2021. május 25., 07:25

Pandémia, ÉS?! Táborozunk...

A csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda az ÉS?! Színház Polgári Társulással együtt az enyhülő Covid-járvány helyzetben három tábort is szeretne rendezni a vakációzó gyerekeknek. Bár a hatósági engedély intézése még korai lenne, ám a szervezők bizakodók, hiszen a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal tavaly nyáron is engedélyezte a bennlakásos táborozást. Ellenkező esetben pedig az érdeklődők bejáróként gazdagodhatnának új ismeretekkel és élményekkel.

Egy korábbi közös tábornyitány Csallóközaranyoson
Fotó: Facebook
Egy korábbi közös tábornyitány Csallóközaranyoson

„A pandémia miatt tavaly ilyentájt is kérdéses volt, hogy bennlakásos formában egyáltalán megtarthatók-e a tervezett táboraink. Júniusban azonban megkaptuk a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (TKH – RÚVZ) engedélyét. Annak munkatársai személyesen ellenőrizték, hogy betartjuk-e a szigorú járványügyi előírásokat. Mindent rendben találtak, a maszkviselést pedig nem tették kötelezővé. A szülők először tétováztak, hogy merjék-e közösségbe engedni a csemetéiket. A tábornyitás előtti héten csak 12 jelentkezőnk volt, ám végül a többszörösére nőtt az érdeklődők száma.”

Az alig meghirdetett idei Kuckó kézműves táborba eddig már húszan jelentkeztek. Miután már ismét egymás után kinyithatnak a szállodák, strandfürdők, sportlétesítmények, remélhetőleg július első három hetében a hagyományos táborainkat is megtarthatjuk“

– tájékoztatta a Ma7.sk-t Várady Kornélia iskolaigazgató, a társulás vezetője.

Várady Kornélia és csoportja a tavalyi Árgyélus színjátszó táborban
Fotó:  Facebook
Várady Kornélia és csoportja a tavalyi Árgyélus színjátszó táborban

Hozzáfűzte: már elkezdték összeírni az érdeklődők nevét, s majd június közepén mondják meg nekik azt, hogy a táborok bennalvós vagy bejárós formában valósulhatnak-e meg.

„A múlt évi nyári táboraink során az iskolánk egy-egy tantermében a korábban megszokott 13 helyett 10 gyermeket szállásolhattunk el. Az iskolai textil matracokon, az otthonról hozott ágyneműjükben aludtak. Reggelenként a matracokat felrakták a padokra azért, hogy a takarítónők azok helyén is tudjanak fertőtleníteni. A TKH azt is megszabta, hogy a termeket és az illemhelyiségeket naponta hányszor kell fertőtleníteni, és több helyen ki kellett raknunk a kézfertőtlenítéshez szükséges szereket, valamint a folyékony szappant és az egyszerhasználatos kéztörlőket, ahogy a tanév során is. Mivel a helyi óvodánk júliusban még mindig működik, akárcsak az ekeli, ahová szintén tőlünk rendelték meg a kosztot, a táborozók étkeztetését is a saját konyhánk segítségével oldottuk meg“ – ecsetelte a tavalyi járványügyi intézkedéseket a főszervező, aki idén is hasonló lépésekre számít.

Panyi Ágota foglalkozásvezető a korábbi Kuckó kézműves tábor kis lakóival
Fotó:  Facebook
Panyi Ágota foglalkozásvezető a korábbi Kuckó kézműves tábor kis lakóival

Tavaly 15. alkalommal rendezték meg a Kuckó kézműves tábort, idén pedig a 15. Árgyélus színjátszó táboruk jubilál.

„Július 5-9. között tartjuk a 16. Kuckó kézműves tábort, amelyben az alsótagozatosokal rajtam kívül Panyi Ági, Szabó Csilla, Bukor Zsuzsa, Jobbágy Ágnes, Kuczman Mária, Szafián Emese szeretne foglalkozni. Tervezzük a közös szövést, gyöngyfűzést, agyagozást, nemezelést és képkészítést.”

Jó szokásunkhoz híven a foglalkozások közé lazító szabadtéri játékokat is beiktatunk. A gyerkőcök végül hazavihetik a saját készítésű műveiket, dísztárgyaikat. Majd július 11-16. között a 15. Árgyélus színjátszó táborban, több csoportban a korábban jól bevált segítőtársaimmal: Matusek Attilával, Zsidek Pállal, Szabó Csillával együtt foglalkozunk velük.”

„Továbbá Gyepes Bianka mindannyiuk számára tart színpadi mozgásórát, a magyarországi Kárpáti Liza és Solténszky Ráhel pedig beszédtechnikai és játékos órát, valamint Angyal Rékától gyimesi népdalokat tanulhatnak. Végül nyilvános bemutatót tartunk az alapiskolában. Mindkét színjátszó táborunkban a kreatív zenét Kalocsányi Gábor bábos biztosítja“ – fejtette ki a továbbiakban.

Hozzátette: ahogy eddig mindig, úgy idén is élvezik a helyi önkormányzat támogatását, amely rendelkezésükre bocsátja a foglalkozásaik helyszínéül és szálláshelyként is szolgáló oktatási intézményt, illetve infrastruktúrát.

A rimakokavai II. Pósa Lajos Színjátszó Tábor néhány résztvevője
Fotó:  Facebook
A rimakokavai II. Pósa Lajos Színjátszó Tábor néhány résztvevője

Mivel évek óta keletebbről is többen érdeklődtek e színjátszó táboruk iránt, ám sok szülő távolabbra nem merte elengedni a csemetéjét, ezért 2019-ben először Rimakokaván rendezték meg a Pósa Lajos Színjátszó Tábort, amelyet idén július 18-23-ra időzítettek.

„A rimakokavai táborunk engedélyeztetése a szálláshelyet biztosító panzió tulajdonosa. Jelezte, hogy már most is vannak szállóvendégeik. Vélhetően idén is érvényes lesz az adott közegészségügyi hivatal megkötése, hogy a négyfős szobák mindegyikében csak ketten szállhatnak meg. E táborban többnyire felsőtagozatosokkal majd Molnár Xénia, Matusek Attila és Zsidek Pál foglalkozik, ám én is tartok drámaórát nekik. Természetesen, e táborunk is nyilvános bemutatóval zárul. Örvendetes, hogy az ottani kezdeti létszámnak tavaly már a duplájával szembesültünk“ -- nyilatkozta Várady Kornélia.

Molnár Xénia foglalkozásvezetővel a tavalyi Pósa Lajos Színjátszó Táborban
Fotó:  Facebook
Molnár Xénia foglalkozásvezetővel a tavalyi Pósa Lajos Színjátszó Táborban

Mindhárom idei táboruk fő pártolója a Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), továbbá az „Árgyélus“ megrendezését a Nyita Megyei Önkormányzat is támogatta. Azoknak köszönhetően a két aranyosi táboruk részvételi díja a napi ötszöri étkezéssel és elszállásolással együtt 80 euró, a rimakokavaiban pedig a panzióárakhoz igazodva, 110 eurót kell fizetniük a táborozóknak. További információkkal a varadynelli@gmail.com e-mail címen és a 0905/245871-es telefonszámon szolgálnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.