2021. december 25., 13:01

Online térbe szorult betlehemezés

A járványhelyzet miatt az idén sem sikerült hagyományos formában megrendezni a nagy múltú jánoki betlehemes találkozót, de a szervezők úgy döntöttek, karácsonykor online formában elviszik az emberek otthonába ezt a népszokást.  

betlehemezés
Fotó: Fábián Gergely

A betlehemezés egyik legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokásunk, amelynek a Bódva völgyében is nagy hagyománya van. Jánokon már csaknem két évtizede rendezik meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, hosszú évekig a település szervezésében, majd néhány esztendővel ezelőtt a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ (KcÚBaR), s az idei évtől Kassa Megye Kulturális Központja (CKKK) vette át a főszervezői teendőket.

betlehemezés
Fotó:  Fábián Gergely

A kétnapos rendezvény első napjának mindig más-más település ad otthont – legutóbb Szinán volt, ezúttal Tornaújfaluban lett volna –, a másodikon pedig Jánokon találkoznak a betlehemesek. A koronavírus-járvány miatt a rendezvény tavaly elmaradt, s bár az idén is előkészítettek mindent, a járványhelyzet ismét közbeszólt, most sem lehetett hagyományos módon megtartani. A szervezők viszont úgy gondolták, legalább az online térben megrendezik a találkozót.

Kupec Zsófi, Kassa Megye Kulturális Központjának hagyományos népi kultúrával foglalkozó referense elmondta, a betlehemezők játékát rögzítik, majd ezeket egyetlen videóban teszik közzé a karácsonyi ünnepkör alatt, pontosabban december 26-án 18:00 órakor a kulturális központ weboldalán és Facebook-oldalán.

– Így próbáljuk a hagyományos betlehemezést elvinni a családok körébe, az otthonokba, ahogyan az régen is volt, amikor házról házra jártak a betlehemesek – mondta Kupec Zsófi. 

betlehemezés
Fotó:  Fábián Gergely

– Mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy a régi hagyományok ma is éljenek. Reméljük, a felvételeket látva sokan kedvet kapnak a betlehemezéshez, felélesztik saját falujukban a régi hagyományt, és eljárják a karácsonyi ünnepek alatt. 

A különleges körülmények ellenére az online betlehemes találkozón körülbelül a szokott létszámban vesznek részt csoportok. Bemutatkoznak a jánoki, tornaújfalui, restei, bódvavendégi, nagyidai és imregi betlehemesek, illetve Magyarországról a gencsapátiak és a csömöri Csicsörke Néptáncegyüttes is csatlakozik. 

Újjáélesztett hagyomány

Bankó Ibolya kultúraszervező, a jánoki betlehemesek vezetője felidézte, a településen emberemlékezet óta járják a betlehemet, s bár volt egy tízéves kiesés, sikerült újjáéleszteni a hagyományt. Az, hogy később a térség több településén is újjáéledt ez a szokás, nagyban köszönhető az idén harminc-éves magyarországi betlehemes találkozónak. A jánokiakat már a második ilyen találkozóra meghívták, a következő években is visszajártak, s a többi Bódva-völgyi betlehemes csoportot is igyekeztek elvinni. 

betlehemezés
Fotó:  Fábián Gergely

– A magyarországi Nemzetközi Betlehemes Találkozónak köszönhetjük, hogy itt, a Bódva-völgyében tovább éltetjük a betlehemezés szokását. Segítettek, motiváltak minket, nagyon sok tudást vettünk át tőlük. Mielőtt rendszeresen hívtak volna, már csak Tornaújfaluban járták a betlehemet, máshol nem. Aztán fokozatosan több faluban újból összeálltak – mondta Bankó Ibolya hozzátéve, az évek során sikerült bemutatni és adattárban rögzíteni a környék összes élő, illetve felújított betlehemezését, így például a görgőit, vendégit, tornaújfaluit, tornait, jánokit vagy a debrődit. 

Amikor már több mint egy évtizede jártak a debreceni találkozókra, Bankó Ibolya javaslatára Jánokon is szerveztek egy nemzetközi betlehemes találkozót, amely mára már huszadik évfolyamához közelít. A település önkormányzata tizenöt éven át szervezte a rendezvényt – amelyen már minden Bódva-völgyi csoport fellépett, de jöttek Nyitra vidékéről, Magyarországról és Kárpátaljáról is –, majd a KCÚBaR, illetve az idei évtől Kassa Megye Kulturális Központja lett a főszervező. 

– Közösen próbáljuk ápolni, éltetni, tovább vinni ezt a hagyományt, nemzeti kultúránkat, értékeinket, amelyekre megmaradásunkhoz szükség van. Ez a feladatunk – emelte ki Bankó Ibolya. Hozzáfűzte, azáltal, hogy most a gyerekek, unokák járják a betlehemet, a szülők, nagyszülők is újra átélik a régi élményeket. Emellett a betlehemezés rengeteg élményt ad a fiataloknak, életre neveli őket ebben a kultúraszegény világban. Persze a találkozók közösségépítő ereje sem utolsó szempont, kiváló lehetőséget adnak egymás megismerésére, illetve a találkozásra a régi ismerősökkel, barátokkal. 

Még házról házra járnak

Tornaújfaluban is nagyon várták a betlehemes találkozót. Koleszár János polgármester megjegyezte, már második éve nem találkozhatnak személyesen környékbeli és anyaországi barátaikkal, a betlehemezőkkel, ennek a hagyománynak az éltetőivel. 

betlehemezés
Fotó:  Fábián Gergely

– Hála istennek, Tornaújfaluan még mindig házról házra járják a betlehemet. A fiatalok szeretik és tudják is csinálni, hangjuk és színjátszó tehetségük van hozzá, és hűek az ősökhöz. Nálunk ez a hagyomány él. Egy-két év kihagyáson kívül minden évben jártak, teszik ezt most is, és remélem, még jó ideig lesz betlehemezés.

Kupec Zsófi is fontosnak nevezte, hogy az idősebbek átadják a tudásukat a fiataloknak. Rámutatott, szerencsére nemcsak az újfalusiaknál sok a fiatal, hanem más csoportoknál is ez látható. 

– Fontos, hogy legyen egy fokozatos generációváltás, maradjon meg a betlehemezés szokása – emelte ki. 

Megjelent a Magyar7 2021/51-52.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!