Olcsón, tartalmasan - Utazzon otthonról haza

Zsebik Ildikó 2019. augusztus 14., 17:58

A nyár a kikapcsolódás, a feltöltődés, az élményszerzés ideje, amelynek, rosszabb esetben akár egy teljes évig ki kellene tartania. Van, aki ilyenkor egy másik kontinenst választ úticélul, más Európa országaiba vágyik, vagy épp hazájában keres üdülési lehetőséget. Ez már érdeklődési kör, illetve pénztárca függvénye.

Vizsoly református temploma. Fotó: evangelikos.hu

Sajnos, szép számmal akadnak olyanok, akik évek óta nem engedhetik meg maguknak, hogy bárhová is elutazzanak. Pedig kikapcsolódni csak akkor lehet igazán, ha gondolatainkat legalább alkalomadtán nem a napi gondok kötik le, hanem az, hogy újat lássunk, kellemesen elfáradjunk, uram bocsá' kényeztessük magunkat.

Nem kell ahhoz messzire utazni, sok pénzt költeni, hogy legyen egy kellemes, élményekkel teli napunk!

Ajánlatunk elsősorban a délkeleten lakó honfitársainknak szól. 

Akár Sátoraljaújhelynél, akár Hidasnémetinél lépjük át a határt, máris egy természeti és történelmi értékekben gazdag területen járunk. Ha keletről nyugat felé haladunk, először érdemes megállni Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírjánál és mauzóleumánál, amelynek közelében ma már egy újabb látnivaló, a Magyar Nyelv Múzeuma áll.

A füzéri vár. Fotó: youtube.com/themarciart

Viszonylag rövid autózás után máris elénk tárul hatalmas parkjával az Ybl Miklós tervei alapján épült füzérradványi Károlyi Kastély. Észak felé haladva feltétlenül ejtsük útba Hollóházát és Füzér várát! Míg előbbinél főben járó bűnt követ el az, aki nem néz be a Porcelánmúzeumba, addig a utóbbi Magyarország hét természeti csodájának egyike. Egy meredek oldalú magaslatra épült még valószínűleg a XIII. század elején, hozzá fűződik Arany János Perényi című balladája. Midnenképp látni kell!

Telkibányán a híres telkibányai beszélő fejfák, illetve az Eperjes-Tokaji hegyláncolat ásványai tekinthetőek meg. A múzeum udvarán Közép-Európában egyedülálló malomkőpark látható.

Nyugat felé haladva érdemes bekukkantani Göncre. Nevezetes kincse a 136 literes gönci hordó, ezekben érlelték valamikor a tokaji bort. Következő állomáshelyünk legyen egy Árpád-kori település, Hernádvécse. Itt található Abaúj legszebb négycsillagos wellness szállodája, a Vécsecity, a kastélyba zárt város, ahol nemcsak a táj és a szálloda gyönyörű, hanem a szabadidős elfoglaltságok kínálata is páratlan.

Aki még eléggé frissnek érzi magát ennyi látnivaló után, az feltétlenül látogasson el Vizsolyba. Itt található az a román-gótikus stílusban épült református templom, ahol ma is látható a Károlyi-féle első, teljes nyomtatott magyar nyelvű Biblia egyik példánya.

Végül a legszívósabbak figyelmébe ajánljuk Boldogkőváralját, ahol a Boldogkői-várat és a Péchy-Zichy kastélyt érdemes felkeresni. A kastélykert is gyönyörű, s a  várban  április 6-ától november 3-áig minden hétvégén garantált program várja  a látogatót: kóbor lovagok párbaja, jelmezes tárlatvezetés, középkori fegyvertapogató...

Képgalériánk:
Boldogkő vára. Fotó: youtube.com/JohnFeher

Ez csak egy kis ízelítő volt a lehetőségek széles tárházából, hiszen nem szóltunk még a sátoraljaújhelyi kalandparkról, a sárospataki várról, a Megyer-hegyi tengerszemről,  Tokajról, Tarcalról, a Regéci várról és sok-sok mindenről, ami szintén útbaejthető. Ha kihagyja, biztosan megbánja! 

0 HOZZÁSZÓLÁS