2018. október 10., 14:17

Párkány továbbra sem akar szemétégetőt, a járási ügyészség azonban közbeszólhat

Újabb fordulatot vett a párkányi hulladékégető ügye, amelybe legújabban az Érsekújvári Járási Ügyészség is bekapcsolódott. Az ügyészség azt javasolja, hogy a képviselő-testület szüntesse, vagy változtassa meg a területrendezési terv módosításáról szóló általános érvényű rendeletét, mert azzal kapcsolatban több jogi kifogás is felmerül. A területrendezési terv módosítását korábban azért szavazta meg a képviselőtestület többsége a polgármesteri vétó ellenében is, hogy megakadályozza a hulladékégető építését.

füst
Fotó: Archívum

Mint ismert, Szabó Eugen, Párkány polgármestere még tavaly decemberben vétózta meg a területrendezési terv módosításáról szóló általános érvényű rendelet elfogadását. A polgármester azt kifogásolta, hogy a területrendezési terv ilyen jellegű módosítása az ipari parkban tevékenykedő cégeket hátrányosan érintheti, gátolhatja további fejlődésüket, s ezzel veszélybe sodorja a város érdekeit a munkaerőpiac területén. A vétót a párkányi polgármester azzal indokolta, hogy a testület által támogatott szövegezésben több jogi ellentmondást és hibát is vélt felfedezni. Ennek ellenére a képviselő-testület a kérdés újra tárgyalásakor tizenegy igen szavazattal megtörte a polgármesteri vétót, s ezzel a jogszabály életbe lépett. 

Az ügy azóta újabb fordulatot vett: szeptember végén a város kézhez kapta a járási ügyészség tiltakozását a kérdéssel kapcsolatban.

Az ügyész felszólította a várost, hogy törölje vagy változtassa meg a területrendezési terv módosításáról szóló általános érvényű rendeletét.

Az ügyészség azzal érvel, hogy a kérdéses szabályzat olyan tilalmakat és korlátozásokat tartalmaz, melyek bevezetésére a törvény nem tesz lehetőséget, és sérti a tulajdonosi érdekeket. Az ügyészég azt is felrótta, hogy a város túllépte a törvény által megszabott jogait. 

A helyi MKP állásfoglalása szerint azonban Eugen Szabó elhallgatja, mi volt az oka a területrendezési terv módosításának. „Továbbra is azon a véleményen vagyunk, hogy a városi képviselőtestület, kimerítve az összes rendelkezésünkre álló, a hulladékégető megvalósítása elleni tiltakozás lehetőségét, helyes döntést hozott akkor, amikor módosította Párkány város területrendezési tervét. Újfent szeretnénk hangsúlyozni:

ha nincs hulladékégető projekt, nincs területrendezési tervmódosítás, ergo nincs ügyészségi tiltakozás

- fogalmaz a párkányi MKP-frakció lapunkhoz eljuttatott közleménye. 

A párkányi MKP képviselői csoportja úgy véli, a képviselő-testület döntésével időt nyertek és lassították a folyamatokat, bízva abban, hogy a beruházókat jobb belátásra bírják, s a hulladékégető megvalósításától elállnak. 

"A területrendezési terv módosításánál éreztük, mögöttünk a lakosság döntő többsége: a közel nyolcezer tiltakozó aláírás, az emberek akarata cselekvésre kötelez bennünket, mert nem akarják az egészségkárosító és környezetszennyező üzemet. Egyet lehet érteni az ügyészség azon meglátásával, miszerint olyan megoldás kell, amely biztosítja az igazságos egyensúlyt az általános társadalmi érdek és az egyén alapvető jogainak betartása között. Az általános társadalmi érdek Párkányban és környékén több ezer ember által megfogalmazódott: nem akarnak hulladékégetőt” – szól a helyi MKP állásfoglalása.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.