2022. november 24., 08:40

Országos elsők lettek az alapiskolák közül a szenci magyar tanulók a digitális alkalmassági teszten

Az internet és az informatika nélkül ma már szinte elképzelhetetlen az életünk. Az informatikai ismeretek olyan gyorsan fejlődnek, hogy nem egyszerű lépést tartanunk az állandóan változó digitális technológiákkal. Az interneten keresztül pedig annyi információhoz jutunk, amit képtelenség az agyunkban tárolni. De melyik a fontos és valós információ, képesek vagyunk-e azt megkülönböztetni az álinformációktól, és tudunk-e szelektíven, okosan befogadni?

IT Fitness Test 2022
Az elismerő oklevelet Matus Mónika iskolaigazgató vette át
Fotó: itas.sk

Többek közt ezekre a kérdésekre is választ adhat az IT Fitness Test, amely a diákok és pedagógusok, illetve a nyilvánosság digitális képességeinek a felmérésére szolgál, s amelybe az elmúlt tíz év alatt mintegy 300 ezer válaszadó kapcsolódott be. Az idei, 11. évfolyam azonban újdonságokkal is szolgált, ezek közül számunkra talán a legjelentősebb az volt, hogy első ízben magyar nyelven is elérhető volt a teszt.

Tavaly ugyanis a Visegrádi Alap támogatásával kibővítették az IT Fitness Testet a visegrádi országokra, és a feladatokat lefordították cseh, magyar és lengyel nyelvre, illetve angolra is.

Idén először lépték át a 100 ezres válaszadói küszöböt, és a tesztek mindkét változatának a sikerességi aránya is jelentősen megnőtt. A tesztelés legfiatalabb résztvevői 7 évesek voltak, a legidősebb pedig egy pozsonyi válaszadó, aki 82 éves volt.

IT Fitness Test 2022
A tesztlapok, amelyeket idén már magyarul is ki lehetett tölteni
Fotó:  Dunajszky Éva

A tesztfeladatok az alapiskolák diákjai számára öt területet öleltek fel, ezek: az internet, a biztonság és számítógép-rendszerek, a kollaboratív eszközök és szociális hálók, az irodai alkalmazások, valamint a komplex feladatok voltak. A diákoknak összesen 20 kérdést kellett megválaszolniuk, a 15 évnél idősebbeknek 25-öt.

Ami a távoktatásban jó volt, azt megtartottuk

A Szenci Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola már évek óta aktívan bekapcsolódik a tesztelésbe. Annak, hogy idén ezt magyarul tehették, Matus Mónika, az iskola igazgatója külön örült. Talán az anyanyelven történő válaszadás lehetősége is hozzájárult ahhoz, hogy a szenci magyar  iskola diákjai az első helyen végeztek idén országos szinten az összes alapiskola közül.

Tulajdonképpen maguk a feladatok rendkívül érdekesek. A húsz feladatkérdés megválaszolására 40-45 percük van a diákoknak. Olyan ez valójában, mint az értő olvasás, csak mintha digitális értő olvasás lenne”

– mondta Matus Mónika hozzátéve, nem arról van szó, hogy számítógépes ismereteket kell felmutatniuk a teszt kitöltőinek. „Nem is annyira számítástechnikáról van szó, inkább a digitális technológiák használatáról, arról, hogy a diákok észreveszik-e mi valóság és mi hoax, tudnak-e keresni az interneten, milyen az internetes biztonságról alkotott véleményük. Hogyan tudják meghatározni, hogy egy szociális hálón feltüntetett információ igaz-e vagy sem. Tudnak-e a videóban keresni” – mondta hozzátéve, a tesztkérdések azt is megmutatják, hogy a diákok képesek-e olyan készségeket kialakítani, amelyek garantálják, hogy a jövőben felhasználóként az élet bármely területén képesek a digitális kompetenciák alkalmazására.

