2023. július 6., 12:51

Ötletgyáros

Telek Lajosra kollégái ragasztották rá az ötletgyáros nevet. Rászolgált a címre, mert nagyon sokoldalú, számtalan sorozatot indított már az érsekújvári watson.sk független internetes portál hasábjain. Hogy csak párat említsek Egy csésze kávé, Popbazár, Időutazás, Esélyegyenlőség, Magyarnak lenni a nagyvilágban.

Kóbor János Telek Lajossal
Kóbor János Telek Lajossal
Fotó: archív

Lajos Gömörországban született, az elmúlt negyven évben élt Prágában, Budapesten, Pozsonyban, jelen pillanatban az Érsekújvárhoz közeli kis településen telepedett le. Vele beszélgettek.

Újságírás, koncert- és rendezvényszervező – sokféle pályán kipróbáltad magad.

Kíváncsi ember vagyok, akinek a sors megadta, hogy olyan emberekkel beszélgethet, akiknek érdekes az élete. A Kisépítőtől jutottam el az Ifi magazinig, majd Budapesten több lapnak is dolgoztam, sok segítséget kaptam Albert Gyöngyitől, aki akkor a Calypso rádió műsorvezetője volt. Mivel kialakítottam ott az ismertségi körömet a művészek körében is, rengeteg koncertet, kiállítást, könyvbemutatót hoztam ide a Felvidékre. Abban az időben másképp működött a média, vezetékes telefonon egyeztük le az interjút, a megszólított művészek általában az otthonukban fogadtak vagy az Országos Rendező Iroda büféjében. Akkoriban alakultak Magyarországon a magán lemezkiadók, tőlük sikerült beszereznem hanglemezeket a Szlovák Rádió magyar adása számára is. Polák Lászlónak is segítségére voltam a riportalanyok leszervezésében, ekkoriban ragadt rám az ötletgyáros név.

Reali Alessandro három pápa kertésze volt
Reali Alessandro három pápa kertésze volt
Fotó:  archív

A watsonnal a kezdetektől együtt dolgozol

Első rovatom az Egy csésze kávé volt. Meghitt, nyugodt beszélgetések voltak ezek, érdekes embereket mutattam be érdekes életpályával, foglalkozással, hobbival. Nagyon nagy sikerük volt – a számláló szerint is – ezért új rovattal is jelentkeztem. Címlaplány, Popbazár, Időutazás. Ez utóbbiban a régi ismerős arcokat próbálom a határon innen és túlról elérni, meséljenek, mi történt velük az utóbbi időben, amikor már kissé eltűntek a nyilvánosság elől. Mindig voltak bátor emberek, akik elindultak. Volt, aki biciklivel, volt, aki gyalog, futva, stoppal. Az ő bátorságukat alapul véve velük beszélgetek nagy kalandjukról a Világjáró rovatban. Vannak emberek, akiknek a sors más utat szánt, de ők így is boldogok. Őket az Esélyegyenlősség sorozatban mutatom be. Számomra a fogyatékkal élők hősök, Illés Fanni paraolimpiai úszónővel már sikerült is egyeztetni egy riportot.

Paulík Fecó, a fejjel festő művész
Paulík Fecó, a fejjel festő művész
Fotó:  archív

Világsztárok is horogra akadtak

Boney M, Bryan Adams, Roxette, Mr Prezident, La Bouche, Dj Bobo. Bár nem beszélek angolul, de mindig akadt, aki segítségemre sietett a tolmácsolásban. Az Omega együttes tagjaihoz régi ismeretség köt, van egy Omega kiállítási anyag, amit szeretnék elhozni nem csak a Felvidékre, hanem Csehországba is.

Kovacsics András
Kovacsics András
Fotó:  archív

Az érsekújvári születésű Kovacsics András, gitáros, zeneszerző, az Omega együttes alapító tagja volt. Ezt kevesen tudták, de megtaláltam a történetét. Egy Ipolysági Kubala és Daucik sztori története után kutatva teljesen Barcelonáig jutottam. Egy érsekújvári hölgy története pedig Arizónáig vezettet, róla whiskyt neveztek el. A Beatles fotósa is Felvidékről származott mesélte nekem az Egri Beatles Múzeum tulajdonosa, de Pelének is volt felvidéki barátja. Ezek a sztorik felidézik ezeknek az embereknek az emlékét, s talán szülőhelyük vezetőinek is eszébe jut támogatni a rájuk való emlékezést.

Magyarnak lenni a nagyvilágban

Az ötletet az adta, hogy sok olyan magyarral találkoztam az elmúlt évek során Bécsben, Prágában, Pozsonyban, akik élete kíváncsivá tett. Bécsben egy lángossütő barátja lettem, Pozsonyban színész ismeretségekre tettem szert, Prágában pedig egy ugróköteles lánnyal beszélgettem egy jót. Az internet adta lehetőségek még gazdagabbá teszik a palettát. Volt olyan riportalanyom Reali Alessandro, aki három pápával találkozott, mivel a pápák kertésze volt a Vatikánban. A papagájvirág volt a kedvence II. János Pál pápának, Benedek pápa a rózsákkal szegélyezett kertben érezte jól magát, Ferenc pápa azt szerette, ha szépen nyíltak a hajtások. Egy másik történetem Argentínába vezet, ahol Széchenyi család unokájával sikerült beszélgetnem. A Franciaországban élő magyar kőfaragó művésznővel, Maria de Faykoddel sosem találkoztam, de megnézve a lourdes-i keresztút stációiról készült fotósorozatot, rögtön ez a benyomásom támadt, mintha vésőjét, maga Isten vezetné. Hatalmas szobrokat készít, így nem lehet őket kiállítani, de készült műveiből egy fotósorozat, amit el szeretnék hozni ide a Felvidékre.

Fodor Réka, orvosként Afrikában
Fodor Réka, orvosként Afrikában
Fotó:  archív

Uganda, Kongó és Nigéria – három távoli ország, ahol a közelmúltban gyógyított Fodor Réka missziós orvos. Gyermekkori álma vált valóra, amikor néhány éve egy orvoscsoport tagjaként Afrikában segíthette a szükségben élőket, betegeket. Példaértékű Flaskay Dániel, aki Zambiában állatokat védelmez, de a Hollywoodban élő Gőgh Szilvia, vízi kaszkadőr életpályája is. Zaja Kitty története is különös, a magyar lány a sarkkörön él 110 kutyával. Sávolt Karolina magyar kislány képeiből nyílt kiállítás Barcelonában. A fiatal tehetségéről még az Oscar-díjas Adrian Brody is elismerően nyilatkozott.

Zaja Kitty a sarkkörön él 110 kutyájával
Zaja Kitty a sarkkörön él 110 kutyájával
Fotó:  archív

Terveid?

 Folytatom a riportok készítését, a kiállítások szervezését, két zenei projekteben is részt veszek. Peter Paul Pacut és Király Linda közös produkcióját hoztam össze, Peter (Phoebe) Freestone is ígért egy interjút, a Corona együttes lemezkeresztelőjében is aktív közreműködő vagyok, de Sólya Lajos barátommal sok elképzelésünk van.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.