Óriási károkat okozott a Mátyusföldre hirtelen lecsapó vihar - KÉPEKKEL

Horváth Szomolai Andrea 2019. augusztus 08., 15:12

Nagy károkat okozott a mátyusföldi falvakban az augusztus hetedikén késő este lecsapó vihar. A legnagyobb anyagi károk Királyréven keletkeztek, ahol a focipálya lelátójának tetőszerkezetét szaggatta le a vihar. Több háztartás áram nélkül maradt az éjjeli órákban. Galánta városában kétségbeesetten takarítják el a romokat, a délutáni órákban már nyit a hagyományos Galántai Vásár.

Fotó: archív MsKS Galanta

Pusztító, orkán erejű széllökésekkel, esővel, villámlással és mennydörgéssel csapott le egy nagy erejű vihar a Mátyusföldre augusztus 7-én a késő esti órákban. A hirtelen jött heves szélvihar és a felhőszakadás nagy károkat okozott a régió közterületein és egyes háztartásokban is.

Fotó: archív MsKS Galanta

A Galántai járás több települése maradt áram nélkül, az áramszolgáltató azonban gyorsan elvégezte az üzemzavar-elhárítást.

Galánta városában a temetőben is nagy károk keletkeztek, több sírt lehulló faágak és fatörzsek rongáltak meg, a város egyéb közterületein szintén hasonló gondokkal küzdenek, néhány személygépkocsi is megrongálódott. Az elhárító csapatok és a tűzoltóság már a vihar utáni órákban megkezdték a káreltakarító munkálatokat, ugyanis a járási város augusztus 8-tól a hagyományos Galántai Vásárnak ad otthont.

Fotó: archív MsKS Galanta

Peter Paška, Galánta polgármestere már a kora reggeli órákban a lakosság segítségét kérte a szél által felkavart szemét és a lehullott faágak eltakarításában. Több családi háznál megrongálódott a tetőszerkezet, valamint a külső zsalugáterek sem bírták ki az orkán erejű vihart.

A városban folyamatosan zajlanak a romeltakarítási munkálatok, a polgármester közölte már a nagyszombati és a dunaszerdahelyi tűzoltóság is besegít a galántaiaknak.

Fotó: archív MsKS Galanta

Peter Kolek, városi képviselő arról számolt be, a városi parkban és az amfiteátrumban is súlyosak a károk. Ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak, hogy a vásár kulturális programjainak és koncertjeinek lebonyolításában ne legyen fennakadás.

Óriási erővel csapott le a vihar a Galántától alig húsz kilométerre fekvő Királyrévre is.

Agócs Gergely, a falu polgármestere úgy értesítette portálunkat, hogy a legnagyobb károkat a helyi futballpálya lelátója szenvedte el, amelynek a vihar az egész tetőszerkezetét leszakította. A futballpálya alig két hete még teljes szépségében mutatta meg magát a Révfeszt fesztiválon, ma már több, mint harmincezer eurós kárról lehet beszámolni.

Képgalériánk:
Fotó: archív MsKS Galanta

A falu vezetője hozzátette, az iskola épülete és a községháza tetőszerkezete is megrongálódott. Jelenleg is dolgoznak a kárfelmérők, a faluban Juhos Ferenc, Galánta város elöljárója is látogatást tett, hogy értesüljön a károkról, amelynek eltakarításában a község alkalmazottai és az önkéntes tűzoltók segédkeznek.

Zupko Tamás, Vezekény polgármestere is letört ágakról és megsérült villanyvezetékekről számolt be, majd hozzátette, Vezekényen is önerőből takarítják el a vihar okozta károkat, szerencsére jelentősebb károk nem keletkeztek.

0 HOZZÁSZÓLÁS