2018. július 28., 16:21

Pénzbírság a saját magával szerződést kötő volt polgármesternek

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága hivatalosan is helybenhagyta Érsekkéty község önkormányzatának döntését, amelyben pénzbírságra kötelezte Molnár Pétert, a korábbi polgármestert, a 357/2004. számú – közérdeket védő – alkotmánytörvény megsértése miatt.

Érsekkétyi polgármester Molnár Péter
Fotó: youtube

A ZOMOS (Združenie občanov miest a obcí Slovenska – Szlovákiai Városok és Falvak Polgárainak Társulása) honlapján megjelent dokumentumok szerint a 2018. április 21-én megtartott referendummal leváltott Molnár Péter – még a község első embereként – két darab bérleti szerződést (2016. február 15-től 2016. december 31-ig és 2017. január 1-től 2017. december 31-ig) kötött egy Bobcat 553 típusú munkagép használatára, amelynek magánszemélyként ugyancsak ő volt a tulajdonosa. Így esett meg, hogy a község költségvetéséből hónapokon keresztül saját magának számlázta ki a csak elvétve használt munkagép bérleti díját.

A település főellenőre figyelt fel a tényre, hogy a szóban forgó munkagép használatáról semmilyen dokumentáció nincsen nyilvántartva. Erre reagálva az önkormányzat megtette a szükséges lépéseket, majd döntést hozott a Molnár Péterre kiszabott 18 060 eurónyi büntetésről, amelyet – szintén a közérdeket védő alkotmánytörvény büntetésekre vonatkozó paragrafusai alapján – az érintett köztisztviselő havi fizetésének tizenkétszeresében határozott meg. Történt mindez a 2017. december 27-én megtartott helyi testületi ülésen, ahol a hét megjelent képviselőből öt támogatta a javaslatot.

A 2014. november 15-től polgármesterként működő Molnár Péter a helyi döntés ellen tiltakozva hiába fordult az alkotmánybírósághoz, a kassai székhelyű testület az érsekkétyi önkormányzatnak adott igazat.

Megosztás