2023. március 8., 09:34
Frissítve: 2023. már. 8. 19:24

Pénzes migránssal akartak házasságra kényszeríteni egy nőt embercsempészek Tardoskedden

Egészen elképesztő, bár mostanában mind gyakoribb esetről számolt be a Blikk. A lap azt írja, embercsempészek akartak rákényszeríteni egy tardoskeddi nőt a házasságra, hogy ezzel "kliensüket", egy török bevándorlót EU-s állampolgársághoz juttassanak. 

burka
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

Hogy a migráció mára nemcsak globális politikai kihívás, hanem a bűnözéstől vissza nem riadók számára egy jól jövedelmező iparág is, régóta tudjuk. Közép-Európában lassan minden hétre jut egy autósüldözés vagy egy átkutatott furgon, a határmenti településeken pedig nem ritkaság a rendőrség által éppen igazoltatott migránsok látványa sem. A kiinduló országtól egészen a vágyott európai célállomásig embercsempészek tucatjai húznak hasznot nemcsak a szerencsétlen, kétségbeesett menekülteken, de azokon a jelentős tőkével rendelkező bevándorlókon is, akik sok pénzt hajlandóak fizetni a vágyott európai állampolgárságért. 

A tardoskeddi eset is azt mutatja, találékonyságuk nem ismer határokat.

A felvidéki magyar település, Tardoskedd polgármestere, Tóth Marián még február végén jelezte a rendőrségnek, furcsa esküvő készül a faluban. Településvezetőként hozzáférése van a helyi anyakönyvi hivatalban tervezett házasságkötések listájához. Egyik nap meglepődve tapasztalta, hogy egy nem régiben a faluba költöző, de egyedülálló várandós kismama házasodni készül egy bevándorlóval.

Tóth Marian Tardoskedd
Fotó:  Facebook/Tóth Marián

Tóthnak gyanús lett a dolog, ezért értesítette a rendőrséget.

A településvezető portálunknak elmondta, a fiatal nőt pár hónappal korábban fogadta be a falu, nem volt senkije, így kiszolgáltatott helyzetét könnyen kihasználhatták az embercsempészek. Bár ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a kiszemelt "feleség" is pénzt kap a "szolgáltatást" nyújtó embercsempészektől (lásd lejjebb), a polgármester úgy tudja, erről a tardoskeddi fiatal nő esetében szó sem volt. A közvetítő viszont mintegy 3000 eurót kapott.

Ahogy azt Tóth Marián a ma7-nek elmondta, 

a házasságkötési kérvény benyújtásánál már rendelkeztek azzal az információval, hogy Udvardon is próbálkozott ugyanez a vőlegény, de meghiúsult a házasságkötési szándék és valószínűleg érdekházasságról van szó.

Az alig 18 éves nőt egy helyi motelben az embercsempészek bezárva tartották, de azóta a rendőrség segítségével biztonságba helyezték. Attól tartanak ugyanis, hogy az időközben őrizetbe vett férfiak bűntársai bosszút állhatnak rajta, vagy arra kényszeríthetik, vonja vissza a vallomását.
 
Arra a kérdésünkre, mi van most a hölggyel, Tóth annyit mondott,
 
a nyomozás állására való tekintettel részleteket nem szeretne elárulni, zajlanak még a kihallgatások, de számukra az a legfontosabb, hogy sikerült megakadályozni az érdekházasságot és a nő mostanra biztonságban van.
Nem ez az első ilyen eset!

Nem a tardoskeddi volt az első hasonló eset környékünkön. Szlovák lapok is beszámoltak róla, hogy korábban Vágsellyén és Udvardon is megkíséreltek hasonló módon állampolgársághoz juttatni bevándorlókat. A jelek szerint ugyanazt a férfit, aki Tardoskedden is nősült volna.

Mindhárom esetben ugyanaz az ausztriai török bűnbanda lehet érintett. 

A rendőrség még február 24-én Vágsellyén, a helyi házasságtörő teremben ütött rajta egy osztrák állampolgársággal rendelkező, de török nemzetiségű 54 éves férfin, illetve az arán és a vőlegényen, egy 28 éves, török állampolgárságú férfin. A 18 éves nő a rendőrség szerint 3000 eurót kapott volna a házasságért cserébe. A török megrendelőnek nem volt szerencséje a szlovákiai nőkkel, ez volt ugyanis a harmadik meghiúsult "esküvője". Első alkalommal, még tavaly októberben szintén az ausztriai török közvetítőkön keresztül Udvardon próbálkozott, de ott a kiszemelt ara végül meggondolta magát. 

A török bevándorló második házassága a már említett fiatal tardoskeddi nővel lett volna, ahol a polgármester, a községi rendőrség és az anyakönyvi hivatal munkatársainak bátorsága miatt végül sikerült meghiúsítani az újabb próbálkozást.

A "vőlegényt" a rendőrök időközben a medvei idegenrendészeti központba szállították, sajtóhírek szerint hamarosan kiutasítják Szlovákiából. Bűntársai, a házasságközvetítésben utazó osztrák állampolgárok, illetve a vágsellyei és az udvardi arajelölt viszont büntetőeljárással néznek szembe Szlovákiában. Embercsempészettel összefüggő bűncselekmények miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket. A tardoskeddi ügyben, ahol akarata ellenére tartották fogva az arajelöltet, a vádlottak 12 évnyi szabadságvesztésre számíthatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.