Óvintézkedések a madárinfluenza-járvány megelőzése érdekében a Komáromi járásban

2021. január 12., 12:37
Nagy Miskó Ildikó

Miután az Ács melletti pulykatartó gazdaságokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumi vizsgálatai szerdán megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét, a járvány terjedésének megakadályozása érdekében mintegy 90 ezer pulyka leölését rendelték el. Majd az itteni Komáromi Területi Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet is óvintézkedéseket vezetett be a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben. Minderről Oskar Slivka állatorvost, az RVPS igazgatóját kérdeztük.

Fotó: Madarinfluenza.hu

„A H5N8 vírustörzs először 2014 elején Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Mivel az az államhatároktól függetlenül terjedhet, ezért az érintett hazai jogi és fizikai személyek esetében is szükségessé vált a szigorú óvintézkedések bevezetése az Áccsal szemközti térségekben, így Komárom Örsújfalu városrészében és Csallóközaranyos déli kataszterében, a Komárom-Pozsony közti 63-as állami út közelében” – mondta el Oskar Slivka igazgató.

Megtudtuk: a baromfi, galamb, háztáji és egyéb szárnyasok tenyésztői január 15-ig kötelesek az állattartás tényét írásban bejelenteni a következő címen: Štúr utca 5., 945 01 Komárom vagy a riaditel.KN@svps.sk e-mail címen. Örsújfalu esetében január 14-ig ez a Komáromi Városi Hivatal Fejlesztési és Környezetvédelmi Főosztályán, a Klapka tér 1. címen vagy az ozp@komarno.sk e-mail címen, esetleg a 035/ 2851354 - es telefonszámon is megtehető.

„A hatályos szigorú lockdown idején elegendőnek bizonyul a tavalyi adatok időszerűsítése és elküldése, személyes ellenőrzést most nem végezhetünk. Szerencsére, e hazai térségekben még nem mutatkoztak a madárinfluenza gyanúját keltő klinikai tünetek.” 

Az állattartóktól azonban továbbra is elvárjuk, hogy azonnal jelentsék be nekünk azt, ha a tenyészetükben 20 százalékosnál nagyobb a takarmány- és vízfogyasztás-csökkenés, vagy a tojástermelés terén két napon át 5 százaléknál magasabb visszaesés mutatkozik. Továbbá azt is, ha a szárnyasoknál szem- vagy csőrváladékozást, erős hasmenést, szokatlan aluszékonyságot, lebeny- és gerincduzzanatokat, netán állatelhullást tapasztalnak. Az állományok védelme érdekében elengedhetetlen a zártan tartás, valamint a járványvédelmi előírások betartása, kívánatos a gazdaságok bejáratainak rendszeres fertőtlenítése.”

„Az állatokat egyebek mellett a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani, s a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. Tilos az ivóvizük biztosítása a felszíni víztározókból!“ – ismertette jogos elvárásaikat.

A járvány megelőzése érdekében felügyeletük együttműködik a városi és községi hivatalokkal, amelyektől a megszabott óvintézkedéseik helyi hangszórón történő gyakori közzétételét és a hivatali információs táblákon, valamint a honlapjukon való megjelentetését is kérték. A gyanús tünetek vagy további észrevételek bejelentésére a 035/7731235-ös vagy a 035/7731236-os telefonszámon is lehetőség nyílik.

„A nagyobb gazdaságok a saját megbízott állatorvosukkal folyamatos kapcsolatban vannak. A kisebb állatállománnyal rendelkező magángazdák saját döntésén múlik, hogy milyen mértékben tartják be mindezeket az óvintézkedéseket. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mozgáskorlátozás idején minden állattartótól a korábbinál is felelősségteljesebb magatartást várunk el.”

Bár a szükséges intézkedéseket már január 7-én közzétettük, sajnos, mindmáig egyetlen időszerűsített jegyzéket sem kaptunk az ügyben érintettektől. Ezúton is e hiány pótlására kérjük őket! Nem a pánikkeltés a célunk, hanem az együttműködésünk javítása az itteni madárinfluenza-járvány megelőzése érdekében“

– zárta tájékoztatását Oskar Slivka igazgató.