2023. február 10., 16:20

Örömök és gondok Nemeskajalon

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az önkormányzataink. Az energiaválság, illetve a kormány tehetetlensége miatt egyre inkább úgy tűnik, a tét a puszta túlélés. Felmerül, mit zárjunk be? Óvodát, hivatalt, kultúrházat? Hol lehet lejjebb húzni a fűtést? Közben azonban fejleszteni is kell. Válságról, közösségi költségvetésről és szívfájdító problémákról beszélgettünk Nemeskajal polgármesterével, Farkas Líviával.

nemeskajal
Farkas Lívia a felújított nemeskajali óvoda átadásán
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Ötezer eurót nyert a nemeskajali óvoda mellett működő Santal polgári társulás a nevelési intézmény közlekedési parkjának kialakítására Nagyszombat megye participatív (közösségi) költségvetéséből. A versenyben harmadik helyen végeztek. Farkas Lívia, a település polgármestere nagyon örül a pályázati összegnek, és szívesen felszabadítja az önkormányzati költségvetésből a hiányzó összeget is. Egy másik faluban látták, hogyan lehet jól működő, csinos közlekedési parkot kialakítani az óvodásoknak, ezen felbuzdulva szeretnék érdekesebbé tenni a nemeskajali óvoda udvarát.

A nemeskajali óvodában egy kiscsoport, valamint egy szlovák és egy magyar nagycsoport működik, 55 gyerekkel. Az óvoda épületét 2022-ben uniós pályázatból sikerült felújítani. A helyiek roppant büszkék erre a lépésre, hiszen szép, új intézmény várja már a gyerekeket, jól felszerelt játszótérrel.

Előfordul, hogy még a szomszédos településekről, vagy a járási városból, Galántáról is kérik a szülők gyermekük felvételét a felújított nemeskajali óvodába – újságolja örömmel a polgármester, hozzátéve, hogy ameddig van helyük – 64 gyereket tudnak összesen befogadni – mindenki előtt nyitva áll az óvoda, természetesen a helyieket előnyben részesítik. A sikerek mellett van azonban gond is. Egy nagy szívfájdalma van a polgármesternek, mégpedig az, hogy pár évvel ezelőtt be kellett zárni a nemeskajali magyar iskolát, gyermekeik azóta a közeli Vágára vagy a galántai iskolába járnak.

– A szlovák iskola már nagyon régen megszűnt, de hát a magyar iskola megszűnése az én nagy fájdalmam. Mindig azt mondják, hogy a polgármester megszüntette a magyar iskolát. De nem a polgármester szüntette meg, hanem a szülők, akik elvitték a nagyvárosi iskolába a gyerekeket az itteni kisiskolából – mondja ki nyíltan Farkas Lívia. Összehívtam a szülőket, és megkérdeztem, mi az akadálya annak, hogy ide járjon a gyerekük, és hiába példálóztam azzal, hogy a kisiskola családias jellege éppenséggel az előnye, és sikeres lehetne az oktatás.

Az energiaválság idején a felújított óvoda, a hivatal, valamint a kultúrház épületének fenntartása, fűtése, világítása jelenti a legnagyobb problémát az önkormányzatnak.

 – Végre valahára sikerült felújítani az óvodát, most akkor zárjuk be? – teszi fel a kérdést a polgármester.

– Nem tudom, mit fogunk csinálni. Kivárunk. A februári gázszámlánk 13.000 euró lett – ez fedi a kultúrházat, az óvodát, a fitnesztermet és a községi hivatalt. Korábban havi 3000-4000 eurót fizettünk. Majdnem háromszoros az ár-emelkedés, és ez még csak a gáz, ebben még nincs benne a villany és a többi költség. Ezekről még nem is tudni semmit. Vannak faluk, ahol már kikapcsolták a közvilágítást. Nekünk LED-es lámpáink vannak, ezekkel elég sok energiát sikerül megtakarítani. Figyelünk, kivárunk, meglátjuk, min tudunk majd még spórolni.  

Megjelent a Magyar7 2023/6. számában.     

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.