2020. augusztus 26., 18:09

„ Őseinket felhozád....“ - A nagykaposi Turul-szobor története könyvben is!

A Csemadok Nagykaposi Alapszervezete augusztus 25-én délután, a helyi városháza dísztermében tartotta a nagykaposi millecentenáriumi emlékműállítás történetét elmesélő könyv bemutatóját. Huszonnégy évvel ezelőtt – napra pontosan ezen a napon – leplezték le a közadakozásból született honfoglalási emlékművet. A bronzból öntött turulmadár márvány talapzatán Nagykapos város címere és a következő felirat látható: „A honfoglalás 1100. évfordulójának a tiszteletére közadakozásból állította: Abara, Bés, Budaháza, Csicser, Deregnyő, Dobóruszka, Hegyi, Imreg, Iske, Kaposkelecsény, Kisráska, Mátyóc, Mogyorós, Mokcsakerész, Nagykapos, Nagyráska, Nagyszelmenc, Szirénfalva, Szürnyeg, Vaján, Vajkóc, Veskóc közössége”.

Galéria
+9 kép a galériában

Az emlékmű felavatása után valóságos politikai tortúra vette kezdetét, amely odáig fajult, hogy az ügyet még a szlovák parlament is tárgyalta. Ám az itt élő  magyar emberek, kiállásukkal, sikerrel megvédelmezték mindazt, ami fontos volt számukra. Akkor az  avatás díszvendége Duray Miklós volt, a Csemadok most ismét meghívta a politikust, ám ő  egészségi állapotára hivatkozva kénytelen volt részvételét lemondani. Gondolatait viszont papírra vetette, és azt Bálint Annamária, a Nagykaposi Csemadok Alapszervezet megbízott elnöke tolmácsolta a közönségnek: A jó ügy mellé álló közösséget nem lehet megakadályozni akaratában, az ártó szándéknak végül meg kell hajolnia az emberek közös akarata előtt! – írta többek között.

Bálint Annamária azt is elárulta a megjelenteknek, hogy a 24 évvel ezelőtti történet megírásának ötlete Miczákné Tóth Irén fejéből pattant ki, aki annak idején a magyar könyvesbolt alkalmazottaként maga is oroszlánrészt vállalt az adakozás megszervezésében.

Ő volt az, aki Kozsár Miklós egykori Csemadok-elnököt arra biztatta, hogy könyv formában örökítsék meg ezt a rémtörténetet az utókor számára. Az ötlet meghallgatásra talált, előbb a nyolc fős alkotócsoport állt össze, majd a könyv is megszületett a Luminosus non-profit szervezet kiadásában, Kozsár Miklós szerkesztésében.

A könyvbemutatót Máthé Áron történész, szociológus a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese is megtisztelte jelenlétével, aki ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta: Magyarországon – sajnos – ma is folynak hasonló küzdelmek jelképeink megmaradása érdekében, utalva a XII. kerületben felállított turul sorsára. Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy száz évvel ezelőtt és  ma is a háborúkat már nem karddal, hanem a média segítségével vívják az ellenfelek. Ugyanakkor elismeréssel adózott azon magyarok előtt, akik 1996-ban, a magyar történeteket elhallgató korban képesek voltak saját jelképük felállítására és védelmezésére.

Az ünnepség hivatalos részének folytatására már a Turul-szobor előtt került sor, ahol a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották a szobrot, és közös imára hívták a szép számban megjelent közönséget. Az ünnepség koszorúzással, illetve nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult. Aki szívesen el is olvasná a könyvet, az a nagykaposi könyvesboltban megvásárolhatja, vagy a kiadó www.luminosus.sk webshopjában 8 euróért megrendelheti.

Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.