lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. január 17., 10:21

Petőfi-emlékév, sikerek és veszteségek a Kassai Figyelő januári számában

A kassai ipari iskola fotójával a címlapján és a szokásos gazdag tartalommal megjelent a Kassai Figyelő idei első száma.

Kassai Figyelő - 2023. január

A havilap Petőfi Sándorral indít, rá emlékezik születésének 200. évfordulóján, Az erdei lak című költeményének részletével. De több cikkében is visszatér a lánglelkű poétára. Például, hogy szilveszter napján egy lelkes csoport Petőfi „nyomába eredt”. Útjuk egy eperjesi kőobeliszkhez vezetett… De a Petőfi-emlékévről is olvashatunk.

A vezércikkben ezúttal az új felelős szerkesztő, Gaboda László gondolatait olvashatjuk, aki Havasi Pétert váltja a poszton, ami generációváltást is jelent a Figyelőnél. Sorai szerint csak átmeneti időre veszi át a lap irányítását.

Grosschmid Géza, Márai Sándor és Radványi Géza édesapja emléktáblát kapott Kassán, születésének 150. évfordulóján, tudósít az eseményről a keleti végeken élők lapja. Márai róla írt versét is elolvashatjuk.

Nagy veszteségünk, Duray Miklós, a legnagyobb felvidéki magyar halála sem maradhatott ki a Figyelőből.

Mi jellemezte a Magyar Iparit az 1950-es újrakezdés után? címmel Albert Sándor, a legendás alma mater egykori diákja és későbbi igazgatója írt terjedelmes cikket a Felvidék egyik legjobb középiskolájáról.

Mit kellett volna másképp csinálni címmel? a nyolcvanéves Máté Lászlóval készített beszélgetést Balassa Zoltán. Ebben a megkérdezett őszintén vall életéről és elmondja azt is, mit gondol napjainkról, milyen félelmei vannak a jövővel kapcsolatban.

Hogy kik voltak a vihorláti temetetlen katonák, az is kiderül a Kassai Figyelő friss számából.

Az újdonsült főszerkesztő interjúját is elolvashatjuk Böszörményi Tamás nagykövesdi lelkipásztorral. Ennek témája a bodrogközi református ifjúság közösségi életének felvirágoztatása.

Sok egyéb mellett nem marad ki a lapból a nemrég elhunyt XVI. Benedek emeritus pápáról való megemlékezés sem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.