Párkányban is hetven éve ég a Csemadok fáklyája

Bokor Réka 2019. május 21., 19:10

Május 20-án a Csemadok párkányi alapszervezetének 70. jubileuma alkalmából nagyszabású ünnepséget szerveztek a helyi kultúrházban.

Boócz Mária, a párkányi szervezet elnöke emlékezett az elmúlt évekre. Kiemelte, a Csemadok mozgalma jelképe a reménynek, hogy az utánunk következő generációk is érvényesülni tudnak magyarként szülőföldükön.

Ebben való bizakodásunkat a hontalanság éveiben sem hagytuk megtörni, s ahogy lehetett, sorra alakultak a művelődéspolitikai feladatukat bátran vállaló helyi szervezetek. A párkányi Csemadok az elsők között alakult meg 1949. április 24-én, s a benne egykoron és jelenleg tevékenykedő áldozatkész emberek immár 70. éve hisznek abban, hogy a magyar nyelvű oktatás és az anyanyelvi kultúra tevékeny ápolása megmaradásunk záloga

– mondta el az elnök asszony.

A Juhász Gyula által előadott Szózat meghallgatása után Boócz Mária megköszönte mindazok munkáját, akik nem restellték kivenni részüket a megmaradásért kifejtett munkából. Megemlékezett mindazokról, akik közösségszervezőként a színjátszókörökben, énekkarokban, zenekarokban és néptánccsoportokban munkálkodva tettek közösségünkért.

Bemutatta a 70 év eredményeit, s hangsúlyozta, a szlovákiai magyarság célja változatlan: művelődéspolitikai küldetésünk, hogy nem hagyjuk magunkat szülőföldünkön kisemmizni, hanem bátran vállaljuk nemzetiségünket, nyelvünket.

Képgalériánk:

Beszédét követően díszoklevelet vehettek át a szervezetben kiemelkedő tevékenységet végző személyek. A szervezet művészeti csoportjai – a Szivárvány énekkar, a Párkányi Színkör és a Csemadok Alkalmi Zenés társulata – megható és felemelő ünnepi műsorral örvendeztették meg a közönséget. Elhangzott Izsák Ferenc szavalata és fellépett az Ady Endre Alapiskola Primulácska énekkara is.

Bárdos Gyula a Csemadok Országos Elnökségének és Országos Tanácsának üdvözletét és köszönetét tolmácsolta. Úgy fogalmazott, a felvidéki magyar közösség és a Csemadok élete összefonódott a múltban és összefonódik a jelenben is. A kezdetekkor a szervezet gyakorlatilag az itteni magyarság mindenese volt: pártok híján igyekezett mindent megtenni a hatékony érdekképviseletért, s szervezte a közösségi életet és a kulturális tevékenységeket helyi és országos szinten is.

Kalapot kell emeljünk azok előtt, akik az elmúlt hét évtizedben éltették a Csemadokot, akik helyi szinten az alapszervezetekben is ellenálltak a jogfosztásnak és merték a közösségi érdeket az első helyre helyezni.

– nyomatékosította Bárdos Gyula. Nekik köszönhetjük, hogy a szlovákiai magyar közösség jelenleg legalább alapszintű magyar iskolahálózattal rendelkezik, sőt, egyáltalán túlélte ezeket az embert próbáló évtizedeket – fejtette ki. Hozzátette, a szervezet feladata jelenleg is az, hogy elvek mentén, a közösség érdekében végezze a magyarság összefogását.

Nincs egy általános recept arra, hogy ezt a közösségi szolgálatot hogyan kell végezni, mert minden városban, régióban más kihívásokra kell választ találni. Éppen a helyiek bátorsága, elszántsága adhat erőt ahhoz, hogy  a legmagasabb szinteken is megfelelően tudjuk képviselni céáljainkat, érvényesíteni jogainkat.

– hangzott el.

A jövőbe tekintve Bárdos Gyula nyomatékosította:

a Csemadok fáklyáját át kell adni a fiataloknak, a szervezet összefogó, befogadó kell legyen. Nem mások ellen, de saját magunk érdekében kellene jobban összefognunk, keményebben kiállnunk, hatékonyabban érvényesíteni jogainkat. A Csemadok eszköz ahhoz, hogy közösségünk erősebb legyen, és a következő generáció tudjon magyarként érvényesülni szülőföldjén.

Az ünnepi műsor a himnusz éneklésével zárult, majd kedves fogadás keretében kötetlen baráti beszélgetéssel és eszmecserével telt az este.

0 HOZZÁSZÓLÁS