cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 1., 19:35

Párkányiak és esztergomiak reggeliztek együtt a Mária Valéria hídon - KÉPEKKEL

A két város turisztikai szervezetei identitást erősítő programmal kívánták összehozni a Duna két partjának lakosait, elősegítve a kulturális eszmecserét és új kapcsolatok kiépítését. Mindezt hagyományteremtő céllal.

reggeli-a-hidon-0.jpg
Fotó: facebook

Mattia Mura olasz rendező, az 50. hídőr Párkányban forgatott "Reggeli a hídon" című dokumentumfilmje ihlette a szervezőket, hogy összehozzák Esztergom és Párkány lakóit egy közös reggelire. 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz, hogy beszélgessenek mindennapjaikról, élményeikről, múltjukról. Régi fotók, újságok is előkerültek.

Reggeli a hídon
Fotó:  facebook

Azért volt pont huszonkét páros, mert 22 évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között.

A reggelire pályázat útján lehetett jelentkezni érdeklődési köröknek – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – megfelelően fiataloknak és korosabbaknak egyaránt. 

Reggeli a hídon
Fotó:  facebook

Takács Krisztina a párkányi Ady Endre Alapiskola tanára Olgával beszélgetett, aki Esztergomban él, de vannak rokonai Nyitrabányán is. „Meglepett, hogy beszélgetőtársamék nem sokat járnak Párkányba, de emlékei vannak a csonka híd látványáról és a kompos átkelésről. Sok közös érdeklődésre is fény derült a beszélgetés során, mint az olvasás, túrázás, utazás és ugyanabban a hónapban születtünk” – meséli Krisztina hozzátéve, megegyeztek, a jövőben is találkozni fognak, sőt két programra már együtt is mennek.

Reggeli a hídon
Fotó:  facebook

Meleg Anna a Komp Kávézó tulajdonosa Franciskával találkozott, aki az esztergomi Babits Mihály Emlékház vezetője.

„Megtudtam nagyapjáék párkányiak voltak, pékségük volt az Öreg utcában.

1944-ben bevásárolni mentek Esztergomba. Áttolták a babakocsit, a hidat közben felrobbantották és nem tudtak visszatérni.

Ezen túl is találtunk kötődéseket, Franciska bátyja együtt focizott a fiammal. Megbeszéltük, a férjemmel átmegyünk megnézni a Babits házat, telefonszámot cseréltünk” – meséli lelkesen Annika, aki örül a két város közös kezdeményezésének.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.