2022. január 24., 18:18

Péntektől oltják az 5-12 éves kicsiket a komáromi kórházban

A járványhelyzet átmeneti enyhülése után már gőzerővel készülnek az omikron vírusváltozat támadására a komáromi kórházban, ahol január 28-án kezdődik az 5-12 év közti gyermekek Covid-19 elleni vakcinációja. Rendhagyó módon, a kicsiket nem az oltóközpontba, hanem a gyermekosztályra kell vinniük a törvényes képviselőiknek.

 Péntektől oltják az 5-12 éves kicsiket a komáromi kórházban
A gyerekeket nem az oltóközpontban, hanem a kórházi G pavilon földszintjén található gyermekosztály rendelőjében oltják be.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Úgy tűnik, hogy az intézményben már búcsút inthetnek a pandémia III. hullámának, miközben számítanak a IV. omikron mutációs hullámra. Egyelőre nincs ok aggodalomra, mert még elviselhető a kórházban koronavírus-fertőzéssel kezelt páciensek száma.

,Jelenleg 10 olyan bizonyítottan Covid-fertőzött beteget gondozunk, akik oxigén-ellátással rendelkező ágyakon gyógyulnak, további 4 páciens esetében pedig fennáll a Covid-fertőzés gyanúja. Lélegeztetőgépre 4 beteget kellett kapcsolni. A múlt héten Covid-fertőzéssel kórházunkba felvett személyek közül korábban egy sem volt beoltva“

– ismertette a tényállást Miroslav Jaška kórházigazgató.

Hozzátette: a kórházi alkalmazottak közül ez idő tájt 10-en Covid-fertőzés miatt munkaképtelenek, további 5-en pedig karanténban vannak.

Az omikronvariáns fokozatos terjedését részben a PCR teszttel vizsgált személyek pozitivitása is jelzi, ami az előző héten 36 százalékot ért el

,,Az omikron nemkívánatos hatásainak lehető legnagyobb mértékű megelőzése érdekében különféle szervezési, műszaki és technológiai jellegű intézkedéseket is foganatosítottunk. Mivelhogy a komáromi régió lakosságának és az egészségügyi dolgozóinknak is aránylag nagy mértékű az átoltottsága, bízom abban, hogy az újabb hullámon majd ugyanolyan gyorsan túl jutunk, mint amilyen gyorsan az hozzánk érkezett“ – szögezte le a direktor.

Azt is megtudtuk, hogy a múlt héten e kórház munkatársai négy oltóközpontban több mint 3500 érdeklődőt oltottak be, ám fokozatosan csökken az első vakcinaadagért jelenkezők száma. ,,Bár az új év elején nőtt a régióbeli lakosság oltakozás iránti érdeklődése, de a nyilvántartásunkból egyértelmű, hogy annak hanyatlása tapasztalható az eddig még be nem oltottak körében. Pedig úgy véljük, hogy a vakcináció továbbra is az egyetlen olyan megbízható módszer, amellyel hatékonyan harcolhatunk a Covid vírus ellen“ – fogalmazott.

Majd felhívta az olvasóink figyelmét egy újdonságra: január 28-tól, azaz péntektől már az 5-11 év közti gyermekeket is be lehet oltani náluk.

„Ennek az az előfeltétele az, hogy a kicsiket a www.korona.gov.sk oldalon kell nyilvántartásba vetetni, majd őket a törvényes képviselőjüknek kell elkísérniük az oltóhelyre, ahol mindig jelen lesz egy gyermekorvos is. Megjegyezendő, hogy a gyerekeknek nem az oltóközpontban szúrjuk be a vakcinát, hanem a G pavilon földszintjén található gyermekosztály rendelőjében. Aztkövetően mindegyik beoltott gyermek regisztrálva lesz az NCZI rendszerében, hogy már megkapta a vakcinát“ – fejtette ki Filkó Gabriella doktornő, a kórház illetékes igazgató-helyettese. Hozzátette: a nebulók majd a Pfizer/Biontec társaság vakcináját kapják, de kisebb adagot, mint amekkorát a felnőttek szoktak kapni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.