2023. január 11., 10:21

Performansszal búcsúzott a párkányi hídőr

A Barta Gyula Galériában „your hope” performasszal búcsúzott hídőri megbízatásától az olasz művész, Maria Chiara Calvani.

Maria Chiara Calvani
Maria Chiara Calvani
Fotó: Bokor Klára

A performansz üzenete az anyagokra hímzett szavak rengetegéből bogozható ki, úgy, hogy a szavak mindenkinél mást jelentenek, mindenkinek más az átélt múltja, más közösséghez tartozik. Az összevarrt anyag átereszti a fényt, ami módosít a szavak jelentésén – a megvilágított szavakra jobban figyelünk. Ennek ellenére meg kell találnunk az egymáshoz vezető utat és hidakat építeni. Ez a mi reményünk.

Maria párkányi barátaival
Maria párkányi barátaival
Fotó:  Bokor Klára

Maria keresi az európai mítoszok és a valóság közti összefüggéseket. Énekeket gyűjt, és ezen keresztül ismeri meg a népek kultúráját. Bejárta Romániát, Észtországot, Litvániát, Legyelországot. Elmondta, ott mindenki énekelt, itt pedig nincs meg az a bátorság, hogy nyilvánosan, felszabadultan énekeljenek az emberek.

A performansz szövege angolul, magyarul és szlovákul hangzott el. Maria elénekelt nekünk egy itt tanult magyar és szlovák nyelvű éneket, ráadásként pedig egy olasz dallal is megörvendeztetett. Marianak Frühauf Károly, a hídőr projekt ötletgazdája és éltetője adta át a köszönő levelet hídőri munkájáért.

A szöveget magyarul Frühauf Károly mondja
A szöveget magyarul Frühauf Károly mondja
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.