2019. július 30., 14:42

Sertéspestis: Öt háztájiban kezdték a sertések leölését Örösben

Az állategészségügyi felügyelet alkalmazottai megkezdték a tőketerebesi járásbeli Örösben a sertések elpusztítását, hogy elejét vegyék az afrikai sertéspestis terjedésének.

Őrös sertéspestis
Médialapozó
Fotó: TASR

Michal Bodrog, a tőketerebesi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ellenőre a TASR-nek elmondta, a malacokkal villanyárammal végeznek, dögszállító is van a helyszínen. „Az állatokból mintákat veszünk és laboratóriumi vizsgálatra küldjük” - mondta Bodrog, és hozzátette, a korábban levágott sertések lefagyasztott húsából is mintát vesznek.

20-20 sertést likvidálnak kedden, öt háztájiban.

„Pontos számot csak akkor tudunk mondani, ha végeztünk. Ugyanis a polgármester már háromszor írta össze a faluban található sertéseket, és mindháromszor más számot kaptunk” - fűzte hozzá az ellenőr.

„Körbejártuk a házakat, hogy megállapítsuk, hol van malac, és igyekeztünk azt is megtudni, hol volt disznóölés.”

Akik nem féltek, azok a napokban gyorsan levágták a disznót. Mások várták, hogy elvigyék őket a kafilériába

- mondta Horváth Gyula polgármester.

Az ellenőrök elsőként egy 220 kilós kocát és kilenc kismalacát ölték le, nem lehettek nagyobbak 8-10 kilogrammnál. „99 százalék, hogy egészségesek voltak – ezt ránézésre is meg lehet állapítani. A laborvizsgálatok után fogunk biztosat tudni, a lappangási idő miatt van némi rizikó” – pontosított Bodrog.

Fotó: TASR

Az ólakat azután fogják fertőtleníteni, ha a laboratóriumi vizsgálatok igazolják a fertőzést. Az állategészségügyi felügyelet a fertőzés gócpontja körül három kilométeres körzetben pusztítja el az összes sertést, ez egyelőre csak Öröst érinti. További tíz kilométeres körzetben figyelik az állományokat.

A földművelésügyi minisztérium július 25-én jelentette be, hogy Szlovákiában is felbukkant az afrikai sertéspestis. Az ellenőrök ezután a háztájiban található mind a négy malacot elpusztították. Michal Bodrog elmondta, a vizsgálatok eredményét hétfőn kapták meg.

Az egyik sertésnek a belső szervei is fertőzöttek voltak, egy másik, 160 kilós egyeden még nem jelentkeztek a tünetek, de fertőzött volt.

„A velük tartott két kisebb, 30-35 kilós malac még nem fertőzött” - részletezte Bodrog. A gazda nem jelentette be az állategészségügyi felügyeletnél, hogy malacokat tart.

A hivatalosan bejelentett állatok kényszerű elpusztításáért kárpótlást kapnak a gazdák.

Fotó: TASR

Őrös sertéspestis
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék