2023. február 14., 14:48

Orosz Örs búcsúzik, új főszervezője lett a Gombaszögi Nyári Tábornak

Sajtótájékoztatót tartott a Sine Metu Polgári társulás és a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői csapata. A sajtótájékoztatón ismertették az idei tábor programjait és a célkitűzéseket, illetve kiértékelték az elmúlt évet. A tábor főszervezője, Orosz Örs bejelentette, hivatalosan is átadja a posztját, amelyet Nászaly Gábor vesz át.

Gombaszög
Bárczi Laura, Nászaly Gábor, Horváth Rebecca, Orosz Örs
Fotó: Hajtman Gábor

Orosz Örs, a tábor főszervezője elmondta, bár hagyományosan december végén szokták tartani az éves sajtótájékoztatót, most februárra tolták az időpontot, mert több fontos bejelentéssel is készültek. Az elmúlt években rengeteg fiatal önkéntes vett részt a tábor szervezésében, sok új ember került be a csapatba, a Sine Metu Polgári Társulás egy meghatározó civil szervezetté vált.

A Diákhálózattal együtt a Felvidék legnagyobb nyári rendezvényét sikerült megvalósítaniuk, a Gombaszögi Nyári Tábort

- jelentette ki Orosz Örs.

Az elmúlt években rengeteg fejlesztés történt. A Sine Metu Polgári Társulásnak ezenkívül tucatnyi rendezvényt sikerült megvalósítani,

a fiatalokkal együtt folytatódott a közösségépítés, az értékmentési munka, a műemlékek felújítása, több ásatást végeztek a Felvidék különböző részein.

Sikerült kiépíteni egy saját rendezvényközpontot, az egyetlen olyan UNESCO-s emlékhely ez Szlovákiában, amelyet a felvidéki magyar közösség a magáénak tudhat.

Orosz Örs elmondta, a felvidéki magyarság egyik legmeghatározóbb, megkerülhetetlen részévé vált a szervezet.

Húsz év telt el azóta, hogy először jártam a fesztiválon, tizennyolc éve vagyok szervező, tizennégy éve vagyok főszervezője a Gombaszögi Nyári Tábornak. Amikor átvettem a pozíciót, nagyjából 150 fős volt a tábor létszáma, ma már ott tartunk, hogy több mint 30 000 embert fogad a Gombaszögi Nyári Tábor.

Orosz Örs a sajtótájékoztató keretében átadta a főszervezői posztot Nászaly Gábornak. Orosz úgy fogalmazott, a szervezet tagjai közösen hozták meg ezt a döntést. Nászaly Gábor öt éve csatlakozott a csapathoz, és ez idő alatt kellő tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy betöltse a főszervezői posztot. Orosz Örs azt is kihangsúlyozta, a munkát nem fejezi be, továbbra is együttműködik majd a Sine Metu Polgári Társulással.

Lesz azért teendő így is, hiszen a közösségépítés, és az értékmentési munkálatok mellett azon is kell dolgozni, hogy a felvidéki magyar politikai képviseletet bejuttassuk a parlamentbe.
Gombaszög
Nászaly Gábor, Horváth Rebecca, Orosz Örs
Fotó:  Hajtman Gábor

Orosz Örs arról tájékoztatott, több fejlesztésre is sor kerül a jövőben. Hamarosan megnyitják az egyesületi múzeumot, átadják a drótkötélpályát és a folytatódnak a pálos monostor felújítási munkálatai. A táborban felújításra kerül a régi vizesblokk is, így 12 új zuhanyzót vehetnek majd igénybe a táborozók.

Szeretnék köszönetet mondani az egykori szervezőimnek, csapatomnak pedig köszönöm a közös munkát. Mindig is a közösségért dolgoztam, számomra ez a csapat adott erőt a munkához.

Orosz Örs egy fagombát nyújtott át Nászaly Gábornak, ezzel hivatalosan is átadva a stafétabotot.

Gombaszög
Nászaly Gábor, Orosz Örs
Fotó:  Hajtman Gábor
Nászaly Gábor: Nyugodt szívvel veszem át a posztot, hiszen egy kiváló csapat áll majd mögöttem

Nászaly Gábor megköszönte a bizalmat, és egyben kihangsúlyozta, hogy

nyugodt szívvel fogadja el ezt a tisztséget, hiszen tudja, ügyes és tehetséges önkéntes csapat áll majd mögötte.

Nászaly Gábor elmesélte, hogy 2015-ben volt először táborozó, 2017-ben csatlakozott a Sine Metu Polgári Társuláshoz, majd 2018-tól a szervezői csapathoz. 2019-től a műszaki brigád vezetőjeként tevékenykedett, és a 2022-ben létrejött protokollszekciót is vezette.

Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen kivettem részemet a szervezésben. A Gombaszögi Nyári Tábor az elmúlt évek alatt kiépült, és stabil lábakon áll, minden társzervezővel, beszállítóval baráti kapcsolatot ápolunk.

Nászaly elmondta, az idei táborra is három zenei színpadot állítanak majd fel, amelyeken nagy hangsúlyt kapnak a felvidéki zenekarok. Ugyanúgy mint tavaly, idén is három kempinggel készülnek a szervezők, ezek az Andrássy-kemping, a Bebek-kemping, és a tavaly létrehozott "új"-kemping.

Nászaly Gábor elmondta, hogy a napokban indul a staff-regisztráció,

így várják azokat az önkéntes fiatalokat, akik csatlakozni szeretnének a szervezői csapathoz.

Gombaszög
Nászaly Gábor
Fotó:  Hajtman Gábor
Horváth Rebecca: Idén is nagy teret kapnak a felvidéki zenekarok

Horváth Rebecca, a zeneszekció vezetője ismertette az idei tábor zenei kínálatát. Az idei program is nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen több neves magyarországi előadó és zenekar is fellép majd. Ilyenek például a Hiperkarma, az AWS, Rúzsa Magdi, Azahriah, Beton.Hofi és idén először fellép a Paddy and the Rats is. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is lehetett online szavazni arra, milyen zenekarok lépjenek fel. A zenei felhozatal ugyanis többek között az online közönségszavazás alapján alakul ki.

A Szifon színpadon a felvidéki zenekarok kapnak teret. Tavaly összesen húsz felvidéki zenekar lépett fel, idén harminc szlovákiai magyar zenekarnak lesz lehetősége bemutatni tehetségét.

A három zeneszínpadon kívül a társszervezők is biztosítanak majd zenei csemegéket a Folk Szögletben, a Chill szobában, illetve a Korona-színpadon.

Gombaszög
Nászaly Gábor, Horváth Rebecca, Orosz Örs
Fotó:  Hajtman Gábor
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.