2020. augusztus 27., 14:36

Óvilág/újvilág a kassai Thália Színház új évadában

Bemutatta a 2020/2021-es évadra tervezett előadásokat a kassai Thália Színház. Az idei évad hívószava az óvilág/újvilág, amivel arra utalnak, hogy a járványhelyzetet egyfajta korszakhatárként is értelmezhetjük.

Fotó: Fábián Gergely

Kassa megye a múlt héten engedélyezte a fenntartásába tartozó színházak számára, hogy a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után ismét játszhassanak, szigorú higiéniai-járványügyi intézkedések mellett. Ezek közé tartozik a sakktábla-ülésrend, a kötelező maszkviselés a nézők számára, illetve a kézfertőtlenítés és a színházak tereinek rendszeres fertőtlenítése.

Czajlik József, a Thália Színház igazgatója rámutatott, a mostani a kultúra, a színjátszás terén is egy nagyon különleges időszak. „Teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy a legfontosabb az emberek egészsége. Mi mégis játszani szeretnénk. Szerencsére a fenntartónk lehetővé tette, hogy újra kinyissunk. Ez azt jelenti, hogy a terv szerint haladunk, mintha rendes évad lenne” – mondta.

_dsc4560.jpg
Czajlik József
Fotó:  Fábián Gergely

Az aktuális évadban három új bemutató lesz, mégis négy, pontosabban öt darabot láthat a közönség. Október végén tartják a tavalyi évadban elmaradt Parasztopera bemutatóját, lényegében meghosszabbítva a tavalyi jubileumi évadot, erre a tavalyi bérletek érvényesek lesznek. A tavalyi évadban tervezték még egy jubileumi évkönyv bemutatóját, ezt is ebben a szezonban tartják.

Az idei évad első premierje a Tom Sawyer kalandjai című családi musical lesz Dudás Péter rendezésében, ezt 2021 januárjában mutatják be. Márciusban tartják a következő bemutatót, mégpedig két egyfelvonásost egyetlen este alatt. Kiss Judit Ágnes: Karantén, illetve Tom Ziegler: Grace és Glória című művét Forgács Miklós és Czajlik József rendezésében láthatja a közönség. Végül májusban Carlo Goldoni: Bugrisok című komédiája kerül színpadra Matusek Attila rendezésében.

Czajlik József megjegyezte, a Karantén még 2015-ben íródott, akár úgy is lehet mondani, a mostani történések jóslataként. A Karantén érdekessége, hogy a karantén idején online próbálták a színészek, és ízelítőként a bérlethirdetéssel együtt az első részét be is mutatják majd, online felületen elérhető lesz az első része, „hogy ezzel is megköszönjük a nézőink kiállását értünk” – mondta.

Óvilág/újvilág

Forgács Miklós dramaturg rámutatott, miden évadnak igyekeznek valamilyen hívószót, kulcsot adni. Tavaly ez a jubileum volt, a Thália Színház megalapításának ünnepe. Az idén a járványhelyzet nagyon aktuálissá tett egy dolgot, lehetőséget adott újragondolni, hogy mi érték és mi nem, mi fontos és mi nem.

„Ezt összesűrítve úgy neveztük meg: óvilág/újvilág, ami mind a négy bemutatott darabban megjelenik. Vagy különböző világok találkozásáról van szó, vagy korszakhatárokról, olyan helyzetről, amikor valamiféle katasztrófa miatt újra kell gondolnunk az életünket, legyen ez járvány, betegség, halál, de a koncepció megjelenik a család, a férfi-nő szerepek felfogásában is. Legkonkrétabban talán a Tom Sawyer-ben, ahol látjuk, az amerikai újvilágban is mennyire meg kell küzdeni azért, hogy toleránsak legyünk, hogy emberek maradjunk, értékként kezeljük az erkölcsöt” – fogalmazott.

 

_dsc4553.jpg
Forgács Miklós
Fotó:  Fábián Gergely

Vendégek a kassai deszkákon

Szpisák Gyula, a színház marketingosztályának főosztályvezetője hozzáfűzte, tavaly elindítottak egy projektet Vendégek a kassai deszkákon címmel, ezt az idén is szeretnék folytatni, s a tervek szerint újra ellátogatnak Kassára a budapesti Nemzeti Színház, illetve a József Attila Színház színésze

„A projektet most a MANNA Produkció Call Girl című előadásával fogjuk kezdeni október 4-én a Márai Stúdióban. Ezt szeretnénk egyfajta nyilvános évadnyitóként is kezelni, bemutatnánk a nézőknek is az új évadot” – fejtette ki.

_dsc4557.jpg
Szpisák Gyula
Fotó:  Fábián Gergely
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.