Pattanjunk nyeregbe!

Szabados Kati 2019. június 13., 11:28

Erre szólítja fel a kerékpározás kedvelőit a Családi Könyvklub, hiszen június 15-én Dunaszerdahelyen újra megszervezi a Bringanapot, immár a tizenkettediket. Évről évre egyre több szerdahelyi biciklis kapcsolódik be a városkerülő túrába, tavaly csaknem kétszázan vettek részt a kerékpározást népszerűsítő rendezvényen.

Fotó: Családi Könyvklub archív

Győry Attila, a Könyvklub vezetője elmondta, hogy az elmúlt évek pozitív visszhangja bátorította arra, hogy újra megszervezze a kerékpáros városkerülő túrát. „Kifejezett igény van rá, többen felkerestek, érdeklődtek, vajon lesz-e újra bringás nap?” A szervező szerint

az autósok és a gyalogosok is maximálisan toleránsak a kerékpározókkal szemben, akik jókedvűen, csengőiken csilingelve kerekeznek át Dunaszerdahelyen.

Képgalériánk:
Fotó: Családi Könyvklub archív

„Ez a tapasztalat arra ösztönzött, hogy az idén megpróbáljunk még több résztvevőt kicsalogatni a bringanapra. Az lenne az ideális, ha a dunaszerdahelyi polgárok, baráti társaságok, diákok, kicsik és nagyok vennék a fáradtságot, s eljönnének erre a néhány órára, kikapcsolódva beszélgethetnének és együtt kerekeznének a városban.”

A tisztább környezet, a kevesebb autó és az egészség a cél

A bringanap résztvevői a mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért demonstrálnak - békésen. Szeretnék, hogy Dunaszerdahelyen tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya. "Ehhez az is szükséges, hogy a meglévő útfelületek alkalmasak legyenek kerékpározásra is." - mondta a főszervező, majd így folytatta: "Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése.

Fotó: Családi Könyvklub archív

Ez a demonstráció békés jellegű - semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét nem engedjük az akciónkra.” 

Győry Attila még hozzátette, hogy rossz idő esetén is megtartják a bringanapot, mert a „bulinak mennie kell!” Megtudtuk, hogy csak részleges lesz a  rendőri biztosítás, és ezért kérnek minden résztvevőt, hogy szigorúan tartsák be a közlekedési szabályokat. Azt is szeretnénk elérni, hogy a város vezetősége tegyen többet az utak minőségének javításáért, hogy a kerékpározók számára is alkalmasak és biztonságosak legyenek. 

Fotó: Családi Könyvklub archív

 A XII. Bringanap programja és útvonala

Szombaton a Golf-játszótéren, azaz az állomási park mellett délelőtt tíz órakor lesz a gyülekező, ahonnan elindul a biciklis menet. „Az útirány és a táv egyszerű. Egy nagy kört írunk le a városban, egy jót biciklizünk és a végén megpihenünk a Vásártéren. Természetesen a kritikus pontokon, kereszteződéseknél rendőri és szervezői biztosítás lesz.” - mondta Győry Attila.

Fotó: Családi Könyvklub archív

„Ha marad bennünk szusz, a világmozgalommá duzzadt „Critical mass – kritikus tömeg“ rendezvények mintájára újra a fejünk fölé emeljük a biciklijeinket egy fotó, illetve a jó közérzet és a maradandó emlék érdekében.” A Családi Könyvklub vezetője még megjegyezte, hogy az igazán kitartóak tovább kerekeznek majd Pozsonyeperjesre hogy benézzenek az akkor ott zajló Eperfesztivála is.

0 HOZZÁSZÓLÁS