2018. augusztus 24., 17:18

Oroszváron megtalálták a lerombolt kastély alapjait

Az oroszvári régészeti kutatás során bronzkori, római kori és újkori lakótelepek elsüllyedt alapjait fedték fel, ezenkívül az elveszettnek hitt kastély alapjait is megtalálták, több kerámiaedény-darab és állatcsontváz mellett.

oroszvári kastély
Fotó: TASR

„A régész számára minden lelet fontos a régészeti kutatás során, főleg ha ezt olyan történelmileg gazdag helyen végzi, mint Oroszvár. Nagyon megindító volt, hogy a kastély előtt, az egykori szökőkút helyén, megtaláltuk az eredeti kastély alapjait, amely már körülbelül a 16-17. századtól ott volt” – jegyezte meg Erik Hrnčiarik régész azt is hozzátéve, hogy az eredeti kastélyról eddig is tudtak, de eddig nem tudták azt lokalizálni.

Az eredeti, lerombolt kastélyból a több méter mély pincék maradtak meg. „Ugyanígy megörültem a római kori maradványoknak is – a lakások nyomainak, a Terra Sigillata kerámiadaraboknak, illetve a parittyaköveknek, amelyekkel a rómaiak a barbárok ellen harcoltak” – tette hozzá Hrnčiarik.

A régészeti kutatás a Pozsonyi Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal döntésével összhangban zajlik. Az ásatásokat a Nagyszombati Egyetem régészeti tanszéke végzi Erik Hrnčiarik régész vezetésével.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.