Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság: lezajlott a felvidéki elődöntő

Nagy Miskó Ildikó 2018. október 16., 18:04

A Kárpátia Sport Polgári Társulás október 16-án a szentpéteri Kossányi József Alapiskola és Óvoda társrendezésével, egyidejűleg a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban és a szentpéteri intézmény tornatermében tartotta meg a XIV. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki elődöntőjét. Az Aranycsapat Emlékév tiszteletére rendezett asztalitenisz- és sakkviadal ünnepélyes megnyitóján Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az Aranycsapat Emlékév Testületének vezetője is megjelent.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Jól kell sáfárkodni az ajándékba kapott tehetséggel

A Komárom város és magánvállalkozók támogatásával zajlott diákbajnokság reggel a Marianum aulájában a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Majd Michac Szilvia a Kárpátia Sport PT nevében üdvözölte a jelenlevőket, köztük Lomnici Zoltánon kívül Keszegh Bélát - Komárom alpolgármesterét, Madarász Róbertet – a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatóját és Knirs Imrét, az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás elnökét, valamint a versenyzőket és kísérő tanáraikat, illetve edzőiket.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Talán e diákok közül kerülnek ki az újabb bajnokok

Pallag György mérnök, a Kárpátia Sport PT elnöke beszédében hangsúlyozta: az összmagyarság nem csak a futball terén rendelkezett Aranycsapattal, hanem korábban annak is örülhettünk, hogy a magyar asztalitenisz-válogatott Phenjanban, a sakkválogatott pedig Buenos Airesben előzött meg minden csapatot. Az sem kizárt, hogy a jelenlegi tehetséges diáksportolók közül kerülnek ki azok az Aranycsapat tagjaihoz hasonló majdani bajnokok, akikre majd az utókor ugyanolyan szívesen és hálásan emlékezik vissza, mint a dicső elődökre. Majd az Aranycsapat Emlékévről szólt, amelyet az aranylábú Puskás Ferenc születésnapján hirdettek meg, s 2020 novemberéig tart, amikor megnyílik a volt Népstadionból létesülő, korszerű Puskás Ferenc Stadion.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Pallag azt is megjegyezte: korábban mindig többen voltak a komáromi megnyitó ünnepségen, de amióta a szentpéteri oktatási intézmény tornatermében helyet ad az alapiskolás asztalitenisz mérkőzéseknek, az érintettek számára a társrendező külön megnyitót tart. Ez alkalommal a helyi és járásbeli alap- és középiskolásokon kívül további versenyzők érkeztek Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről, Léváról, Érsekújvárból, Nádszegről... A sakkozók összesen 39-en, az asztaliteniszezők pedig 67-en voltak.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A sakkbajnokság egyes fordulóinak lebonyolítását versenybíróként, illetve szervezőként Pallag Györgyön kívül Gyurcsics Károly és Grosch Péter vállalta, az asztaliteniszezőkkel a Marianumban Száraz István mérnök, a szentpéteri iskolában pedig annak igazgatója, Bukovszky János foglalkozott. Minden kategóriából az első két vagy három helyezett bizonyíthatja majd tehetségét az októbert 26-án Pécsett megrendezendő összmagyar döntőben.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Már több mint 70 rendezvény volt az Aranycsapat Emlékév keretében

Lomnici Zoltán a szervezőkkel együtt Komáromban és Szentpéteren is tiszteletét tette. Köszöntőjében hangsúlyozta: világszerte elismerik azt, hogy a magyar kultúrnemzet, amely kiváló sporteredményekkel is büszkélkedhet. Majd arról beszélt, hogy eddig Kárpát-medence-szerte az Aranycsapat Emlékév alkalmából megvalósult több mint 70 rendezvényre látogatott el. Nemrég érkezett haza Erdélyből, szerdán pedig már a vajdasági Zentára utazik, ahol majd ismét sokadmagával együtt emlékezik vissza a legendás Aranycsapat sikereire, s állást foglal a sport szükségszerűsége és szeretete mellett.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A felvidéki elődöntő kedden délután ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget. A legsikeresebb diáksportolók kupákat, érmeket és okleveleket vehettek át, s a többiek is mutatós emléklappal térhettek haza.

Lássuk az idei végeredményt!

Alapiskolás sakkozó lányok:
1. Pivoda Réka (komáromi Eötvös Utcai AI)
2. Győri Zsófia (nádszegi AI)
3. Klenkó Éva Borbála (bátorkeszi Kovács József AI)
Alapiskolás sakkozó fiúk:     
1. Csémy Dávid (szentpéteri Kossányi J. AI)
2. Csémy Pál (szentpéteri Kossányi J. AI)
3. Gyóni Gergely (Perbetei AI)
Középiskolás sakkozó lányok:
1. Varga Veronika (dunaszerdahelyi Vámbéry Á. AI)
Középiskolás sakkozó fiúk:   
1. Jóba Árpád (Selye János Gimnázium)
2. Sárközi Szabolcs (SJG)
3. Viczencz Péter (SJG)
Alapiskolás asztaliteniszező lányok:
1. Kiss Tamara (érsekújvári Czuczor Gergely AI)
2. Kolarovsky Nikoletta (farkasdi AI és Óvoda)
3. Kovács Evelyn (szentpéteri Kossányi J. AI és Óv.)
Alapiskolás asztaliteniszező fiúk:
1.     Laczkó Bálint (kürti AI)
2.     Döme Andreas (negyedi Pongrácz Ágoston AI)
3.     Danis Adrián (nagyölvedi AI)
Középiskolás asztaliteniszező lányok:
1.     Szigeti Fanny (SJG)
2.     Téglás Panna (SJG)
3.     Novotná Karin (dunaszerdahelyi Vámbéry Á. AI)
Középiskolás asztaliteniszező fiúk:
1.     Balogh Balázs (dunaszerdahelyi Vámbéry Á. AI)
2.     Beke Levente (komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközép.)
3.     Lakatos Kevin (komáromi Műszaki Szakközépiskola)

 

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

0 HOZZÁSZÓLÁS