet szintén érdemes megtekinteni - mondta el Holop Ferenc. Hozzátette: az esemény megrendezésén kívül a mutatós katalógus elkészítését is vállalták.

Fotó:  Sedliak Pál

Az életműdíjat a Michal Bartók, az NNK vezérigazgatója által vezetett szakmai bizottság egy-egy kerek évforduló kapcsán mindig annak a fotóművésznek ítéli oda, aki a pályája során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményével hozzájárult a közösség kulturális színvonalának emeléséhez, s az országot megfelelőképpen képviselte bel- és külföldön.

Szombaton a helyi erődben folytatódott a rendezvény. A délelőtti erődmustra után Sedliak Pál, a Helios Fotóklub nagy reménysége látványos tűzgolyós bemutatót tartott. A komáromi Limes Galériában október 18-ig látogatható a „Petzval-körverseny“ kiállítása.

Petzval József (1807, Szepesbéla – 1891, Bécs) magyar mérnök-matematikus, egyetemi tanár és feltaláló volt. Munkássága a matematikán kívül a mechanika, a ballisztika, az optika és a hangtan területére is kiterjedt. A fényképezés terén kifejtett munkássága úttörő jelentőségű, hiszen ő volt a modern fényképészeti objektív lencserendszer, a Petzval-portréobjektív megalkotója. 1860 körül saját szerkesztésű gépével fotogrammetriai méréseket végzett. Több más nagyszerű találmánya mellett optikai kísérletei azt is eredményezték, hogy megalkotta a mai katonai reflektorok elődjének számító fényszórót.
Helios
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.