Segítség volt, hogy magyarul írhatták a teszteket

Az informatika órán, a még mindig rendkívül elmaradott tananyagrendszer szerint majdnem minden csak az Office-ról, a levélkészítésről szól heti egy órában, miközben kilencedikben már nincs is informatika óra, mondja az iskolaigazgató. „Ezért én nagyon fontosnak tartom, hogy nálunk jól működött a távoktatás, jól működött a hibridoktatás, és egy olyan platformra szoktattuk rá a gyerekeket, amely ezt követően is megmaradt.

A házi feladatokat például az interneten keresztül kérjük továbbra is, és minden órába bekerült a digitális oktatás”

– mondta hozzáfűzve, talán ennek is köszönhető, hogy a High-Tech Suli termet egyedüli iskolaként nyerték meg Magyarországról, mert a pályázatukat különlegesnek ítélték. „Mi nem számítástechnikai ismereteket akartunk továbbfejleszteni, hanem a többi órán, mondjuk, a zeneórán, a magyarórán, a matematika- vagy történelemórán a digitális oktatás felhasználásának a lehetőségét biztosítani, és úgy gondolom, hogy ez jelenik meg ebben a mostani díjban is” – mondta.

IT Fitness Test 2022
A 83,5 százalékos eredményt igazoló oklevél
Fotó:  Dunajszky Éva

A szenci magyar gyerekek 701 alapiskola közül lettek a legjobbak, az iskola 83,5 százalékos eredményt ért el.

„Egy tesztfelmérésen az átlag 50-60 százalék között van, mi tehát kiemelkedő eredményt értünk el, a második díjat elnyerő alapiskola 77%-ot ért el, a harmadik pedig 70 százalék körüli eredményt” – mondta az iskolaigazgató hozzátéve, ebben is látszik, milyen kiváló diákjaink és pedagógusaink vannak, akiknek a munkája szintén megmutatkozik ebben az eredményben, hiszen ők azok, akik a digitális technológiákat minden órán alkalmazzák, és ennek köszönhetően tanulják meg a gyerekek is ezeknek a technológiáknak az alkalmazását.

Egyébként a gimnáziumok és alapiskolák összesített sorában 5 gimnázium után is a hatodikok lettünk – magyar alapiskolaként”

– tette még hozzá büszkeséggel a hangjában Matus Mónika.

„Mindenképpen nagy segítség volt, hogy a V4-es segítségnek köszönhetően magyarul írhatták a tesztet a gyerekek. Mi 2019-ben csatlakoztunk az IT Fitness teszteléshez, de most volt először lehetőség magyarul kitölteni azt” – mondta hozzátéve, ha egy mélyedés, egy bucka vagy egy felszíni alakzat közül kell kiválasztani a helyes megfejtést, hogy melyik is volt az, ami a Marson látható, az magyarul sem egyszerű, mert kell hozzá az értő olvasás.

Ilyenkor látszik, ha egy gyerek az anyanyelvén teljesíthet, ha az anyanyelvén mutathatja meg magát, akkor mire képes. Akkor is, ha jól ismeri az államnyelvet, mint a mi gyerekeink, hiszen mi itt élünk a nyelvhatáron. Minden gyerek a saját anyanyelvén tudja a legtöbbet kiadni magából

– zárta Matus Mónika, a Szenci Molnár Albert Alapiskola igazgatója.

A szenci alapiskola IT Fitness Testen résztvevő diákjai közül a legsikeresebbek: Németh András (9. A) 100% -ot ért el, Takács Réka (7. A) 95% -ot, Wenchich Gábor (9. B) 95%-ot, Csókás Gabriel (7. A) 90%-ot, Botta Tamás (7. A) 85%-ot, Časný Viktor (7. A) 85%-ot, Matus Balázs Örs (9. B) 85%-ot, Gaučík Dávid (7. A) 80%-ot, Takács Eszter (5. A) 75%-ot és Moore Dominik (5. A) 70%-os eredményt.

Az elismerő oklevelet a Microsoft székházában Matus Mónika igazgatónő vette át Ján Hargaš beruházási és informatikai államtitkártól, Slavomír Partila oktatási államtitkártól és Marcela Havrilovától, a Microsoft oktatási-nevelési igazgatónőjétől. Az ünnepségen a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét Morvay Katalin, az SZMPSZ OT tagja, a Duna utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatónője képviselte.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.