2020. március 10., 15:42

Öt gyilkosság elkövetésével gyanúsítják Alsóhatár volt polgármesterét

Öt rendbeli gyilkosság – köztük egy gyilkossági kísérlet – és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádemelési javaslatot Alsóhatár volt polgármestere és további három gyanúsított ellen a Speciális Büntetőbíróságra (ŠTS) a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

alsohatar-polgi.jpg
Fotó: Policia.sk

Az ügyész vádemelési javaslatot nyújtott be a település volt polgármestere, František D., a fia, František D., Ladislav A. valamint Roland Sz. ellen – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Speciális büntetőbíróság szóvivője.

„Összesen kilenc ügyben – köztük öt gyilkossági ügyben - tett vádemelési javaslatot az ügyész, a bűncselekményeket a gyanú szerint 2000 és 2019 között követték el. Az áldozatokat „fehér lóként” használták (egyikük cseh állampolgár volt.) Az egyik ügy gyilkosság előkészítése volt" – közölte a szóvivő.

Az egyik gyilkosságot 2003-ban vagy 2004-ben követték el, Tökölyová közlése szerint az áldozatot egy telekvita miatt ölték meg. A négy gyanúsítottat az ügyész egyéb bűncselekményekkel is vádolja, nevezetesen bűnözői csoport támogatásával, csalással, kábítószer-kereskedelemmel és kábítószerek gyártásával. A vádlottakra életfogytig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki.

„Megerősítjük, hogy a bazini Speciális Büntetőbíróság ma megkapta a vádemelési javaslatot. A bíró áttanulmányozza az ügyet, azután dönt a további eljárásokról” – tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková.

Alsóhatár volt polgármesterét tavaly márciusban vették őrizetbe a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján. Három gyanúsított, František D., ifjabb František D. és Ladislav A. fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, amit a fellebbviteli bíróság megalapozatlannak tartott és elutasított. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) 2019. február végén tartott razziát a Galántához közeli községben.

Őrizetbe vették a polgármestert, a fiát és egy másik gyanúsítottat. A nyomozó azzal gyanúsította meg a volt polgármestert, hogy 2009 és 2010 között elrendelte egy ember meggyilkolását. A rendőrség januárban megtalálta a meggyilkolt férfi maradványait. A volt polgármester és fia tanúvallomást tett, a Sátor-banda tagjai ellen vallottak, akiket korábban több gyilkosság és más bűncselekmények elkövetése miatt elítélt a Speciális Büntetőbíróság, majd a Legfelsőbb bíróság is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.