2021. április 24., 14:00

Petíció indult az oroszvári kastély megmentéséért

A petíció kezdeményezői arra kérik Eduard Heger kormányfőt és Július Jakabot, a Kormányhivatal vezetőjét, hogy sürgősen cselekedjenek az oroszvári kastély és a hozzátartozó park rekonstrukciójának ügyében.

oroszvari-kastely
Fotó: TASR

Az oroszvári kastély megmentéséért indított petíció kezdeményezői a Pre Rusovce (Oroszvárért) Polgári Társulás tagjai: Róbert Kalmár, Vlado Mokráň és Roman Porubec.

A polgári társulás petíciójában felhívja a figyelmet arra, hogy az oroszvári kastély egy egyedülálló, nemzetek feletti jelentőséggel bíró történelmi műemlék, így talán nem is szükséges hangsúlyozni, hogy nem csak védelmet és megőrzést érdemel, de azt is, hogy a társadalom javát szolgálja.

Mindennek ellenére az oroszvári kastély évtizedek óta romos állapotban van. Az épület lassan az enyészetté válik, függetlenül attól, melyik kormány van éppen hatalmon. Eddig minden kormányból eljöttek megnézni a kastélyt, bólintottak egyet és megállapították, hogy ezzel kell valamit tenni. Ugyanakkor mégsem történt semmi változás az ügyben - olvasható a petíció szövegében.

Minden kormány bemutatja terveit, csakis azért, hogy aztán kijelentse, hogy ez a műemlék nem tartozik majd prioritásai közé, és hogy most erre nincsenek anyagi forrásaik.

Ugyanakkor a rekonstrukció folyamatos elhúzódása miatt csak tovább romlik a kastély állapota, egyben folyamatosan emelkedik az a pénzösszeg, amit a műemlék megmentéséért ki kell fizetnünk a jövőben.

rusovce
Kép forrása: Pre Rusovce

Az oroszvári kastély 1995 óta a szlovák Kormányhivatal fennhatósága alá tartozik. A petíció kezdeményezői támogatják az oroszvári kastély övezetének használatát az érvényes kormányhatározat szerint. Ugyanakkor véleményük szerint a kormány felelőssége további késedelem nélkül valós lépéseket is tenni a műemlék rekonstrukciója felé, amire a kormány ígéretet tett.  

A petícióban követelik, hogy sürgősen fejezzék be az oroszvári kastély rekonstrukciójának minden szakaszára, illetve a hozzátartozó park és cselédház épületére vonatkozó közbeszerzéseket.

Szintén kérik, hogy folytassák a kastélypark revitalizációját az éppen zajló projekt szerint, éspedig olyan formában, hogy ez ne csak a beteg fák kivágását foglalja magában. Végül kérik, hogy biztosítsanak elegendő pénzügyi forrásokat az oroszvári kastély rekonstrukciójára, hogy a közbeszerzés után felesleges huzavonák nélkül kezdődhessenek el a munkálatok.

Az oroszvári kastély megmentéséért indított petíció kezdeményezői 10 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni, jelenleg már mintegy 1600 személy írta alá az online petíciót

 

Megosztás
Címkék