Ovis néptánctábor Várhosszúréten

2021. július 30., 18:00
Fábián Gergely

A Borostyán Néptáncműhely az idén is megszervezte óvodás néptánctáborát Várhosszúréten. A napközis táborban 40 gyerek vett részt, akik az utolsó napon élőzenés táncházban mutathatják meg, mit tanultak.

Az idei a második Napraforgó-tábor, a név pedig onnan ered, hogy a résztvevők a Borostyán Néptáncműhely Napraforgó gyermek néptáncegyüttesének tagjai, a 3-tól 6-7 éves korcsoportba tartozó gyerekek.

„Ez az ovis csoportunk, ahol a játékok mellett már kezdünk komolyabban foglalkozni a néptánc alapjaival. Ez történik a táborban is, tanulják az alapokat, főleg fejlesztő játékokat, de van ritmusérzék-fejlesztés és technikai dolgok is” – magyarázza Icso Valéria, a Borostyán Néptáncműhely vezetője hozzátéve, a 40 gyereket két csoportra osztották, délelőtt néptáncos-, népzenei- és népdalfoglalkozás van, délután pedig kézműves foglalkozás és íjászat.

Borostyán Néptáncműhely, óvodás néptánctábor, Napraforgó, néptánc
Fotó: Fábián Gergely

Pénteken délután van a tábor záróműsora, ahol a gyerekek bemutatják, hogy egész héten milyen táncokat, dalokat, játékokat tanultak, illetve eléneklik a tábori himnuszt és bemutatják, milyen tábori zászlót festettek. A tavalyi táborhoz képest nagy változás, hogy idén a táborzáró műsor után táncházat tart a résztvevők és szüleik számára a Sajó Banda.

Borostyán Néptáncműhely, óvodás néptánctábor, Napraforgó, néptánc
Fotó: Fábián Gergely

Icso Valéria elmondja, augusztusban két tánctábort terveznek még, az elsőt a két Kincskereső gyerekcsoportjuk, a 7-12 éves korosztály részére, a másodikat pedig az ifjúsági együttesük, vagyis a 13-15 éves korosztály számára. Mindkét táborban esténként táncház lesz a Sajó Bandával, hogy a táncosok szokták az élő zenét, a táncházat, az improvizálást, használni azt, amit a próbákon megtanulnak. A zenekar egyébként több településen is tart táncházakat a nyár folyamán.

„Az a cél, hogy a táncházakat minél több településre elvigyük, és nem csak olyan falukba, ahonnan vannak táncosaink. Tavaly öt helyszínen voltunk, az idén körülbelül egy tucat van tervben, voltunk már Borzován és Szilicién, pénteken Várhosszúréten leszünk, aztán augusztusban megyünk Váraljára, Görgőre, Rozsnyóra, Kőrösbe, Dernőre és Kuntapolcára” – fejti ki a néptáncműhely vezetője.

Borostyán Néptáncműhely, óvodás néptánctábor, Napraforgó, néptánc
Fotó: Fábián Gergely
Korábbi tagfelvétel, versenyek, rendezvények

Az általában szeptemberben tartott tagfelvételt ebben az évben előbbre hozták, júliusra, hogy az új tagok is részt vehessenek a nyári táborokban, s szeptembertől már összeszokott társasággal kezdhessék meg a munkát. Feltéve, hogy nem lesz újabb járványhullám és lockdown.

A Borostyán Néptáncműhely három versenyre is készül, ezek közé tartozik a Táncfórum - Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete által életre hívott Táncpódium – szlovákiai magyar néptáncosok szakmai minősítő gálája. Ezen a háromfordulós rendszernek köszönhetően a kisebb, esetleg kezdő együttesek is megmutathatják magukat, megmérettetési lehetőséghez jutnak.

Borostyán Néptáncműhely, óvodás néptánctábor, Napraforgó, néptánc
Fotó: Fábián Gergely

Mindemellett a néptáncműhely három nagy rendezvényt tervez őszre, október, november és december első szombatjára. A Nagyapáink öröksége címűt már hetedszer, az Ifjúsági fesztivál határok nélkül nevet viselőt pedig negyedszer rendezik meg, s első alkalommal kerül sor egy gyerekfesztiválra. Ugyanis a 180 tagú néptáncműhely minden táncosát már lehetetlen bemutatni egyetlen rendezvényen, ezért a két Napraforgó és a két Kincskereső a gyerekfesztiválon, az ifjúsági csoport, a Borostyán, a Borostyán Szenior és a hagyományőrző együttes pedig a Nagyapáink örökségén ad majd műsort vendégegyüttesek társaságában.

Kövesse facebook oldalunkat is!